inkomotininews@gmail.com

Μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα και παγκοσμίως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού της χώρας έχει διαγνωστεί με διαβήτη  ενώ εξαιρετικά ανησυχητική είναι η πρόβλεψη επιστημόνων για τριπλασιασμό των ασθενών διαβητικών, που αναμένεται να φτάσουν σε πληθυσμό τα 300.000.000 σε...
...όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη όπως επίσης τον παιδικό διαβήτη παρουσιάστηκαν από γιατρούς ομιλητές στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσαν η Λέσχη LIONS «Ορφέας» Κομοτηνής, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Σύλλογος Διαβητικών Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος» στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της νόσου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου, με τη χορηγία της εταιρείας FORA.

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα για το διαβήτη
Ο γιατρός γενικής ιατρικής Ευδόκιμος Καραγιωργης, χαρακτήρισε το διαβήτη εκτός από «μάστιγα» της εποχής, «ύπουλη ασθένεια» δεδομένου ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα με την εμφάνιση της αλλά σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η δίψα, η ξηροστομία, οι μυκητιάσεις , η συχνοουρία ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, «θεωρούνται ύποπτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά» συνεπώς το άτομο που τα εμφανίζει θα πρέπει και να απευθυνθεί στο γιατρό.
Η πρόληψη συνίσταται σε παρεμβάσεις όσον αφορά καταρχήν τη διατροφή, όπου προτείνεται η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας. Σημαντική για την πρόληψη είναι παράλληλα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση του βάρους. Όταν αυτό απαιτείται μπορεί να προχωρήσει και προληπτική θεραπεία με φάρμακα, υποστήριξε ο Καραγιώργης.

«Μπορούμε να προλάβουμε τις επιπλοκές»
«Ο διαβήτης αυξάνει κι αυτό πρέπει να το προλάβουμε, δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις στους ασθενείς αλλά είναι και πρόβλημα της κοινωνίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο νεφρολόγος του Νοσοκομείου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαβητική νεφροπάθεια, που αποτελεί μια από τις βασικές επιπλοκές του διαβήτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τις επιπλοκές μπορούμε να τις προλάβουμε». Ο κ. Σωτηρακόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία βάση των οποίων από τους 100 νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στην μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου οι 43 είναι διαβητικοί κι άλλοι 23 είναι υπερτασικοί. «Ένας διαβητικός που έχει και υπέρταση, έχει πιθανότητες να φτάσει στο τελευταίο στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια από τις συχνές και πιο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη. 30-40.000 άτομα στην Ελλάδα παρουσιάζουν την συγκεκριμένη επιπλοκή ενώ 2-3.000 διαβητικοί ασθενείς υφίστανται ακρωτηριασμό κάθε χρονο στη χώρα, σύμφωνα με τη νοσηλεύτρια του ΚΑΠΗ Κομοτηνής Κωνσταντινιά Ευσταθίου. Η κ. Ευσταθίου διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι του ΚΑΠΗ δεν έχουν εμφανίσει αυτή την επιπλοκή, λογω των τακτικών, προληπτικών ελέγχων των επιπέδων σακχάρου τους.
Στις περιπτώσεις που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης τότε κατευθύνονται ειτε στο διαβητολογικο τμήμα είτε στο γιατρό του ΚΑΠΗ.

«Η μέτρηση σακχάρου προσφέρει σίγουρη διάγνωση»

«Ο διαβήτης οφείλεται σε μια ορμονική διαταραχή. Στο σώμα του διαβητικού λείπει η ινσουλίνη που είναι η βασική ορμόνη του μεταβολισμού. Στον διαβητικό επίσης η ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει καλά αυτό κι αυτό συμβαίνει κυρίως στα παχύσαρκα άτομα», ανέφερε ο ενδοκρινολόγος Απόστολος Ζαπανδιώτης.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας άρα και μεγάλο ποσοστό αντίστασης στην ινσουλίνη. Περίπου το 5% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής της καθιστικής ζωής και της κακής διατροφής» συμπλήρωσε. Τα νέα άτομα παρουσιάζουν κυρίως διαβήτη τύπου 1, γνωστός ως  ινσουλινοεξαρτωμένος ενώ τα ενήλικα άτομα, διαβήτη τύπου 2 ο οποίος οφείλεται στην παχυσαρκία και δεν είναι κληρονομούμενος όπως ο πρώτος τύπος.

Ο κ. Ζαπανδιώτης καταλήγοντας σημείωσε πως η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια απλή μέτρηση σακχάρου.

Τις εκρηκτικές διαστάσεις της ασθένειας, που εμφανίζεται συχνότερα πλέον και σε άτομα νεαρής ηλικίας, παρατήρησε σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Διαβητικών Ροδόπης Μαρία Σέλβη, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των παραγόντων που διαμορφώνουν την αλματώδη εξάπλωση της νόσου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από το άγχος και το στρες αλλά και η κακή διατροφή. Η κ. Σέλβη τόνισε επιπλέον ότι τόσο οι καταστάσεις λύπης όσο και χαράς είναι ικανές να απορρυθμίσουν το σάκχαρο

Παιδικός διαβήτης
300-400 περιστατικά διαβήτη τύπου 1, εμφανίζονται κάθε έτος στην Ελλάδα.
Τα συμπτώματα του παιδικού διαβήτη, είναι η πολυδιψία, η πολυουρία, η απώλεια βάρους  και η εύκολη κόπωση. Εφόσον παρατηρηθούν οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται για εξέταση του παιδιού στο γιατρό, προέτρεψε η παιδίατρος Μαρία Σταμπολίδου.

«Δυνατότητα πρόληψης για τον πρώτο τύπο διαβήτη δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δυνατότητα αντιμετώπισης του με μοναδική θεραπεία την ινσουλίνη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews