inkomotininews@gmail.com

(PHOTOS) Κυνήγι άγριων μανιταριών στη Ροδόπη

Πρωτότυπο σεμινάριο από το ΚΠΕ Μαρώνειας.

Η οροσειρά της Ροδόπης είναι πλουσιότερη σε βιοποικιλότητα στην  Ευρώπη – Απουσιάζει νομοθετικό πλαίσιο για εμπορία, πιστοποίηση, εξαγωγές – Προσοχή στα μανιτάρια που...
...αναζητούμε.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο για φέτος σεμινάριο για ενηλίκους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας, το οποίο είχε ως θέμα τα άγρια μανιτάρια της Ροδόπης.

Το σεμινάριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων των εβδομήντα ατόμων, και παρά τη βροχόπτωση, η αναζήτηση των μανιταριών στο υπέροχο δάσος της Κρωβύλης έγινε κανονικά, με τις…«λακτάριες» (σ.σ. Λακτάριους Ντελίσιους) να υπερτερούν, έναντι των ισχνών  Μακρολεπιώτων των μακριών, των αρκετών Αγαρικών, του ενός Αμανίτη του Μυγοκτόνου (σ.σ. Αμανίτα Μουσκάρια, πρόκειται για το μανιτάρι των παραμυθιών…το κόκκινο με τις άσπρες βούλες), και φυσικά του Αμανίτη του Φαλλοειδή, του μανιταριού που προκαλεί θάνατο!

Ο εξπέρ των μανιταριών κ. Σιδέρης Ευαγγελίδης (μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ, υπεύθυνος Ροδόπης), δεν κουράστηκε στιγμή να εξηγεί και να αναλύει τα χαρακτηριστικά του κάθε μανιταριού. Πάρα πολλές φορές τόνισε και υπογράμμισε εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα μανιτάρι να είναι νόστιμο και βρώσιμο, αλλά και εκείνο το μανιτάρι που είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο, όπως ο Αμανίτης ο Φαλλοειδής.

Το σεμινάριο περιλάμβανε και έκθεση, αναγνώριση
και κατάταξη μανιταριών.
Για  τους λάτρεις των μανιταριών που σπεύδουν για αναζήτηση αυτή την εποχή, τους κάλεσε με έμφαση να συμβουλεύονται αυτούς που έχουν γνώσεις, ή – και το καλύτερο για αυτούς – να ενταχθούν σε έναν σύλλογο, όπως  αυτόν  του Συλλόγου Μανιταρόφιλων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του προέδρου του Συλλόγου των Μανιταρόφιλων κ. Νίκου Ιακωβίδη, ο οποίος κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων γνωστοποιώντας τους κάτι που είναι άγνωστο ευρέως, ότι δηλαδή, η οροσειρά της Ροδόπης είναι πρώτη σε βιοποικιλότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση!

«Δεν είναι τυχαίο το ότι έρχονται Βούλγαροι, Ιταλοί και άλλοι, και μαζεύουν τα μανιτάρια της Ελλάδας γεμίζοντας τεράστια κοντέινερ. Τα μεταφέρουν στις χώρες τους και εκεί τα μεταποιούν και τα μοσχοπουλούν στις αγορές για…δικά τους προϊόντα. Μπορεί να τα εισάγουμε και εμείς!», τόνισε αποκαλυπτικά ο κ. Ιακωβίδης, και συμπλήρωσε πως «επίσης η Κύπρος ζητάει από την Ελλάδα ποσότητες μανιταριών αλλά δεν υπάρχει το πλαίσιο για να γίνουν».

Δυστυχώς, όπως σε όλα, έτσι και στο θέμα των μανιταριών, η Ελλάδα είναι δραματικά πίσω στην ύπαρξη ενός νομοθετικού πλαισίου για την εμπορική δραστηριότητα, την πιστοποίηση, τις εξαγωγές. Δραστηριότητες που θα μπορούσαν κάλλιστα να τονώσουν το εθνικό εισόδημα, αλλά και να δημιουργήσουν έναν θετικό και ενάρετο κύκλο οικονομίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του εισοδήματος των εμπλεκομένων, αλλά από ’κει να ξεπηδήσουν κι άλλες παράμετροι, όπως: εναλλακτικός, περιπατητικός, γαστρονομικός τουρισμός, που σαφώς και  θα παρασύρουν σε έναν θετικό οικονομικό στρόβιλο και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

«Όποτε και να μιλήσαμε με κάποιους Βουλευτές και ειδικούς γραμματείς για τα θέματα αυτά, δυστυχώς γελούν πίσω από την πλάτη μας και μας θεωρούν απλά…γραφικούς», πρόσθεσε με παράπονο ο κ. Ιακωβίδης.

Συνεπώς, καλό θα είναι οι πολίτες να μη στοιβάζονται στα Βουλευτικά γραφεία, αλλά να προσεγγίζουν τις δραστικές συλλογικότητες που προσπαθούν να αλλάξουν τον ρουσφετολογικό «ρου» της ιστορίας μας που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε.

Παρών στο σεμινάριο ήταν και ο τρουφοκυνηγός-τρουφοκαλλιεργητής και εκπαιδευτής τρουφόσκυλων κ. Γιώργος Σεργιαννίδης, ο οποίος περιέγραψε τα στάδια της τρουφοκαλλιέργειας, αλλά και το κυνήγι της άγριας τρούφας με τη συμβολή των τρουφόσκυλων. Ο ίδιος έχει δεχθεί πολλές κρούσεις για ενημέρωση από ενδιαφερόμενους να ξεκινήσουν μια τέτοια επένδυση. Όπως είπε, μια τέτοια επένδυση αποδίδει στα 10-12 χρόνια περίπου και όχι νωρίτερα. Ο ίδιος έχει προχωρήσει και στη μεταποίηση της τρούφας (τρούφα σε ελαιόλαδο, σε πάστα). Τα προϊόντα αυτά είναι πιο προσιτά στο κοινό, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τη διατροφική αλλά και τη γευστική αξία της τρούφας, η οποία χρησιμοποιείται ως  εξαιρετικό μπαχαρικό. Παράλληλα, δε, ανακουφίζει μυϊκούς πόνους και αρθρίτιδες, ενώ ρίχνει και τη χοληστερίνη! Και το…καλύτερο; Αποτελεί το κορυφαίο φυσικό βιάγκρα για τους άνδρες!


Υ.Γ.: Δεν ξεχνάμε να υπογραμμίσουμε και τον τεράστιο ρόλο που έχει το μανιτάρι σχετικά με την ανακύκλωση των άχρηστων και περιττών της φύσης. Γι’ αυτό υπάρχει ειδικός τρόπος που το αποσπούμε από το έδαφος, και δεν «κλωτσάμε» τα υπόλοιπα, καθώς έχουν να επιτελέσουν τον βασικό τους ρόλο στη φύση!






Μ.Β.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews