inkomotininews@gmail.com

Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την ευλογιά ζητά ο Δ. Χαρίτου

Τη συζήτηση στην προ ημερησίας διάταξη της ερχόμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της 15ης του μήνα, του μείζονος προβλήματος του αποδεκατισμού των αιγοπροβάτων της περιοχής από την ασθένεια της ευλογιάς, ζητά...
...με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Σώματος η οποία κοινοποιείται και στον περιφερειάρχη και στους επικεφαλής των παρατάξεων, ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου κάνει λόγο για «πλήρη πολιτική αδράνεια» απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα και επισημαίνοντας πως η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, καλεί τη διοίκηση της περιφέρειας να διεκδικήσει από την Πολιτεία αποφασιστικά την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Χαρίτου, τονίζει:

«Kύριε Πρόεδρε,

Ζητώ να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 15ης Ιανουαρίου 2014, το ζήτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά.

Όπως οι φορείς των κτηνοτρόφων διατυπώνουν, όσοι έχουν πληγεί από τα κρούσματα της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014, εκατό εκτροφές που αριθμούν 15.440 ζώα, έχουν ήδη θανατωθεί.
Ενώ 55.080 και 142.446 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα.

Κατά την άποψη της παράταξης μας είναι αδιανόητο ενώ έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (και παρά τις υποσχέσεις), να μην έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες κτηνοτρόφοι.

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης ολιγωρίας, είναι, όσων κτηνοτρόφων οι εκτροφές θανατώθηκαν, να μην είναι σε θέση να τις επανασυστήσουν, και να είναι εκτός παραγωγικής δραστηριότητας.
Ενώ όσοι υποχρεώθηκαν να κρατούν σε εγκλεισμό τα ζώα τους, κάτω από το οικονομικό βάρος του κόστους, έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και βρίσκονται σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο διάστημα του χειμώνα.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαιτίας όλων αυτών, και με δεδομένο ότι η ασθένεια της ευλογιάς είναι ακόμα σε εξέλιξη, να αναζωπυρώνονται εστίες όπως έγινε στις αρχές του χρόνου στο Γλυκονέρι της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.

Είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητώντας το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση, μαζί με μέτρα για στελέχωση των υπηρεσιών, έντασης ελέγχων, κ.ά., είχε αποφασίσει να διεκδικήσει μεταξύ άλλων την άμεση αποζημίωση των εκτροφών που θανατώνονται και την άμεση ενίσχυση με 15 ευρώ ανά ζώο για τα έγκλειστα ζώα και στη ζώνη προστασίας και στη ζώνη επιτήρησης.
Έκτοτε, και μετά τη συμμετοχή στη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, και ενώ εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αγνοήθηκαν οι θέσεις του Π.Σ., υπάρχει πλήρης πολιτική αδράνεια.

Όλα αυτά είναι λογικό να έχουν προκαλέσει την οργή των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Επειδή η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη, ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση να εκδοθεί άμεσα η νέα Κ.Υ.Α., η οποία οφείλει όμως να λαμβάνει υπόψη τόσο τις θέσεις του Π.Σ. όσο και τις δίκαιες διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων:

Ως προς το ύψος αποζημίωσης όσων ζώων θανατώθηκαν, την ενίσχυση με 15 ευρώ ανά ζώο και στις δύο ζώνες, και την κάλυψη έως το ύψος των 150 ευρώ ανά ζώο όσων κτηνοτρόφων επανασυστήνουν τις εκτροφές τους.


Είναι πλέον ανάγκη για την περιφέρεια, και με αφορμή τα όσα αρνητικά συνέβησαν και συμβαίνουν, αν θεωρούμε ότι η κτηνοτροφία αποτελεί μοχλό για την αγροτική ανάπτυξη στην περιφέρεια, να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας στην περιοχή, που εκτός των άλλων θα διεκδικεί πόρους ευρωπαϊκούς ή εθνικούς από την πολιτεία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews