inkomotininews@gmail.com

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ευλογιά αιγοπροβάτων στη Ροδόπη!

Μέχρι στιγμής τα σφαγιασθέντα ζώα στη Ροδόπη φτάνουν τα 1.650 και σε ολόκληρη τη Θράκη τις 20.000!

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της ευλογιάς στη Ροδόπη, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα και επεκτείνονται σε ολόκληρο το νομό. Το ακούτε Πολιτικοί και Αυτοδιοικητικοί; 

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις...
...αναμένεται να προβούν τις επόμενες μέρες οι κτηνοτρόφοι ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν καταστροφή και μάλιστα καταστροφή της εθνικής οικονομίας, χωρίς να είμαστε καθόλου υπερβολικοί:

Αν κανείς κάνει και τις απαραίτητες προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς, δηλαδή προσθέσει άλλες 20.000 αρνιά που δεν μπορεί να πουλήσει κάποιος κτηνοτρόφος λόγω του ότι οι επιχειρηματίες που τα αγοράζουν δεν προβαίνουν σε αγορές ακριβώς για να μην μεταδίδεται ο ιός από  τη μια κτηνοτροφική μονάδα σε άλλη.

Περίπου δύο χιλιάδες τόνοι γάλακτος έχουν χαθεί, το οποίο αν γινόταν τυρί, δηλαδή 1.650 τόνοι συν τον ΦΠΑ, μπορεί ο καθένας να κάνει τους υπολογισμούς για τα έσοδα που πετάει τόσο ασυλλόγιστα το Ελληνικό Κράτος (;). Και μιλάμε για χρήματα που θα έπεφταν στη Θράκη!

Από την αρχή της αντιμετώπισης του θέματος, οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν να εκμηδενίζεται μέρα με τη μέρα το ζωϊκό τους κεφάλαιο, είχαν καταλογίσει μεγάλη καθυστέρηση στις αρχές για τη λήψη κατάλληλων μέτρων αλλά και ενημέρωση των κτηνοτρόφων  για σωστές πρακτικές, προκειμένου να περιορισθεί η επέκταση του ιού σε ολόκληρη την περιοχή, όπως η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου έξω από κάθε κτηνοτροφική μονάδα, απαγόρευση επισκέψεων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Μάλιστα παρατηρήθηκε και κατεγράφη και έξαρση των κρουσμάτων της ευλογιάς μετά και από τις επισκέψεις των κτηνιάτρων, οι οποίες και απαγορεύτηκαν.

Επιπλέον καταγγέλλουν για άλλη μια φορά την ανυπαρξία μέτρων καταστολής και πρόληψης του ιού, αλλά και πλημμελή τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από την Περιφέρεια και τους Δήμους.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και καιρό είναι άδειες και από νερό ακόμη,  όχι με απολυμαντικό, οι απολυμαντικές τάφροι σε Ίασμο και Πόρτο Λάγος.

Δεν σχεδιάστηκε και δεν αποφασίσθηκε από κανέναν κυρίως Δήμο, και όχι μόνο, να γίνουν διάφοροι ψεκασμοί στις περιοχές όπου αρχικά είχαν εμφανισθεί τα κρούσματα, όπως στη Γλυφάδα.

Όπως στηλίτευσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Μάντζαρης, ακόμα και στο Δημοτικό Σφαγείο Κομοτηνής δεν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα και δεν διενεργούνταν ψεκασμοί, επειδή το ψεκαστικό μηχάνημα του Δήμου ήταν…παγωμένο…!!!

Κάτι που επίσης θα πρέπει να καταγραφεί, είναι η σιωπή με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Δεν θα έπρεπε να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για το θέμα με τις τραγικές του διαστάσεις που αρχίζει και παίρνει, ενώ μετράμε ήδη τον τρίτο μήνα παρέα με τον ιό στη Ροδόπη;

Κανένας από τους Περιφερειακούς Συμβούλους και ειδικά της αντιπολίτευσης και ακόμα πιο ειδικά της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν θα έπρεπε να θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Για δε τους Βουλευτές του νομού, κυβερνητικούς ή μη, ο κ. Μάντζαρης δήλωσε ότι ζήτησαν να τους συμπαρασταθεί στην Αθήνα στην εκεί κινητοποίησή τους από τον Βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη, Ευριπίδη Στυλιαννίδη, κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, περιορίστηκε στις αρχικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις…Δεν τον ενδιαφέρει η συνέχεια; Ποια είναι η θέση του κόμματός του που αναμένεται να έλθει και στο τιμόνι της Χώρας;

Φυσικά κανείς δεν δίνει σημασία στους κτηνοτρόφους, μια και οι ίδιοι έχουν φροντίσει γι’ αυτό με την ανοργανωσιά τους. Θα έπρεπε να έχουν αποτυπώσει σε χαρτί τα αστρονομικά αυτά νούμερα της οικονομικής καταστροφής τους και της υπόλοιπης οικονομίας του νομού, αφού τα υπογράψουν οι περίπου 2.500 χιλιάδες κτηνοτρόφοι της Ροδόπης (σ.σ. μαζί με τις οικογένειές τους μπορεί να φτάνουν και τις 10.000 …ψηφοφόροι…λέμε τώρα μια και εκλογές έρχονται ντε…), και να τα …τρίψουν στη μούρη των πολιτικών και αυτοδιοικητικών της περιοχής, για να σκύψουν στο πρόβλημα και να βρουν λύση…για καταστολή και πρόληψη.

Δεν σηκώνει άλλο μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής μας! Δεν θέλουμε άλλη σκόνη γάλα και λευκό τυρί από τις βόρειες χώρες και στο παιχνίδι πολύ άνετα όπως καταλαβαίνετε μπαίνουν και οι καταναλωτές!

Αφήστε δε και το άλλο…Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, τίθεται ακόμη μια εφιαλτική διάσταση, σύμφωνα με την οποία στόχος είναι το «σβήσιμο» της κτηνοτροφίας στην περιοχή, προκειμένου να φαντάζει, μεταξύ άλλων, η μεταλλουργία χρυσού, ως τη μοναδική πρόταση ανάπτυξης και εργασίας στην περιοχή.

Υ.Γ.: Το ζωϊκό κεφάλαιο στη χώρα μας μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε εξαρτημένοι από τη Γερμανία και Ολλανδία σε γαλακτοκομικά και βόειο κρέας, για το οποίο κάνουμε εισαγωγές από το εξωτερικό και κυρίως από τη Γερμανία στο ποσοστό του 85%. Κάποιοι αριθμοί ενδεικτικοί, έτσι για προβληματισμό: το 2007 σαν χώρα είχαμε παραγωγή που έφτανε τους 600.000 τόνους πρόβειο γάλα, και τώρα μετράμε 50.000!


Μ.Β.

Δείτε σχετικά:



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews