inkomotininews@gmail.com

Ανακοίνωση Καρά Γιουσούφ για τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις

«Το αγροτικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο έρχεται ως συνέπεια  του πλήρους αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος απειλείται άμεσα με...
...επιδείνωση της φτώχειας αλλά και έξοδο από την παραγωγή λόγω της νέας φοροεπιδρομής της κυβέρνησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη τονίζεται:

Συνοπτικά το υπάρχον αδιέξοδο στον αγροτικό τομέα περιγράφεται από:
- τη ραγδαία μείωση της συμμετοχής στο ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα. Από 17%  το 1981 μειώθηκε στο 2,37 % το 2012.

- τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος (μείωση κατά 20% την περίοδο μεταξύ 2009-2012 και το οποίο αντιστοιχεί σε 1.4 δις €), 

- το σταθερό έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών συναλλαγών, το οποίο κατά τη περίοδο  2001-2011 ανέρχεται σε 23 δις € . 

- την εκτίναξη του κόστους παραγωγής το οποίο μόνο κατά την περίοδο 2009-2012 αυξήθηκε  κατά 22.5% (1 δις € )

- την εκτίναξη συνολικά των καταβληθέντων φόρων από τον αγροτικό τομέα, οι οποίοι ειδικά κατά την περίοδο 2009-2012 αυξήθηκαν κατά 93% (από 181.3 εκ. € σε 351.2 εκ. €) .

- τη μείωση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης κατά 16.8% συγκρίνοντας τα έτη 2010 και 2013 (από 39.7 εκατ. στρέμματα σε 33 εκατ. στρέμματα) ενώ η ίδια σύγκριση δείχνει μείωση κατά 18% του αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (από 824.770 σε 674.880).

Πριν από ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός υποσχόταν φθηνό αγροτικό ρεύμα και αγροτικό πετρέλαιο ενώ σχετικά με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων δήλωνε ‘ότι είναι άδικο κάποιος με 1000 στρέμματα να μην πληρώνει τίποτα’. Απόλυτα ‘συνεπής’ στα λεγόμενα του, εφαρμόζει σήμερα μια πολιτική όπου οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με αυτοτελή φορολόγηση των αγροτεμαχίων από το πρώτο στρέμμα, με την επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου και την επιβολή φόρου επιτηδεύματος. Μάλιστα η νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης έγινε τόσο πρόχειρα ώστε μόλις στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, το Υπουργείο Οικονομικών έκδωσε εγκύκλιο σχετικά με τα κριτήρια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την τήρηση ή μη βιβλίων εσόδων-εξόδων, ενώ έκτοτε εκδίδεται σειρά εγκυκλίων για να καλυφθούν τα κενά στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, ενώ παραμένει  ακόμη άγνωστο πως θα προσδιορίζεται το γεωργικό εισόδημα για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Μόνο μετά από την πίεση που ασκήθηκε με τους αγρότες και τα τρακτέρ στους δρόμους και με άμεσο τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ξεσηκωμού του αγροτικού κόσμου και κάτω από τον κίνδυνο εξάπλωσης της αντίδρασης αυτής και σε άλλες παραγωγικές τάξεις, αμφισβητώντας γενικότερα τις πολιτικές των μνημονίων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε μια τακτική ελιγμών, χωρίς να αμφισβητείται ουσιαστικά η φοροεπιδρομή της, ενώ παράλληλα δεν παρουσιάζεται κανένα σχέδιο που μπορεί να βγάλει από το υπάρχον αδιέξοδο τον αγροτικό τομέα.

Η παραπάνω αναδίπλωση της κυβέρνησης δείχνει ένα πράγμα: ότι ο αγώνας των αγροτών έχει νόημα και για αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. 

Μέτρα άμεσης οικονομικής ανακούφισης των παραγωγών όπως:
- επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα.

- καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

- μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο. 

- χορήγηση χαμηλότοκων, βραχυπρόθεσμων καλλιεργητικών δανείων από δημόσια ελεγχόμενο πιστωτικό σύστημα.

- εφαρμογή αφορολόγητου ορίου στο αγροτικό εισόδημα και ίδια μεταχείριση  με τους υπόλοιπους φορολογούμενους (ατομικό αφορολόγητο 12.000, περισσότερες κλίμακες και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα).

- κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

- κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

- φοροαπαλλαγή για πενταετία σε νέους αγρότες.

- η εκτός σχεδίου καλλιεργούμενη γη και τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοια δεν μπορούν  να υπολογιστούν ως φορολογητέα ύλη, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας

Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα
­       δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου, είτε με την επαναφορά της ΑΤΕ σε δημόσιο έλεγχο, είτε με την ίδρυση νέου εξειδικευμένου, υπό κρατικό έλεγχο, πιστωτικού φορέα Ειδικού Σκοπού και Κάρτα αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα) δημόσιας αγροτικής τράπεζας και κάρτα αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα) με την εγγύηση του δημοσίου, για την αγορά εφοδίων και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
­       ρύθμιση όλων των αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους), λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Προστασία και στήριξη των εγχώριων προϊόντων.
- προστασία ειδικά των ΠΟΠ και ΠΓΕ (η ‘προστασία’ που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι γνωστή με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της φέτας και της ελιάς Καλαμών σε σχέση με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.
- την στήριξη της κατανάλωσης στην χώρα μας ντόπιων προϊόντων και η υποκατάσταση των εισαγωγών.
Μέτρα ελέγχου της αγοράς
­       εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων,
­       υιοθέτηση καθολικού συστήματος ιχνηλασιμότητας προϊόντων,
­       εφαρμογή ηλεκτρονικού τιμολογίου.
Αναδιοργάνωση  των συνεταιρισμών
­       ο παραγωγικός αλλά και ο κοινωνικός προσανατολισμός των συνεταιρισμών αποτελούν τη βάση της δικής μας προσέγγισης .
­        το κόστος της παραγωγικής λειτουργίας θα ανήκει στους συνεργαζόμενους αγρότες, ενώ το κόστος της κοινωνικής τους λειτουργίας στην πολιτεία.
­       Κλαδική οργάνωση κατά προϊόν με την επέκταση των υφιστάμενων υγιών αλλά κι αυτών που θα προκύψουν μέσα από ρύθμιση των χρεών τους σε επίπεδο τουλάχιστον Περιφέρειας.
­       Τοπική οργάνωση σε επίπεδο καλλικρατικών – καποδιστριακών Δήμων με στόχο τη στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας αλλά και της κάλυψης καταναλωτικών αναγκών μέσα από τις τοπικές αγορές.

Εμπορία προϊόντων και τροφίμων
Απαιτείται να μπει σε  νέες βάσεις το κύκλωμα λειτουργίας των αγροτικών προϊόντων ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, την αποφυγή της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών.  .


Επαναφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα και η αξιοποίησή τους ως εργαλείο για την πραγματική ανάπτυξη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews