inkomotininews@gmail.com

Σπάνια virtual ξενάγηση στην καρδιά του CERN για το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής περιήγησης μαθητών στο πείραμα CMS του LHC στο CERN, συμμετείχε τo 3o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», μαζί με έξι ακόμη Γυμνάσια απ’ όλη την Ελλάδα.

Η δράση ήταν μια από τις πρώτες ξεναγήσεις στην καρδιά του ανιχνευτή CMS, καθώς η υλοποίησή της είναι δυνατή μόνο επειδή αυτήν την περίοδο...
...ο ανιχνευτής βρίσκεται σε φάση συντήρησης και αναβάθμισης.

Πλαίσιο κειμένου: Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», μαθητές του σχολείου αλλά και ομάδες μαθητών απ’ όλα τα Γυμνάσια της πόλης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών της Αλεξανδρούπολης διαδικτυακή σύνδεση μέσω ειδικής video-πλατφόρμας του CERN, με την αίθουσα ελέγχου του πειράματος CMS.

Ακολούθησε virtual ξενάγηση από την ελληνίδα Technical Manager του πειράματος CMS κ. Ανδρομάχη Τσίρου, στον χώρο όπου συμβαίνουν οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίων, γνωστό ως η "καρδιά του ανιχνευτή". Η γιγαντιαία διάταξη βρίσκεται 105 m κάτω από την επιφάνεια της γης, και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης και να ενημερωθούν. Στην video-σύνδεση συμμετείχαν και ομάδες άλλων έξι σχολείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, συγκροτώντας ένα σύνολο περίπου πεντακοσίων μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους, τις οποίες με προθυμία απάντησαν οι ερευνητές του CERN, ενώ στο τέλος κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους για την “καταπληκτική”, “μοναδική”, “συγκλονιστική”, όπως την χαρακτήρισαν, εμπειρία.

Η πρωτοποριακή αυτή σύνδεση είχε διάρκεια δύο ωρών, και υλοποιήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ODS (Open Discovery Space).

Στο επίσημο site του CERN μάλιστα, έχει γίνει και σχετική ανάρτηση: http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/02/students-visit-heart-cms-detector


H εκπαιδευτική κοινότητα που συμμετείχε στο πρόγραμμα ευχαριστεί θερμά την ομάδα ελλήνων ερευνητών του CERN και τον συντονιστή της δράσης κ. Άγγελο Αλεξόπουλο για την αξέχαστη εμπειρία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews