inkomotininews@gmail.com

Ασφυκτιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη Ροδόπη

Στην ενημέρωση των τοπικών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, σχετικά με νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση κι επιφυλάσσει εξελίξεις στον χώρο των ΑΠΕ...
...και στον σχεδιασμό της αντιδράσεών τους, αποσκοπούσε συνάντηση των μελών του συλλόγου παραγωγών Ροδόπης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Μαχαίρας επισήμανε ότι το νέο νομοσχέδιο πλήττει  όλες τις νέες επιχειρήσεις, είτε είναι αγροτικές, είτε επαγγελματικές, είτε οικιακές, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί ένα εκβιαστικό δίλλημα σε βάρος τους.

Όπως ανέλυσε ο κ. Μαχαίρας, το σύνολο των παραγωγών ενέργειας συνάπτουν συμβάσεις με τον ΛΑΓΗΕ για είκοσι χρόνια με σταθερή τιμή. Η ενέργεια είναι ακριβή λόγω του υψηλού κόστους που έχουν οι ΑΠΕ. Αν όμως λειτουργήσει σωστά το σύστημα σε βάθος δεκαετίας, η τιμή για τον καταναλωτή μειώνεται. «Ο  υπουργός το 2012 θέσπισε νομοσχέδιο με το οποίο αναδρομικά έκοψε το 25-42% από τα φωτοβολταϊκά, και όλο το βάρος για τον στρεβλό υπολογισμό της τιμής της ενέργειας στην Ελλάδα το είχε ρίξει στα φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που στους συναδέλφους των υπολοίπων ΑΠΕ έβαλε χαράτσι περίπου 10%. Έρχεται σήμερα και λέει ότι θα μας κάνει νέες μεσοσταθμικές μειώσεις αλλοιώνοντας μονομερώς τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει».

Ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας  με φωτοβολταϊκά στη Ροδόπη, υποστήριξε ότι το νέο νομοσχέδιο  θα δώσει τη χαριστική βολή στους μικρούς παραγωγούς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δύναται  να αποτελέσει την ταφόπλακα των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών στην χώρα. Οι παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, στενάζοντας υπό το βάρος του δανεισμού στον οποίο προέβησαν για να δημιουργήσουν τις μονάδες τους. «Είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που έχουν βάλει φωτοβολταϊκά χωρίς δάνειο, γιατί είναι τεράστιο το κόστος. Από τη στιγμή που δεν πάνε καλά οι επιχειρήσεις, υποτίθεται ότι στο νέο νομοσχέδιο θα υπήρχαν διατάξεις για τη δανειοδότηση και συγκεκριμένα για το επιτόκιο, αλλά δεν αναφέρεται τίποτα. Αυτή τη στιγμή μας χρωστάνε εννέα μήνες τουλάχιστον, και εμείς πρέπει να πληρώνουμε τις δόσεις των δανείων», τόνισε ο κ. Μαχαίρας.

Ο νεοσύστατος σύλλογος παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά νομού Ροδόπης, αποτελεί πρωτοβάθμιο όργανο, ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο για να προβάλλει και να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν, και αριθμεί 50 μέλη μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι στην περιοχή της Ροδόπης δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών συνολικά περί τους 100 παραγωγούς. Σε επίπεδο επικράτειας  υπάρχουν 15.000 παραγωγοί. με το 90% των πάρκων που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους, να είναι της τάξης των 100kW, ενώ το υπόλοιπο 10% είναι «μεγάλοι» παραγωγοί.

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews