inkomotininews@gmail.com

Με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και συλλόγων συναντήθηκε η Φελίνα Καζάκου-Βρούζου

Με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και συλλόγων της πόλης συναντήθηκε η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, επικεφαλής του συνδυασμού «Εμείς… η πόλη»,  κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων...
...σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας.

«Στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης δοκιμάζονται τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Η αυξημένη κοινωνική προστασία, η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας είναι επιβεβλημένες. Το κεντρικό κράτος αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του προβλήματος. H αναγκαιότητα παρέμβασης της  τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίσει στους πολίτες πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη, στέγαση και εκπαίδευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο ευέλικτος φορέας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και έχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων, σύγχρονων προγραμμάτων και ισχυρού πλαισίου ανάπτυξης», τόνισε η Φελίνα Καζάκου- Βρούζου και πρόσθεσε:

«Πλέον, δεν συγχωρείται καμία καθυστέρηση, ή πολύ περισσότερο, αδράνεια για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Κομοτηνής επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας και κοινωνικής παρέμβασης, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες  δομές και δημιουργώντας νέες καινοτόμες δομές με βάση τον κανονισμό λειτουργίας. Η έννοια του δικτύου δομών και υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη προϋποθέτει την απαραίτητη δικτύωση, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη αυτών έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα  τους. Απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με φορείς , συλλόγους, ιδρύματα, ΜΚΟ. Όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε σε όλα τα επίπεδα έγινε με προχειρότητα και  χωρίς μελέτες και σχεδιασμό,  χωρίς  συντονισμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού περιορίζονται είτε στην περιστασιακή λήψη επιδοματικών παροχών, χωρίς προοπτικές ανεξαρτητοποίησης από τη δημόσια συνδρομή είτε παραπέμπονται σε αναχρονιστικές μορφές ιδρυματικής περίθαλψης με κίνδυνο «υψηλού στιγματισμού». Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα οργανωτικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά». 

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Ως δημοτικός συνδυασμός που θα διεκδικήσουμε τον Δήμο Κομοτηνής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αναπτύσσουμε μια πρόταση για ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που συμβάλει βάσιμα: στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά μας, οι ηλικιωμένοι, τα Αμεα, η σύγχρονη οικογένεια».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων πρότειναν καλύτερο συντονισμό υπό την ομπρέλα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, σύμπραξη δυνάμεων, πιστοποίηση-αξιολόγηση των συλλόγων, και αξιοποίηση του δικτύου εθελοντισμού, ενώ όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά «δε θα πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί, αν τους ξεπεράσουμε, μπορούμε όλοι οι σύλλογοι να συνεργαστούμε μαζί και να πετύχουμε πολλά».


Στη συνάντηση συμμετείχαν: Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών και Δεσποινίδων, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Λέσχη Lions, Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής, Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη», Leo “Θράξιππος”, Σύλλογος για τη στήριξη και αποκατάσταση καρδιοπαθών, Σύλλογος Διαβητικών νομού Ροδόπης «Γλυκός κόσμος», Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας SOS.


Η κ. Καζάκου ανέφερε εξάλλου ότι θα ακολουθήσει νέο θεματικό τραπέζι διαλόγου, με αντικείμενο τον πολιτισμό, κι ότι οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής της θα ανακοινωθούν στις 31 Μαρτίου.


Στο περιθώριο, δε, της συνάντησης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσκόπηση για τις υποψηφιότητες στο Δήμο Κομοτηνής που είδε το φως της δημοσιότητας, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Εμάς μας ενδιαφέρουν όλες οι δημοσκοπήσεις, να γνωρίζουμε την πηγή τους, τις εταιρείες που τις έχουν πραγματοποιήσει, σε ποιο κοινό απευθύνονται και με ποιους βασικούς σκοπούς και ερωτήματα. Φυσικά λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις, αλλά μόνο όταν αυτές προέρχονται από έγκυρες πηγές. Άλλωστε οι εταιρείες που πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις είναι συγκεκριμένες και αναγνωρισμένες από την ελληνική νομοθεσία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews