inkomotininews@gmail.com

Τι προβλέπει το επερχόμενο νέο μνημόνιο

Το 17% του αιματοβαμμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα διανεμηθεί με όρους γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής, με ρήτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης των τελευταίων αρχών του εργασιακού πολιτισμού.

Το νέο Μνημόνιο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- κατώτατο μισθό («single minimum wage system») για όλους, ίδιο κατά την έναρξη και την έξοδο από τον εργασιακό βίο, χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα λόγω σπουδών, οικογένειας, προϋπηρεσίας κ.ά.

- κατάργηση όλων των επιδομάτων δεκαετιών (γάμου, τέκνων, μητρότητας, στράτευσης κατάρτισης κ.ά.) που στήριζαν οικονομικά τα μέλη των πιο φτωχών οικογενειών.

- ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο.

- ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης.

- θέσπιση αμυντικού-επιθετικού απεργιακού δικαιώματος για τους εργοδότες («lock out»).

- εγγυημένη μόνο την κατώτατη σύνταξη από 1-1-2015.

- Κατάργηση της παραδοσιακής διμερής εργασιακής σχέσης (εργοδότης-εργαζόμενος) και μετατροπή της σε τριμερή (εργοδότης-Εταιρία Ενοικίασης (ΕΠΑ)-εργαζόμενος), στα πλαίσια της οποίας ο εργαζόμενος ουδέποτε θα δημιουργεί δικαιώματα.

- Μείωση στο μισό των επικουρικών συντάξεων, προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους και εφαρμόζοντας τη «ρήτρα θανάτου» (άρθρο 42 ν.4052/2012) και άλλες απάνθρωπες αρχές για σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα συντάξεων.

- Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών στα πλαίσια της εξίσωσης μισθών και εισφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (ν. 4046/2012, σελ. 713) στερώντας πολύτιμους κοινωνικούς πόρους από τα Ταμεία σε μία περίοδο προϊούσας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος με επιλογή δανειστών και κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, σχολιάζει:

«Το νέο Μνημόνιο είναι εχθρικό ανακοινωθέν.
 Με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του, δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου: ο μνημονιάνθρωπος (Homo Mnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά:

1ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι πάμφθηνος: Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» («flexicurity»), είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας».

2ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ευέλικτος: Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), ακόμη και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το οποίο περηφανεύεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση!

3ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ανασφαλής: Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται σαν πλάνητες…Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία (area without union). Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς.

Αυτή η αγορά εργασίας του νέου Μνημονίου είναι για δούλους, για είλωτες.

Δεν είναι για ελεύθερους ανθρώπους του ιστορικού και περήφανου ελληνικού λαού.

Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά.

Το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί για να αρχίσει η νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας.

Οι προσεχείς εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην καθολική καταστροφή του.

Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας πλησιάζει».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews