inkomotininews@gmail.com

Τεχνητές νησίδες αναπαραγωγής γλαρονιών κατασκευάζει ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας

Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι ρηχές νησίδες άμμου στις λιμνοθάλασσες, χώροι  που αποτελούσαν στο παρελθόν ασφαλή πεδία αναπαραγωγής παρυδάτιων πουλιών...
...όπως τα γλαρόνια.

Σήμερα αποτελεί συνήθης πρακτική στις προστατευόμενες περιοχές, η κατασκευή νησίδων ή πλωτών εξεδρών για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής ικανότητας ειδών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπου είναι δυνατό, να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης του  Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά, και στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος,  κατασκεύασε πλωτή πλατφόρμα – εξέδρα με σκοπό να ενισχύσει την δυνατότητα αναπαραγωγής των γλαρονιών.

Τα είδη που αναμένεται να ωφεληθούν, είναι το Γελογλάρονο (Gelochelidon nilotica), απειλούμενο είδος που ανήκει στην κατηγορία «τρωτό», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, και το Νανογλάρονο (Sternula albifrons).

Η πλατφόρμα – εξέδρα, μετά την κατασκευή της, μεταφέρθηκε και καθελκύστηκε στην λιμνοθάλασσα των Αλυκών της Νέας Κεσσάνης, αναμένοντας τους πρώτους επισκέπτες. Πρόκειται για μία ξύλινη πλωτή εξέδρα διαστάσεων 3x4 μ., η οποία επιπλέει, ενώ η επιφάνειά της καλύφθηκε με χαλίκι και άμμο ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατό περισσότερο με φυσική νησίδα.

Για την πραγματοποίηση των εργασιών ήταν καθοριστική η καθοδήγηση και η ενεργή συμμετοχή των έμπειρων πλέον σε τέτοιες κατασκευές, υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, κ. Αντώνη Ηλιάδη και κ. Παναγιώτη Χατζηγιαννίδη.


Στο προσεχές μέλλον σχεδιάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις και κατασκευές, που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου, ώστε να βοηθήσουν την αναπαραγωγή και την διατήρηση άλλων σημαντικών και απειλούμενων ειδών. Σε αυτές τις δράσεις μάλιστα θα ζητηθεί και η συμμετοχή των εθελοντών του πάρκου.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews