inkomotininews@gmail.com

(VIDEO-PHOTOS) Οι ενώσεις καταναλωτών βόρειας Ελλάδας στην Κομοτηνή

Με επίκαιρη ατζέντα θεμάτων και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργου Στεργίου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η 14η συνάντηση Ενώσεων Καταναλωτών βορείου Ελλάδας που διοργάνωσε η ΕΝΚΑ Ροδόπης.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης...
...τέθηκαν οι νέες νομοθετικές εξελίξεις για το φρέσκο γάλα, οι αναστολές των πλειστηριασμών, ο νόμος 3869 και πρακτικά ζητήματα τα οποία ανακύπτουν στην εφαρμογή του και η δικαστηριακή πρακτική η οποία επικρατεί και έχει παγιωθεί πλέον στην νομολογία. Επιπλέον, τους συμμετέχοντες στις εργασίες απασχόλησε κι ο νέος  κώδικας τραπεζικής δεοντολογίας σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια που έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση.

Στόχος της συνάντησης των εκπροσώπων των ενώσεων καταναλωτών, σύμφωνα με την  πρόεδρο της ΕΝΚΑ Ροδόπης Αγγελική Κατσή, αποτελεί η παρουσίαση των ζητημάτων που απασχόλησαν τις  ενώσεις στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις τις οποίες θα μπορέσουν να προωθήσουν μέσω του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ενδεχομένως στη Βουλή προκειμένου να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πρόσκαιρη ανακούφιση για τους δανειολήπτες
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε κατά την συνάντηση ο νέος κώδικας  Τραπεζικής δεοντολογίας, που έχει ως στόχο να προσαρμόσει, παλαιότερους κανόνες στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση για τους δανειολήπτες και τα τραπεζικά ιδρύματα , θέτοντας βασικές αρχές περί συνεργατισμού, μεταξύ των δύο πλευρών.
«Από τη μια είναι θετικό για τον καταναλωτή ότι τίθενται για πρώτη φορά κάποιες βασικές αρχές αναφορικά με το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι τράπεζες απέναντι στους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν μια επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών. Όμως οι ρυθμίσεις οι οποίες προτάσσονται από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιφέρουν ουσιαστικά καμία μόνιμη και οριστική λύση στην διευθέτηση των δανειακών οφειλών παρά μόνο μια ενδεχόμενη ανάσα σε κάποιους δανειολήπτες» δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΝΚΑ Ροδόπης.

Με το νέο κώδικα θεσπίζονται, για πρώτη φορά, θεσμοί χρηματοδοτικής μίσθωσης σε ακίνητα του δανειολήπτη που πάρθηκαν με δάνεια  τα οποία οφείλονται σε τράπεζες, «υπό την έννοια ότι το ακίνητο θα μπορεί να το μισθώνει ουσιαστικά ο δανειολήπτης και θα έχει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την δυνατότητα να το εξαγοράσει».
Θεσπίζεται η περίπτωση του ενοικίου όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου ο πτωχευτικός κώδικας δεν επιτρέπει την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά  προστατεύει τον δανειολήπτη μόνο μέσω μιας εκμίσθωσης της κύριας κατοικίας τους το αντίτιμο της οποίας θα προσφέρεται στις τράπεζες για εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων.
Στο νέο κώδικα προβλέπεται αλλαγή της δανειακής σύμβασης,  ενδεχομένως και μια μόνιμη μείωση επιτοκίου σε κάποιες περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Το γάλα στο τραπέζι των καταναλωτών
Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, ήταν από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των ενώσεων καταναλωτών της βόρειας Ελλάδας.
Οι αλλαγές που αφορούν στο γάλα όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου εντάσσονται μέσα σε μια συνολική προσπάθεια αναδιάταξης της εγχώριας αγοράς. Ο ίδιος μετέφερε στο λόγο του, τη θεώρηση ότι στη χώρα μας, «έχουμε από τις υψηλότερες τιμές στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, το φρέσκο γάλα».


Το παρεμπόριο βλάπτει την υγεία και την οικονομία
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το παραεμπόριο ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή τόνισε ότι την επικινδυνότητα για την υγεία που ενέχει η χρήση αντίστοιχων προϊόντων, επισημαίνοντας παράλληλα και τις αρνητικές συνέπειες από την διάσταση του φαινομένου στην ελληνική οικονομία.
Σημείωσε δε ότι τους τελευταίους 16 μήνες λειτουργεί ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο για την πάταξη του παραεμπορίου, στην γενική γραμματεία εμπορίου με τον διακριτικό τίτλο ΣΥΚΑΠ, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η συντονισμένη ενεργοποίηση των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, της αστυνομίας, των τελωνείων και συναρμόδιων φορέων .


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews