inkomotininews@gmail.com

Η ανάγκη ιδιωτικών κλινικών δεν προέκυψε μόνη της. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικών υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας λέει σε ανακοίνωσή για τις κλινικές Στασινόπουλου η Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ.



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις κλινικές «Άγιος Γεώργιος» και «Αγία Μαρίνα» ιδιοκτησίας Στασινόπουλου αναφέρει πως τα γεγονότα στις κλινικές αυτές δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε και μεμονωμένα, αλλά είναι αποτέλεσμα του συστήματος στο οποίο ζούμε. Με βάση τα παραπάνω η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως αγαθά όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια, η Περίθαλψη, τα Φάρμακα, η Παιδεία, ο Πολιτισμός κά ενώ θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν στον λαό, έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Εκτιμά πως όλες αυτές οι εξελίξεις είναι μεθοδευμένες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού σταδιακά απαξιώθηκε ο τομέας της δημόσιας υγείας και σε συνδυασμό με το ότι οι ασφαλισμένοι και μη είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακόμη και στο δημόσιο Νοσοκομείο «άφησε χώρο» στους επιχειρηματίες.
Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι αυτό που υπόσχονταν αφού οι κλινικές ανοίγουν και κλείνουν κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι άνεργοι και η ζωή και η υγεία των ασθενών εξαρτώνται αποκλειστικά από την οικονομική τους δυνατότητα.
Τέλος συνάγει το συμπέρασμα πως ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ωφελεί τον δεύτερο μέσα από την περεταίρω απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση του πρώτου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:



ΚΚΕ Ν.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

Για τις εξελίξεις στις ιδιωτικές κλινικές «Άγιος Γεώργιος» και «Αγία Μαρίνα»

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στις ιδιωτικές κλινικές «Άγιος Γεώργιος» και «Αγία Μαρίνα», στην Κομοτηνή, αποκαλύπτουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Από τη μια πλευρά απλήρωτοι εργαζόμενοι και από τις άλλη πλευρά ασθενείς που ακριβοπληρώνουν το αγαθό της Υγείας.
Τα γεγονότα στις συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα. Είναι αποτέλεσμα του ίδιου του συστήματος στο οποίο ζούμε. Στον καπιταλισμό, σε κάθε χώρα και σε κάθε εποχή,  ισχύει ο νόμος της υπεραξίας, ο νόμος του κέρδους. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και αγαθά που θα έπρεπε να αποτελούν κρατική μέριμνα, που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλο το λαό, όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια, η Περίθαλψη, τα Φάρμακα, η Παιδεία, ο Πολιτισμός κά. μετατρέπονται σε εμπόρευμα, το οποίο πωλείται και αγοράζεται.
Έτσι και με τις ιδιωτικές κλινικές, τόσο πανελλαδικά, όσο και στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αλλά και όπου υπάρχει καπιταλισμός, οι επιχειρηματίες που επένδυσαν στον κλάδο της Υγείας, δεν το έκαναν για να προσφέρουν στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στη νεολαία, στους συνταξιούχους παροχές Υγείας, αλλά για να πολλαπλασιάσουν τον πλούτο τους.
Η «ανάγκη», βέβαια, δημιουργίας ιδιωτικών κλινικών, δεν προέκυψε από μόνη της. Ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Τόσα χρόνια ο τομέας της δημόσιας Υγείας υποχρηματοδοτείται, υποβαθμίζεται, δεν στελεχώνεται με το απαραίτητο προσωπικό, δεν εξοπλίζεται με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και το δημόσιο νοσοκομείο. Αυτή η πολιτική «άφησε χώρο» στους επιχειρηματίες να «καλύψουν το κενό» του κράτους, ιδρύοντας ιδιωτικές κλινικές, με δήθεν καλύτερες και ποιοτικότερες υποδομές και παροχές.
Τα αποτελέσματα, όμως, είναι διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες, ανοίγουν και κλείνουν τις κλινικές, ανάλογα με τα κέρδη που εξασφαλίζουν. Και όταν κλείνουν πετάνε στην κυριολεξία στο δρόμο τους ασθενείς. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, η πρόνοια, η θεραπεία και σε τελική ανάλυση η ίδια τους η ζωή καθορίζεται από την τσέπη τους. Όποιος έχει χρήματα απολαμβάνει τις σύγχρονες παροχές υγείας, ενώ όποιος δεν έχει ταλαιπωρείται και έχει να αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο μέλλον. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους εργαζόμενους, συμβαίνει ό,τι και σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο. Καταλήγουν απλήρωτοι για μήνες ή και για χρόνια και μάλιστα με πενιχρούς μισθούς.
Αποδεικνύεται, επίσης, πως η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που δήθεν θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά και θα ανέβαζε το επίπεδο του δημόσιου συστήματος υγείας δεν ισχύει. Ίσα ίσα, όσο ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, τόσο υποβαθμίζεται ο δημόσιος τομέας, ο οποίος μάλιστα καταλήγει να ιδιωτικοποιείται και αυτός.
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν κοινό συμφέρον, να αντιπαλέψουν αυτόν τον τρόπο παραγωγής και να διεκδικήσουν ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών τους. Ένα δρόμο ανάπτυξης, όπου η Υγεία θα παρέχεται σε όλους δωρεάν από το κράτος, με βάση τις ανάγκες του λαού και με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.  

       Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας «Άγιος Γεώργιος» και «Αγία Μαρίνα» να διεκδικήσουν από την επιχείρηση, τα δεδουλευμένα τους. Η συνέχιση της φροντίδας των ασθενών, στον «Άγιο Γεώργιο» και «Αγία Μαρίνα» είναι αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης.
       Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να ανταποκριθεί στα χρέη και τις υποχρεώσεις του.
       Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να αγωνιστούν για ένα Δημόσιο και Δωρεάν προς όλους, χωρίς διακρίσεις, Σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και πυρήνα το Κέντρο Υγείας. Σ’ ένα τέτοιο Σύστημα Υγείας, θα μπορούσαν να ενταχτούν όλες οι μονάδες υγείας του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές, καθώς κι όλο το υγειονομικό  προσωπικό του ιδιωτικού τομέα.
Κομοτηνή, Φλεβάρης 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews