inkomotininews@gmail.com

Ερωτήσεις βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν για καπνό και Λιμενικούς Σταθμούς Μαρώνειας - Φαναρίου.

Δύο ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν.Με την πρώτη επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο βουλευτής επαναφέρει το ζήτημα της τροποποίησης των όρων του Μέτρου 214 για την ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή καπνού.


Η δεύτερη ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, θίγει τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την αναδιάρθρωση των λιμενικών υπηρεσιών Θράκης.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αρ. πρωτ. 1561/12.06.2013

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού (Μέτρο 214)

Με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (ερωτήσεις και ομιλίες) έχω αναφερθεί στο Μέτρο 214 για την ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή καπνού διαπιστώνοντας την αδυναμία των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης να ενταχθούν στο Μέτρο λόγω των αυστηρών όρων του προγράμματος που καθιστούν απαγορευτική την εφαρμογή του σε μικρές εκτάσεις. 
 
Κι ενώ διανύουμε την 3η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μέτρο 214 η συμμετοχή στη Ροδόπη είναι μηδαμινή. Σε μία Περιφερειακή Ενότητα όπως η Ροδόπη που στηρίζει ουσιαστικά την καλλιέργεια του καπνού, που διαθέτει μόνο ενεργούς καπνοπαραγωγούς, που εξάγει στις παγκόσμιες αγορές ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, οποιαδήποτε δράση όφειλε να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και να μην καθίσταται τροχοπέδη στην μελλοντική εξέλιξη της καλλιέργειας.

Με λύπη διαπιστώνω κύριε Υπουργέ ότι αντί να στηρίζουμε το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και να ενισχύουμε τις ντόπιες παραδοσιακές καλλιέργειες, απαξιώνουμε τα προϊόντα μας και αφήνουμε τους παραγωγούς απροστάτευτους.
Στην τελευταία ερώτηση και ΑΚΕ (Αρ. πρωτ. 8655/750/20.03.2013) που κατέθεσα για το Μέτρο 214 ρωτώντας για τις προσπάθειες του Υπουργείου να επιτευχθούν ευνοϊκότεροι όροι ως προς τις δεσμεύσεις των καπνοπαραγωγών, εξεπλάγη λαμβάνοντας την απάντησή σας κύριε Υπουργέ στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε μία άτυπη επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Γεωργίας (DG-Agri) της Ε.Ε.

Η απάντησή σας (Αρ. πρωτ. 820/19.04.2013) στην παραπάνω ερώτηση δεν μας εφησυχάζει σε καμία περίπτωση διότι βάσει αυτής, η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ κατέθεσε άτυπα μια πρόταση τροποποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία της Ε.Ε. και έλαβε μια άτυπη απάντηση. Ο άτυπος χαρακτήρας της διαδικασίας, κατέληξε σε μία 3η πρόσκληση του Μέτρου που παραμένει ακριβώς ίδια σε περιεχόμενο όπως και οι δύο προηγούμενες.
Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
  1. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και της Ε.Ε. για την τροποποίηση των όρων του Μέτρου 214;
  2. Σε περίπτωση μη τροποποίησης των όρων, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα ποσά σε μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών;

Ο ερωτών βουλευτής,
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ


-----------------------------------------------------------------------


ΕΡΩΤΗΣΗ 2η

Αρ. πρωτ.: 11780/12.06.2013
ΠΡΟΣ: Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΘΕΜΑ: Αναδιάρθρωση Λιμενικών Υπηρεσιών Θράκης

Η Ροδόπη πλήττεται τον τελευταίο χρόνο σοβαρά σε επίπεδο αναδιάρθρωσης υπηρεσιών. Ο πολιτικός σχεδιασμός με κεντρικό άξονα την εξοικονόμηση πόρων απογύμνωσε διοικητικά την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Κομοτηνή, και άφησε ακέφαλο σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών το σύνολο της Ροδόπης.

Σειρά παίρνουν οι Λιμενικές Αρχές Θράκης καθώς καταργείται ο Λιμενικός Σταθμός Μαρώνειας και υποβιβάζεται ο Λιμενικός Σταθμός Φαναρίου σε Λιμενικό Τμήμα. Το σύνολο του πληθυσμού της Ροδόπης το οποίο εξυπηρετείται από τις κατά τόπους Λιμενικές Υπηρεσίες θα προσφεύγει για την εξυπηρέτησή του στους Σταθμούς των γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Έβρου.
Βάσει των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
  1. Πώς δικαιολογεί την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Μαρώνειας και την υποβίβαση του Λιμενικού Σταθμού Φαναρίου;
  2. Δεδομένου ότι ο παραπάνω σχεδιασμός δεν αφήνει ούτε ένα Λιμενικό Σταθμό στη Ροδόπη, θα επανεξετάσει την διατήρηση με το υφιστάμενο καθεστώς έστω ενός εκ των δύο υπαρχόντων Λιμενικών Σταθμών;

Ο ερωτών βουλευτής,
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews