inkomotininews@gmail.com

«Η μεταστροφή του Ζακχαίου» - Το Μήνυμα της Κυριακής (26/1)

* Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας & Κομοτηνής.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούν συνήθως οι άνθρωποι για να διακρίνουν τους συνανθρώπους τους σε καλούς και σε κακούς, σε ευσεβείς και σε αμαρτωλούς, είναι εξωτερικά κι έχουν σχέση με τις εκδηλώσεις και τις πράξεις που φαίνονται.

Ένας τέτοιος άνθρωπος...
...αμαρτωλός και κακός κατά την κρίση των πολλών, αλλά που μέσα του συντελέσθηκε μια βαθιά τομή, είναι ο Ζακχαίος του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος.

Τα λόγια του Κυρίου, σαν άνεμος δυνατός, σκορπίζουν την πυκνή συννεφιά της πλεονεξίας, που χρόνια τώρα πλάκωνε την ψυχή του αρχιτελώνη. Κι ο Ζακχαίος αρχίζει να βλέπει καθαρά πια τη ζωή του. Από τη σκέψη του διαβαίνουν διαδοχικά οι τόσοι και τόσοι που είχε αδικήσει, οι χήρες και τα ορφανά, που ανάλγητα έδιωχνε όταν ζητούσαν τη βοήθειά του.

Τους βλέπει να περνούν πικραμένοι, με τον πόνο στην καρδιά, με την αγανάκτηση στα στήθη, με την κατάρα στο στόμα. Στριφογυρίζουν τριγύρω του, σαν μια φοβερή αλυσίδα, που τον τυλίγουν και τον σέρνουν μακριά από τον άγιο Φιλοξενούμενό του!

Πρέπει να τη σπάσει αυτή τη φρικτή αλυσίδα της αδικίας και της ενοχής, που μόνος σφυρηλάτησε, που τον κρατά μακριά από τον Χριστό.

Σε μια στιγμή, μπροστά σε όλους αποφασιστικά ομολογεί: Κύριε, έκλεψα, εκμεταλλεύτηκα πολλούς, χρόνια τώρα. Αλλά μετανοώ. Θ’ αλλάξω, Κύριε. «Τα μισά από τα υπάρχοντά μου τα δίνω ελεημοσύνη στους φτωχούς. Κι όσους έβλαψα, τους αποζημιώνω στο τετραπλάσιο».

Τα λόγια αυτά του Ζακχαίου δεν ανήκουν σε μια μακρινή ιστορία αδιάφορη για την εποχή μας,

Είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Όλοι εσείς, μας λέει, που είχατε την τιμή να γνωρίσετε τον Χριστό και που ζητάτε μόνιμη φιλία μαζί του, όλοι εσείς που λαχταράτε τη σωτηρία σας, τη χαρά του σπιτιού σας, ακούστε με. Μόνο μ’ έναν τρόπο θα τα επιτύχετε.


Μην επαναπαύεσθε στα πλούτη σας, μην ξεγελάτε τους εαυτούς σας με τις φευγαλέες χαρές, που σας δίνουν οι τίτλοι, τα αξιώματα και τα υλικά αγαθά. Τραβήξτε από εμπρός σας το παραπέτασμα της φιλαυτίας, που σας κλείνει τον ορίζοντα, και δείτε. Αρχίστε μια ζωή καινούρια, επανορθώνοντας τα παλιά, τονίζει με το παράδειγμά του σε μας ο αρχιτελώνης της Ιεριχούς. Βγείτε λίγο από την άνεσή σας, στηρίξτε τους αδυνάτους αδελφούς σας, αποκαταστείστε τις αδικίες για να βρείτε ανάπαυση και χαρά και να κάνετε φίλο τον Χριστό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews