inkomotininews@gmail.com

Νέα επιβάρυνση ενός ευρώ επιπλέον ανά συνταγή τριών φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ένα ευρώ επιπλέον της συμμετοχής τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για κάθε συνταγή φαρμάκων οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ...
...σε εφαρμογή σχετικού μέτρου που ξεκίνησε έπειτα κι από την απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Από το μέτρο εξαιρούνται μόνον οι χρονίως πάσχοντες που εκτελούν συνταγές σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κάθε συνταγή μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέχρι και τρία φάρμακα συνταγογραφημένα από τον αρμόδιο γιατρό. Το ένα ευρώ προστίθεται αυτόματα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο αντίστοιχο ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου, εισπράττεται από τα φαρμακεία για να αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο είσπραξης του ενός ευρώ , σημαίνει αυτόματα αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από 1 έως 10% κι εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ετήσια βάση.. αλλά με τα λεφτά των ίδιων των ασφαλισμένων, όπως σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Γιάννης Κραϊόγλου.

Το 25ευρο εισιτήριο στα νοσοκομεία που ανακλήθηκε λόγω των αντιδράσεων, εκτιμάται ότι θα απέφερε έσοδα ύψους 40 εκ. ευρώ κάθε έτος. Το ευρώ σε κάθε συνταγή υπολογίζεται, σύμφωνα και με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ , θα αποδώσει τα τριπλάσια , δηλαδή 120 εκ. ευρώ ετησίως, με οικονομική επιβάρυνση όμως των ασφαλισμένων. «Τελικά το κράτος πληρώνει 11 μήνες για τους ασφαλισμένους και το δωδέκατο μήνα τον πληρώνει ο ασφαλισμένος, με το ένα ευρώ» όπως προκύπτει από τη διαίρεση του στόχου που τέθηκε από το Υπουργείο Υγείας για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης να διαμορφώνεται για το τρέχον έτος από τα 2 δις ευρώ, στα 1,8 δις, δια των 12 μηνών του έτους.

Ο κ. Κραϊόγλου πρόσθεσε ότι από την επιπλέον καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ  κάθε οικογένεια ασφαλισμένων αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο και μέχρι και 10 ευρώ το μήνα, για την προμήθεια των φαρμάκων της κι ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ασθενείς που ακολουθούν επαναληπτικά φαρμακευτικές αγωγές.

Ο Αντιπρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου, υποστήριξε ότι το νέο μέτρο παράλληλα αποτρέπει τους ασθενείς  να «γραφούν» φάρμακα μικρής αξίας, μια και το κόστος τους ανεβαίνει περισσότερο αν συνυπολογιστεί η αύξηση της συμμετοχής κατά ένα ευρώ όπως και το 10ευρο για την συνταγογράφηση του σκευάσματος από τον ειδικό γιατρό.

Η αύξηση της συμμετοχής στην δαπάνη των φαρμάκων τους δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις εκ μέρους των ασθενών, σύμφωνα με τον κ. Κραϊόγλου και παρά το γεγονός ότι το «ένα ευρώ ανά συνταγή είναι μεγάλο».

Αποφασίζουν για κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί.

Μέτωπο κατά της τρόικας ενόψει και της επικείμενης έλευσης του κλιμακίου του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ συγκροτούν οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας σε σχεδιαζόμενες αλλαγές στη λειτουργία των φαρμακείων.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Η μορφή και η έκταση τους αναμένεται να συζητηθούν το ερχόμενο Σάββατο,  σε διευρυμένη συνάντηση των προεδρείων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.

Αντικείμενο συζήτησης στη γενική συνέλευση θα αποτελέσει το ζήτημα της διάθεσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ που αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα τις εργασίες της συνάντησης θα απασχολήσει το ζήτημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, κατά 5% που επιδιώκει η τρόικα.

«Δίνουν τη χαριστική βολή, γιατί μεσοσταθμικά το φαρμακείο θα έχει μείωση της τάξης του 30% του ετήσιου τζίρου, με αναλογική μείωση του ποσοστού κέρδους»  δήλωσε ο κ. Κραϊόγλου, «δεν θα μείνουμε άπραγοι» απέναντι στην προοπτική κλεισίματος των επιχειρήσεων μας. «Η τρόικα υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει διπλάσιος αριθμός φαρμακείων ουσιαστικά λένε ότι θέλουν να κλείσουν τα μισά» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι απώτερος στόχος είναι το φαρμακείο να περάσει στις μεγάλες αλυσίδες».

Ο ίδιος διαπίστωσε «σκεπτικισμό και απαισιοδοξία» συνοψίζοντας το κλίμα από τις τρέχουσες εξελίξεις στα τοπικά φαρμακεία, εστιάζοντας και στην δυσχέρεια των φαρμακοποιών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κύρια έναντι των προμηθευτών, λόγω και της καθυστέρησης των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα πληρώθηκε ο μήνας Σεπτέμβριος ενώ επικρατεί άγνοια για το χρόνο που θα αποπληρωθεί ο Οκτώβριος.


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews