inkomotininews@gmail.com

Απαντήσεις Προέδρου ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δ. Καρασταύρου στον «Σπάρτακο»

Για «προσπάθεια παραποίησης στοιχείων και σπίλωσης της επιχείρησης» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου,  απαντώντας σε ζητήματα που έθεσε η δημοτική παράταξη του "Σπάρτακου"...
...σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

«Είναι υπερβολή να λέμε ότι είχαμε ρεκόρ ανείσπρακτων»
Εστιάζοντας στην άποψη που προέβαλε η ίδια παράταξη,  για «ρεκόρ» σε ότι αφορά ανείσπρακτες οφειλές της επιχείρησης σημείωσε ότι «τα ανείσπρακτα της επιχείρησης ήταν γύρω στις 300.000 ανά έτος. Το 2011 τα ανείσπρακτα έφτασαν τις 400.000» επισημαίνοντας ότι είναι « μια περίοδος που ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει το νερό». Από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ καταβλήθηκαν προσπάθειες για την αποπληρωμή τους όπως και ενημέρωση στους οφειλέτες για τυχόν κυρώσεις που επισύρει η μη εξόφληση τους. «Το ποσό των 100.000 και κάτι που υπάρχει από τα προηγούμενα έτη, σε ένα μεγάλο ποσό οφείλεται γιατί ήδη έχουμε πάει στο Δημόσιο ταμείο 150.000 ευρώ περίπου από ανείσπρακτους λογαριασμούς οφειλετών οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν αλλά έχουν επιλέξει συνειδητά να μην το κάνουν» διευκρίνισε. « Αυτά εμφανίζονται στο σύστημα σαν ανείσπρακτα αλλά θα τα πάρουμε σε βάθος χρόνου». Ο κ. Καρασταύρου μίλησε επίσης για τους ανείσπρακτούς λογαριασμούς από μεγάλους οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ , όπως η σχολή αστυνομίας, το νοσοκομείο, οι δικαστικές φυλακές, που πληρώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση των φυλακών η οφειλή προς την επιχείρηση φτάνει τις  125.000 ευρώ. «Μας έχουν πει ότι δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός και δεν μπορούν ακόμη να πληρώσουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τόνισε εμμένοντας στο θέμα «δεν λέμε ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι , καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, αλλά είναι υπερβολή να λέμε ότι είχαμε ρεκόρ ανείσπρακτων».

Σχετικά με έργο ύψους 800.000 ευρώ που εκτέλεσε η ΔΕΥΑΚ στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και εκκρεμεί η αποπληρωμή του, ο κ. Καρασταύρου ανέφερε ότι  παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, τελικά η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης  ύστερα από αγωγή της επιχείρησης. «Η ΔΕΥΑΚ δεν οφείλει μόνο, έχει και απαιτήσεις προς τρίτους, είναι χρήματα που κάποια στιγμή θα εισέλθουν στο ταμείο της επιχείρησης».

«Και με έγκριση Δαπέργολα οι προγραμματικές»
Απαντώντας σε αιχμές του Σπάρτακου για  δύο προγραμματικές συμβάσεις της επιχείρησης με το δήμο Κομοτηνής, ο κ. Καρασταύρου υποστήριξε πως αποσκοπούσαν στην ανταπόκριση της ΔΕΥΑΚ στις ανάγκες των πρώην δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου, συμπληρώνοντας πως κι ο κ. Δαπέργολας είχε δώσει την έγκριση του κατά την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβουλίο.  

«Δύσκολες αποφάσεις της διοίκησης και με προσωπικό ρίσκο»
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εστίασε εξάλλου και στους ισχυρισμούς του Σπάρτακου για τον τρόπο αποπληρωμής επίδικων έργων . «Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, όταν αναλάβαμε το 2011, πήρε τις πιο δύσκολες και επίφοβες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρουμε σε όλη την πορεία μας. Ακούγονταν διάφορα και μέσα στην επιχείρηση και έξω. Είχαμε δύο επιλογές. Η μία επιλογή ήταν η εύκολη, να μην πληρώνουμε και να μην κάνουμε τίποτε και να περιμένουμε να γίνει το δικαστήριο, ώστε να αποφασίσουμε μετά. Τέθηκε όμως ένα ερώτημα. Υπήρχαν εργολάβοι, οι οποίοι είχαν εκτελέσει το έργο τους. Εμείς εσωτερικά είδαμε ότι το έργο υπάρχει. Μπορεί το δικαστήριο να είπε ότι ναι υπήρχε ένα μπάχαλο και υπήρχε ένας όχι θεμιτός τρόπος λειτουργίας της Επιχείρησης, το φυσικό αντικείμενο όμως αυτών των έργων δεν αμφισβητήθηκε. Επομένως έπρεπε να σκεφτούμε τι θα γινόταν όταν ένας εργολάβος δικαιωνόταν και είχε να παίρνει μια απαίτηση 500.000 ευρώ από 10 χρόνια πριν. Μπορείτε να διανοηθείτε πόσο πολλαπλάσιο θα είχε φτάσει με τους τόκους το κόστος των έργων; Οπότε έπρεπε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, για να προλάβουμε και να στηρίξουμε την επιχείρηση, έστω και με προσωπικό ρίσκο. Και το πήραν το ρίσκο όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ξεκινήσαμε τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για την αποπληρωμή αυτών των έργων, πετυχαίνοντας έξτρα έκπτωση 20% και αποπληρωμή σε ένα βάθος χρόνων, κάποιων μάλιστα και σε βάθος 10ετίας. Αν δεν είχαμε τότε αυτήν την στάση, σήμερα η ΔΕΥΑΚ δε θα χρωστούσε 16 εκ. ευρώ, θα χρωστούσε 40-50».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφορικά με καταγγελία του Σπάρτακου για προνομιούχες συνδέσεις, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν, καλώντας την παράταξη να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία εάν γνωρίζει κάτι.
Εντούτοις τόνισε «στα τρία χρόνια εδώ μία «παράνομη» σύνδεση με αυτή τη μορφή γνωρίζω. Είναι οι συνδέσεις των λαχανόκηπων του Σπάρτακου ,όπου οι ίδιοι ήρθαν και ζήτησαν βοήθεια ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Και με χαρά τους συνδέσαμε και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια διασπορά ψευδών ειδήσεων από κάποιους. Γίνεται συκοφαντική δυσφήμιση της επιχείρησης, δεν θέλω να πιστεύω ότι ήταν εσκεμμένη η υιοθέτησή τους από το Σπάρτακο, που ειλικρινά δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αναλήθειες, και περιμένω στοιχεία για όποιες κατηγορίες υπάρχουν," πρόσθεσε.

«Έργα αντικατάστασης δικτύων σε 21 οικισμούς. Είναι κακό κι αυτό;»
«Υλοποιούμε αυτή τη στιγμή έργα πάνω από το μπόι μας. Πρόκειται για μια ΔΕΥΑ με 37.000 υδρόμετρα, που υλοποιεί έργα γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, όταν αντίστοιχη ΔΕΥΑ που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, της Λάρισας, με διπλάσιους καταναλωτές υλοποιεί τα ίδια έργα. Το πώς τα καταφέρνουμε εμείς το ξέρουμε». Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρασταύρου δίνοντας απάντηση σχετικά με τη δυνατότητα της ΔΕΥΑΚ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ που έθεσαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης Σπαρτακος. Όπως υποστήριξε «και αν θα δυσκολέψουμε το δήμο θα το δείξει η πορεία"." Σε 21 οικισμούς αλλάζουμε οριστικά τα δίκτυα. Σκοπός μας είναι στην επόμενη προγραμματική να μην υπάρχει οικισμός, που να θέλει αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης. Είναι κακό κι αυτό;», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε  και στο ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για την μείωση των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης , τονίζοντας ενώ  υπάρχει ανάλογη ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών για την προώθησή τους ωστόσο οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους.


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews