inkomotininews@gmail.com

Ανακοίνωση ΚΚΕ Ροδόπης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Δυσμενής εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τις χρόνιες επιδιώξεις ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν να βάλουν στο «χέρι» τη ΔΕΗ, έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση...
...με το νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και προβλέπει το «σπάσιμο» της εταιρείας σε δύο κομμάτια, την άμεση ιδιωτικοποίηση του πρώτου και τη σταδιακή εκποίηση μετοχικού ποσοστού του δεύτερου. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η «μικρή ΔΕΗ», θα λάβει ως «προίκα» από την κυβέρνηση, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο (όπως ο ΑΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ), συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 2.300 MW, 7 ορυχεία λιγνίτη και σχεδόν 2 εκατ. πελάτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Ενα σημαντικό ερώτημα που γεννάται αφορά στο ποιος θα επωμιστεί τις προκλητικές παροχές «εκπτώσεων» στα βιομηχανικά τιμολόγια, αλλά και το συνολικό κόστος του «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου». Είναι απίθανο οι νέοι ιδιοκτήτες να δεχτούν τέτοιες «αβαρίες» που εμποδίζουν την κερδοφορία τους, και είτε αναζητηθεί η λύση της άμεσης κρατικής επιδότησής τους για τη συνέχιση της ισχύουσας εκπτωτικής πολιτικής, είτε όλο αυτό το κόστος μεταφερθεί στην εναπομείνασα εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά ξεκινούν με... «ένα το κρατούμενο», στο βαρύτατο τίμημα που θα καταβάλουν.

Το κυβερνητικό σχέδιο «σαλαμοποίησης» για τη διευκόλυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, υπακούει στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκτός από την πώληση της νέας εταιρείας έως το 2015, προβλέπει επίσης την πώληση και μετοχικού ποσοστού στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της εντός του 2016, αλλά και την ιδιωτικοποίηση κατά 66% αρχικά του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του δικτύου διανομής δηλαδή, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας που σήμερα επιταχύνεται με το νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ την έχουν πληρώσει «ακριβά» οι εργαζόμενοι και θα συνεχίζουν να την πληρώνουν το επόμενο διάστημα.

Πρώτα απ' όλα, η απελευθέρωση δεν έφερε την πολυδιαφημιζόμενη μείωση των τιμών της Ενέργειας ούτε πρόκειται βεβαίως να τη φέρει. Αυτό, άλλωστε, το δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το γεγονός αυτό οδήγησε λαϊκά νοικοκυριά να μην ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους βυθίζοντάς τα στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης όσον αφορά τη συντήρηση του δικτύου. Και σε αυτό, άλλωστε, υπάρχει διεθνής εμπειρία. Θυμίζουμε ως αποτέλεσμα τις «συσκοτίσεις» στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ιταλία και αλλού. Αλλά και την ελληνική περίπτωση, τον Ιούλη του 2006.

Μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι οι αντιλαϊκές επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της περαιτέρω απελευθέρωσης της Ενέργειας θα ενταθούν. Με την οριστική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μίας εξαιρετικά δυναμικής και στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, σε συνδυασμό με την παράδοση στους ιδιώτες του δικτύου μεταφοράς και των πλούσιων λιγνιτικών κοιτασμάτων, το κόστος της απελευθέρωσης θα αποδειχτεί δυσβάσταχτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.


«Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς και ο τεμαχισμός του ομίλου της ΔΕΗ ΑΕ αποτελούν δύο νέους κρίκους στη μακριά αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων προώθησης της "απελευθέρωσης" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, που αποδέχονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης για τη λαϊκή κατανάλωση, για τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας. Ο αγώνας ενάντια στην "απελευθέρωση", για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στην Ενέργεια και στο σύνολο της οικονομίας, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αναχαιτίσει την αντιλαϊκή επίθεση και να κατοχυρώσει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews