inkomotininews@gmail.com

2η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΑΜ-Θ.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο...
...της προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ  της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και της υποχρέωσής της να διατυπώσει την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), συνέταξε κείμενο που αφορά στον «προσδιορισμό των προτεραιοτήτων για την Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας με βάση την Έξυπνη Εξειδίκευση».

Το ΠΣΚΕ το οποίο συστήθηκε και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013 με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής – ερευνητικής κοινότητας αλλά και φορέων της Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επιβεβαίωσε μετά από εκτενή συζήτηση τις προτεραιότητες αυτές, έτσι ώστε να σχεδιαστούν οι επιμέρους στόχοι στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης του ΠΣΚΕ ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εργασίας αυτής, τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και στην ακαδημαϊκή – ερευνητική κοινότητα της Περιφέρειας, είπε: «Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Τα ποιοτικά δεδομένα που συλλέξαμε και οι επαφές που έγιναν με την επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα μας βοήθησαν να εκτιμήσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε και να προσδιορίσουμε - σχεδιάσουμε τους γενικούς και επιμέρους στόχους και να ταξινομήσουμε τις προτεραιότητες μας. Εστιάσαμε στην προσπάθεια δημιουργίας αναπτυξιακών – ερευνητικών δομών και μηχανισμών (που θα υποστηρίξουν την Καινοτομία), στο πλαίσιο της οποίας συνεργασθήκαμε με τα κυριότερα κέντρα στην Ελλάδα για απόκτηση τεχνογνωσίας. Σήμερα φθάσαμε να συζητάμε, για πρώτη φορά ουσιαστικά στην ΠΑΜ-Θ, για ίδρυση και λειτουργία Συστάδων Καινοτομίας (τα γνωστά clusters), Θερμοκοιτίδων, Τεχνολογικών Πάρκων κ.λπ. και εν γένει δομών που θα υποστηρίξουν την Έρευνα για να παραχθεί Καινοτομία. Παράλληλα μια άλλη σημαντική προσπάθεια ξεκίνησε με την υποστήριξη των Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ της ΠΑΜ-Θ που εστιάζει στην υποστήριξη – επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της ΠΑΜ-Θ και ιδιαίτερα των νέων δυνητικών επιχειρηματιών».


Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «βασική επιδίωξη αυτού του σχεδιασμού είναι η επίτευξη συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις και είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή θα προκύψουν ανταγωνιστικές επενδυτικές προτάσεις που θα κάνουν τη διαφορά. Η ΠΑΜ-Θ έχει σημαντικές δυνατότητες σε αρκετούς τομείς και πολλά υποσχόμενους αναπτυσσόμενους κλάδους. Η γεωγραφική της θέση και οι διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς περιβάλλον της διαμορφώνουν προϋποθέσεις Ανάπτυξης. Πρέπει να κινηθούμε σωστά και γρήγορα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews