inkomotininews@gmail.com

"Πράσινες Πόλεις" το αίτημα της σημερινής «Παγκόσμια Ημέρα Γης»

Το μήνυμα της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης.

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την...
...κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για έναν καθαρό πλανήτη. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Ημέρα της Γης εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, και σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 190 χώρες αναλαμβάνουν δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2014, εστιάζει στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός μεταναστεύει από την ύπαιθρο στις πόλεις και με δεδομένη τη ζοφερή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη η ανάγκη για τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων. Γι' αυτό, το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι: Πράσινες Πόλεις.

Είναι μια παγκόσμια κίνηση, με στόχο να "πρασινίσουν" οι πόλεις μας και να επιταχύνει τη μετάβαση του κόσμου σε ένα καθαρότερο, πιο βιώσιμο μέλλον.

Με έξυπνες επενδύσεις στη βιώσιμη τεχνολογία και ένα εκπαιδευμένο και ενεργό κοινό, μπορούμε να μετατρέψουμε τις πόλεις μας και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Τρεις τομείς αποτελούν τους βασικούς στόχους της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας:

- Ενέργεια
Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, βασίζεται σε ξεπερασμένες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές και βρώμικες. Για να γίνουν οι πόλεις μας "πράσινες", πρέπει να επανεξετάσουμε τις μεθόδους αυτές και να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δική μας ΔΕΗ, είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα, λόγω της εμμονής της στην χρήση (κατά κύριο λόγο) των λιγνιτών!!!

- Πράσινα κτίρια
Τα κτίρια ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Μέσα από απλές βελτιώσεις της απόδοσης και του σχεδιασμού των κτιρίων, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αυτές δραστικά. Για να πετύχουμε πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την σχετική νομοθεσία και να βελτιώσουμε τις επιλογές χρηματοδότησης, με στόχο να γίνουν οι πόλεις μας "πράσινες".

- Μεταφορές
Οι μεταφορές είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχεται άμεσα από τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Για να μειώσουμε τις εκπομπές αυτές και την αιθαλομίχλη που δημιουργούν, πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο κατασκευής των οχημάτων, να αυξήσουμε την χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τους πολίτες, να επενδύσουμε σε εναλλακτικές μεταφορές και να βελτιώσουμε την δυνατότητα μετακίνησης στην πόλη, τόσο των πεζών όσο και των ποδηλάτων.

Τελικά, το ζητούμενο ήταν και εξακολουθεί να είναι, απλά να μπει η οικολογία στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων και στον σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων δείχνει, ότι το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε εν μέρει. Η πολιτική εξουσία υιοθέτησε την οικολογική γλώσσα στα προγράμματά της, αλλά δεν τη μετέτρεψε σε πολιτική πρακτική.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Ας απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας να κάνουν τις δεσμεύσεις τους πράξη!!!

Ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες, γιατί:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews