inkomotininews@gmail.com

Γρ. Αποστολάκος: «Να θωρακιστεί η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση»

Ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Πληρωμών των χωρών-μελών της Ε.Ε., αναφορικά με την εφαρμογή της Κoινής Αγροτικής Πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 35ης συνδιάσκεψης διευθυντών των ΟΠΕΚΕΠΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε ο...
...Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος κατά την εισήγησή του έθεσε παράλληλα τις προτεραιότητες και το πλαίσιο της συνδιάσκεψης.

Ο κ. Αποστολάκος σε σχετικές δηλώσεις του, εξειδικεύοντας στα τεχνικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση, αναφέρθηκε στην αρχή της νομιμότητας που θα πρέπει να διέπει την εφαρμογή των κοινοτικών νομοθεσιών ώστε να αποφεύγονται δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή η επιβολή προστίμων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση που έχουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινοτικό κεκτημένο, θα πρέπει να δούμε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της στους πολίτες σε αυτό που εκφράζει η Ε.Ε». Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών δομών, είτε είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,  η ευρωπαϊκή επιτροπή, είτε τα συμβούλια υπουργών και τα συμβούλια κορυφής που συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί των χωρών». Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπως ανέλυσε   «πρέπει να περάσει αναγκαστικά μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλεγγύη χωρίς οικονομική αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο κ. Αποστολάκος τόνισε πως τη νέα προγραμματική περίοδο «τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, υπό την έννοια ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι εκτός από τις τεχνικές λύσεις χρειάζονται και πολιτικές λύσεις ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο δεδομένο». Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα θωράκισης  της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι  «εθνικές λύσεις σε υπερεθνικά προβλήματα όπως η παγκοσμίοποιηση δεν μπορεί να υπάρξουν».

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για την επιτυχή εξέλιξη της συνδιάσκεψης των διευθυντών των αρχών πληρωμών της Ε.Ε όσο και για την επιλογή της Κομοτηνής από τον Οργανισμό ως τον τόπο της διοργάνωσής της. «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε πρεσβευτή τη Θράκη και την Κομοτηνή, και δίνουμε τα διαπιστευτήρια μας  για άλλη μια φορά παρά πολύ καλά, απέναντι στους εταίρους μας στην Ε.Ε.».

Κ. Μπαμπασίδης: Προετοιμασία για τη νέα ΚΑΠ

 Σε επιμέρους θέματα της συνάντησης τα οποία τέθηκαν εκ μέρους των στελεχών των αρχών πληρωμών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης. Ειδικότερη αναφορά υπήρξε σε λάθη κατά την επεξεργασία των αιτήσεων επιδοτήσεων-που έφτασαν στα 25.000 σε ευρωπαϊκό επίπεδο-με στόχο την μείωσή τους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οργανισμών και την αύξηση του δικαιώματος προς πληρωμή των επιδοτήσεων. Όπως μετέφερε ο κ. Μπαμπασίδης, κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων, είναι η βελτίωση της υφιστάμενης δράσης των ΟΠΕΚΕΠΕ. Κεντρικό ζήτημα της συνάντησης, υπήρξε η διαμόρφωση κοινής οργάνωσης και πολιτικής στους οργανισμούς πληρωμών για τη νέα ΚΑΠ, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διασφάλιση νέων δράσεων στο πλαίσιο ενός κοινοτικού δικαίου το οποίο χρειάζεται αναθεώρηση.




















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews