inkomotininews@gmail.com

Γιατί πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές στα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι

Αναλυτική επεξήγηση με παραδείγματα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοστολόγησης συνταγών, δημοσιεύει ο φαρμακευτικός σύλλογος Ροδόπης, τονίζοντας:
«Τελευταία δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα από ασθενείς που διαμαρτύρονται για τις συμμετοχές που καταβάλουν σε σχέση με το παρελθόν κατά την εκτέλεση των συνταγών και τη πληρωμή των φαρμάκων τους. Επειδή, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κατά μέσο όρο μειωθεί πάνω από 50%, και όπως είναι φυσικό θα έπρεπε και οι συμμετοχές των ασφαλισμένων να έχουν και αυτές μειωθεί ανάλογα, οφείλουμε να  αιτιολογήσουμε και να διευκρινίσουμε στους συμπολίτες μας τους λόγους για τους οποίους δεν συμβαίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον φαρμακευτικό σύλλογο Ροδόπης, οι λόγοι είναι πέντε:

1) Η  καθιέρωση  της  τιμής  αναφοράς  ή  ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων   (της τιμής δηλαδή που η Πολιτεία ορίζει ως ανώτατη αποζημιούμενη τιμή για το ασφαλιστικό ταμείο και η οποία βέβαια είναι χαμηλότερη από την επίσημη λιανική τιμή του φαρμάκου), είχε ως αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χρεώνονται αναλόγως και απευθείας στον ασθενή.

2) Η διαφορά γενοσήμου και πρωτότυπου που και αυτή επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον πελάτη.

3) Η κράτηση  ανά συνταγή του ενός ευρώ που επιβάρυνε και αυτή με τη σειρά της τις συμμετοχές.

4) Η μη αποζημίωση μεγάλου αριθμού φαρμάκων τα οποία η Πολιτεία τα έχει εισάγει στη λεγόμενη αρνητική λίστα και δεν καλύπτονται, αλλά αντίθετα πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς.

5) Και  βέβαια,  λόγω  του  ότι πάρα πολλά κοινόχρηστα  φάρμακα  (μη αποζημιούμενα, μη συνταγογραφούμενα), όπως αλοιφές, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά, αντιπυρετικά, αναλγητικά, κ.λπ., επιβαρύνουν εδώ και πολύ καιρό εξ ολοκλήρου την τσέπη των ασθενών.

«Όλα τα παραπάνω εφαρμόστηκαν από την Κυβέρνηση και την Τρόικα με μόνο στόχο την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, την παράδοσή της στα


μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια και τη δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στη τσέπη των ασθενών», τονίζεται σε ανακοίνωση του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης, ο οποίος σημειώνει ότι «επειδή φοβούμαστε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις,  ότι στη δυσφήμηση που δεχθήκαμε από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης θα προστεθεί και το ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται για τις μεγάλες συμμετοχές των ασθενών και όχι οι ίδιοι, σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα παραδείγματα»:

Α) ∆ύο κουτιά Escitalopram 20 mg (ονομασία δραστικής, αντικαταθλιπτικό) με λιανική τιμή 36,38 ευρώ, θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή 25% = 9,09 ευρώ. Όμως, λόγω της τιμής αναφοράς η οποία για τα δύο κουτιά είναι 17,90 ευρώ, η συμμετοχή βγαίνει ως εξής: 25% των 17,90 ευρώ = 4,5 ευρώ συν τη διαφορά 36,38-17,90=18,48 συν το ένα ευρώ ανά συνταγή, και άρα ο ασθενής πληρώνει 4,5+18,48+1=23,98, δηλ. 65% συμμετοχή!

Β) Allopurinol 100 mg (ονομασία δραστικής για ουρική αρθρίτιδα) με λιανική τιμή 2,41 ευρώ, θα πλήρωνε 0,60 ευρώ με 25%, επειδή όμως η τιμή αναφοράς είναι 0,96, άρα: 0,24 +1,45 +1= πληρώνει 2,41 ευρώ, δηλ. συμμετοχή 100%, όση η λιανική του τιμή!

Γ) pregabalin 75 mg  (ονομασία δραστικής, για το νευρικό σύστημα - αντιεπιληπτικό, χωρίς να υπάρχει άλλο γενόσημο) με λιανική τιμή 46,26, θα πλήρωνε 11,56 με 25%. Επειδή όμως η τιμή αναφοράς είναι 13,01, άρα: 3,25+ 16,63 (το μισό της διαφοράς λιανικής τιμής – τιμής αναφοράς) +1 = πληρώνει 20,88 ευρώ, δηλ. συμμετοχή 45%.

∆) Atorvastatin 40 mg (ονομασία δραστικής το οποίο είναι γενόσημο κατά της χοληστερίνης), με λιανική τιμή 26,48, θα πλήρωνε 6,62 ευρώ με 25 %. Επειδή όμως η τιμή αναφοράς είναι 9,10, άρα: 2,28+17,38 (διαφορά λιανικής τιμής – τιμής αναφοράς) +1 = πληρώνει 20,66, δηλ. συμμετοχή 78%.

Όπως επισημαίνει ο φαρμακευτικός σύλλογος, «αυτές μάλιστα οι περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες αλλά αποτελούν καθημερινότητα στην πλειοψηφία των συνταγών και σε όλες τις κατηγορίες των ασθενειών», και καλεί τους σφαλισμένους «για κάθε απορία να ρωτούν τον φαρμακοποιό τους να τους εξηγήσει αναλυτικά πως προκύπτει η συμμετοχή τους»


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews