inkomotininews@gmail.com

«Η Ελλάδα παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961»


Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, απέστειλε η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Η κυρία Σεγκόλ, εκφράζει «την οργή και την απογοήτευση» των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, και ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην τα υιοθετήσει.

Τα μέτρα, σύμφωνα και με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, παραβιάζουν Ευρωπαϊκές Συνθήκες και οδηγούν στην εξαθλίωση τους Έλληνες εργαζόμενους.

Η επιστολή, την οποία η κυρία Σεγκόλ κοινοποίησε και στους Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Όλι Ρέν, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, καθώς και στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ως εξής:

«ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2012

Προς:

Κο Αντώνη Σαμαρά
Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κο Ιωάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών

Κο Ιωάννη Βρούτση
Υπουργό Εργασίας

Αντίγραφα στάλθηκαν σε: Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, Όλλι Ρέν, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και Κριστίν Λαγκάρντ.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Ενημερώθηκα για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά εργασίας που επιβάλλονται από την Τρόικα και θα υποβληθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ψηφισθούν στις 9 Νοεμβρίου 2012. Εκ μέρους της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, θα ήθελα να εκφράσω έντονη απογοήτευση και οργή για το περιεχόμενο αυτών των μέτρων, τα οποία θα είναι ακόμα πιο σκληρά, θα πλήξουν τους πιο αδύναμους, και θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη δραματική κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Τα μέτρα που υπαγορεύονται από την Τρόικα, επικεντρώνονται σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ περιφρονούν και καταλύουν την αξία της συλλογικής διαπραγμάτευσης: πράγματι, ο κατώτερος μισθός δεν θα αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά θα ορίζεται με νόμο και θα παραμένει παγωμένος κάτω του επιπέδου στοιχειώδους διαβίωσης μαζί με τα επιδόματα «ωρίμανσης» και πολυετίας. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και  οι ρυθμίσεις για την παροχή άδειας θα επιβάλλονται χωρίς καμία μορφή διαπραγμάτευσης. Το εναπομείναν επίδομα γάμου του 10% που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτερο μισθό, θα καταργηθεί, με συνέπεια την άγρια φτωχοποίηση των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Το νέο σύστημα αποκλείει την επέκταση του προστατευτικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους, και απαγορεύει όλα τα άλλα επιδόματα.

Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν σοβαρά, όχι μόνον την Ελλάδα και τους πολίτες της, αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζόμενων. Όντως, τέτοιες δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, τέτοιας έκτασης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και των εργασιακών συνθηκών, τέτοια περιφρόνηση της αξίας της συλλογικής διαπραγμάτευσης, δημιουργούν έναν αρνητικό ανταγωνισμό που θα λειτουργήσει «προς τα κάτω» για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την αντίθεσή και την αποδοκιμασία της για τα μέτρα, τα οποία αντιβαίνουν κατάφωρα στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (οριζόντια κοινωνική ρήτρα, σύγκλιση προς τα πάνω του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών συνθηκών, αυστηρός σεβασμός των εθνικών συστημάτων εργασιακών σχέσεων).

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη ελεγχθεί εξονυχιστικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και διαπιστώθηκε πως παραβιάζει τον Κοινωνικό Χάρτη του 1961 μέσα από μια σειρά νόμους που θεσπίστηκαν μετά από ρητή απαίτηση της Τρόικας (Ε.Ε./Δ.Ν.Τ./Ε.Κ.Τ.).

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους Έλληνες εργαζόμενους και στον Ελληνικό λαό που βιώνουν τα πιο άδικα και αντι-παραγωγικά μέτρα που επιβάλλονται από έξω και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση της Ελλάδας να μην υιοθετήσει τα μέτρα αυτά, τα οποία θα προκαλέσουν νέα δεινά στους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Με τιμή
Μπερναντέτ Σεγκόλ
Γενική Γραμματέας Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews