inkomotininews@gmail.com

«Τι είναι προς κατανόηση στη τέχνη;» - Ενδιαφέρουσες διαλέξεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης


Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τον 3ο κύκλο ομιλιών-διαλέξεων με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού», ανοίγει τον 4ο κύκλο κατά σειρά, στοχεύοντας στην καθιέρωσή του σαν μόνιμο θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στους κύκλους ομιλιών-διαλέξεων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι  προσιτά στο ευρύ κοινό και αγγίζουν τον σύγχρονο προβληματισμό...
...της κοινωνίας.

Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν διακρίνονται για την καταξίωσή τους στο τομέα που υπηρετούν και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού.

Προσωπικότητες που τίμησαν τους τρείς πρώτους κύκλους ομιλιών του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, ήταν ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, ο αστροφυσικός και διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής Αστροφυσικής και Αστρονομίας Ιωάννης Σειραδάκης, ο Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Φέτος η έναρξη του 4ου κύκλου ομιλιών-διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 20:00, με καλεσμένο ομιλητή τον Πέτρο Μαρτινίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και με θέμα: «Τι είναι προς κατανόηση στη τέχνη;».

Κατά τη διάρκεια του φετινού κύκλου ομιλιών, το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον Ιστορικό και Καθηγητή πανεπιστημίου Χάγκεν Φλαίσερ, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, και τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.

O Πέτρος Μαρτινίδης σπούδασε αρχιτεκτονική, ψυχολογία, ιστορία επιστημών και ιστορία της Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Ουρμπίνο, αντίστοιχα. Βιβλία του για τη θεωρία της αρχιτεκτονικής, την ιστορία των θεατρικών κτισμάτων, και την κριτική της Τέχνης, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη, καθώς επίσης και μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων.

Θέμα ομιλίας: «Τι είναι προς κατανόηση στην Τέχνη;»
Παραδείγματα από ζωγραφική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία και ποίηση, με κεντρική στόχευση να φανεί ότι: απέναντι σε οποιοδήποτε έργο τέχνης, όσο καλλιεργημένος, ευαίσθητος ή ευσυγκίνητος και αν είναι ο παραλήπτης τους, έχει πάντα κάτι επιπλέον να κερδίσει, ακόμη και σε συγκίνηση, εάν επιστρατεύσει τη λογική και τη γνώση. Με άλλα λόγια, η Τέχνη μάς παρηγορεί καλύτερα για τη θνητότητά μας, εάν μας κάνει και σοφότερους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews