inkomotininews@gmail.com

Εκκωφαντικό «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ» - 10.000 διαδηλωτές στο βορειοελλαδίτικο Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη…


…που αναπαράστησε συμβολικά την «κηδεία του δάσους»

«Τίνος είναι η κηδεία παιδί μου;», ρώτησε μια ηλικιωμένη κυρία. «Του δάσους, κυρία μου. Του δάσους».

H «κηδεία του δάσους» έγινε...
...με τη συνοδεία 10.000 ανθρώπων σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Η πομπή από κατοίκους της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε περί τις 11:30 από το Δημαρχείο της πόλης, όπου και επέδωσε ψήφισμα στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Μπροστά, ομάδα διαδηλωτών μετέφεραν «φέρετρα» με τα δολοφονημένα δέντρα από το δάσος των Σκουριών της Χαλκιδικής, καθώς και κλαδιά αντί για στεφάνια, συνοδευόμενοι από τυμπανιστές που έδιναν τον πένθιμο ρυθμό.

Ακολουθούσαν χιλιάδες φίλοι του δάσους από τις Επιτροπές Αγώνα διαφόρων περιοχών, από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης, από τους κλάδους των μελισσοκόμων και των δικηγόρων, καθώς και από ομάδες αλληλέγγυων πολιτών, με αγωνιστικό παλμό, δεκάδες πανώ, και φωνάζοντας τα συνθήματα:

- «Χωράφια με κυάνιο και αρσενικό / αυτό είναι το κέρδος από τον χρυσό»,

- «Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι Ελντοράντο / εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο»,

- «Θέλουμε τα δάση / τη γη και το νερό / και όχι έναν τάφο /  φτιαγμένο από χρυσό»,
- «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».

Η πορεία διέσχισε την οδό Τσιμισκή και όσο προχωρούσε μεγάλωνε. Στην Ίωνος Δραγούμη κλούβες και ΜΑΤ έκλειναν τον δρόμο εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σπίτι του δολοφόνου των δέντρων, το Προξενείο του Καναδά. Μόνο σε μια μικρή αντιπροσωπεία επετράπη να περάσει και να ενεχειρήσει επιστολή στον Πρόξενο.

Η πορεία συνέχισε από την οδό Βενιζέλου και τη Λεωφόρο Νίκης, και κατέληξε στον Λευκό Πύργο. Εκεί φάνηκε και ο πραγματικός της όγκος, αφού όταν η κεφαλή είχε φτάσει στο Λευκό Πύργο, κόσμος βρισκόταν και στη Βενιζέλου.

Όλη η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης αντηχούσε από συνθήματα κατά των μεταλλείων χρυσού, κατά της καταστροφής της Β. Ελλάδας, υπέρ της φύσης, των νερών, της ζωής.

Μετά και από τη σημερινή εντυπωσιακά μεγάλη πορεία, μια από τις μεγαλύτερες της φετινής χρονιάς στη συμπρωτεύουσα, κανένα εξορυκτικό έργο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει την πλήρη αποδοχή των κατοίκων.

Την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη γινόταν η μεγαλειώδης πορεία, στην Αθήνα η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική έκανε παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Καναδικής  Eldorado Gold .

Στο μεταξύ, άλλη μια συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των Ελλήνων κατά των χρυσορυχείων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Κλουζ της Ρουμανίας, από μέλη της καμπάνιας «Σώστε τη Ρόσια Μοντάνα» που επίσης απειλείται από τον Αρμαγεδδώνα των μεταλλείων χρυσού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

* Με πληροφορίες από antigoldgreece.wordpress.com








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews