inkomotininews@gmail.com

SOS επιβίωσης εκπέμπουν οι Δήμοι – Στο τραπέζι προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις


Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Κυβέρνησης και των νομοθετημάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), εξαπέλυσαν από την Κομοτηνή οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κατά τις εργασίες της προπαρασκευαστικής, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) την προσεχή Δευτέρα, συνάντησής τους, υπό τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχο Καλλιθέας Αττικής Κώστα Ασκούνη.

«Κάποιοι στην Κεντρική Διοίκηση...
...αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και στη Δημόσια Διοίκηση, και εξαπολύουν στοχευμένη επίθεση κατά της Τοπικής Αυτοδοίκησης», τόνισε ο κ. Ασκούνης, και επισήμανε:

Για τη δημιουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Επί της ουσίας πρόκειται για πλήρη επιτροπεία των Δήμων, γεγονός το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. Εμείς λέμε “ναι” στη διαφάνεια και στους ελέγχους, λέμε “όχι” όμως στην αντισυνταγματική επιτροπεία και στους Δημάρχους – κλητήρες και υπηρέτες. Άλλωστε ο “Καλλικράτης” προβλέπει διαδικασία εξυγίανσης των Δήμων. Επομένως σε τι εξυπηρετεί το κατ’ ευφημισμόν “Παρατηρητήριο”; Εξάλλου, σύμφωνα με Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μόλις ένα τιμολόγιο στον χώρο της Τ.Α. σε σύνολο 717.000 έχει καταπέσει».

Για τη συνευθύνη της Τ.Α. στο Δημόσιο Χρέος
«Το ποσοστό του συνολικού δημόσιου χρέος της χώρας που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέρχεται μόλις στο 0,9% - από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27. Από το σύνολο δηλαδή των 325 δισ. ευρώ, από την Τ.Α. προέρχονται μόλις 2,5 δισ. περίπου (1,7 δισ. από δάνεια και 835 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές), όταν οι περικοπές πόρων την τριετία 2009-2012 ανήλθαν σε 60%».

Για τη συμβολή της Τ.Α. στη δημοσιονομική προσαρμογή
«Από το 2010 μέχρι σήμερα οι Δήμοι από 1.034 μειώθηκαν σε 325, τα Νομικά τους Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους από 5.880 σε 1.138, οι Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από 2.298 σε 940. Εάν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στο σύνολο του Κράτους, η χώρα θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαζόταν νέα επώδυνα μέτρα».

Για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων
«Προτείνουμε η κινητικότητα να εφαρμοστεί με αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού των Δήμων. Ζητάμε από τον κ. Μανιτάκη το master plan που έχει. Ποιες δηλαδή είναι οι κενές οργανικές θέσεις ώστε αυτόματα να καλυφθούν από τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους; Κανείς Δήμαρχος δεν θα αποστείλει στοιχεία υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. ούτε θα υπογράψει διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας».

Για τη συζήτηση περί αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτες
«Αν η κυβέρνηση έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν τις αποκομιδές των σκουπιδιών με μικρότερο κόστος, να το συζητήσουμε».

Για την αξίωση ειδικού ανταποδοτικού τέλους από ΔΕΚΟ
«Υπάρχουν εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, εταιρείες που εγκαθιστούν δίκτυα οπτικών ινών, που κάνουν χρήση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων (δρόμων, πεζοδρομίων κ.λπ.) χωρίς μάλιστα να προβαίνουν και σε σωστή αποκατάσταση, επιβαρύνοντας τους Δήμους ενώ οι ίδιες κερδίζουν. Ζητάμε λοιπόν ειδικό ανταποδοτικό τέλος χρήσης αυτών των χώρων».

«Πολύ σύντομα δεν θα έχουμε κοινωνικές δομές», διαμήνυσε ορθά κοφτά από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, συμπληρώνοντας πως «το 80% των λειτουργιών του Κράτους το ασκούν οι Δήμοι με ολοένα και λιγότερους πόρους, με όλο και λιγότερο προσωπικό». Ο κ. Λαμπάκης, πρότεινε το κλείσιμο των Δήμων κάθε εβδομάδα με γεωμετρική πρόοδο, δηλαδή μια μέρα την πρώτη βδομάδα, δύο τη δεύτερη, κ.ο.κ., με εξαίρεση της υπηρεσίες των κοιμητηρίων και εκείνες που εμπλέκονται στην υλοποίηση έργων του Ε.Σ.Π.Α.

«Ζητώ δικαιοσύνη!», ήταν η κραυγή αγωνίας του Δημάρχου Σαμοθράκης Γιώργου Χανού, ο οποίος για μια ακόμη φορά κατήγγειλε: «Υπάρχουν «εμπορικά» νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που χρηματοδοτούνται σκανδαλωδώς με πολλαπλάσια χρήματα ενώ έχουν αυταπόδεικτα πολύ λιγότερες ανάγκες από τη Σαμοθράκη. Ούτε συμπληρωματικό βαπόρι δεν μας επιτρέπουν τα νομοθετήματα να αποκτήσουμε».





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews