inkomotininews@gmail.com

Ante portas η κατάργηση της 4ης ΕΜΑΚ ΑΜ-Θ και των Π.Κ. Ιάσμου και Σαπών!


«Θα υποβαθμιστεί το επίπεδο πυρασφάλειας των περιοχών που καλύπτουν, 1με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών», προειδοποιούν οι πυροσβέστες

Πρόδηλη και αυτονόητη η αναγκαιότητα ύπαρξης της 4ης ΕΜΑΚ στην Κομοτηνή, και μάλιστα πλήρως επανδρωμένης και επαρκώς εξοπλισμένης.

Την κατηγορηματική διαφωνία του...
...ως προς την αποφασισθείσα από τις 13 Ιανουαρίου 2012 στο πλαίσιο της οργανωτικής αναδιοργάνωσης του Σώματος – κατάργηση της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Σαπών και Ιάσμου, κατέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Πυροσβεστών σε συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο.

«Σίγουρα θα προκύψει υποβάθμιση του επιπέδου πυρασφαλείας των περιοχών που γεωγραφικά καλύπτουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών», υποστήριξαν οι συνδικαλιστές, και πρόσθεσαν πως «θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος απώλειας οργανικών θέσεων, ενώ θα δημιουργηθεί έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα στους συναδέλφους εξαιτίας των μετακινήσεών τους σε άλλες Υπηρεσίες».

Οι πυροσβέστες επισημαίνουν πως η εφαρμογή της απόφασης θα απομειώσει αισθητά την επιχειρησιακή δυνατότητα και συνεπώς και την επάρκεια των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, αφού η Ροδόπη διαθέτει εκτεταμένες δασικές περιοχές, ιδιαίτερο ανάγλυφο εδάφους με πολλές δύσβατες τοποθεσίες, ποικίλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στον πρωτογενή και στον μεταποιητικό τομέα, επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο με ουκ ολίγα επικίνδυνα σημεία και φορτία, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται κάθε χειμώνα από ακραία καιρικά φαινόμενα με ότι αυτό σημαίνει.

Άλλωστε, η μέχρι σήμερα παρουσία των εν λόγω πυροσβεστικών μονάδων και ειδικά της 4ης ΕΜΑΚ, κατά κοινή ομολογία και επιχειρησιακή αποτίμηση, έχει αποτρέψει πολλές τραγωδίες σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Και μόνο το γεγονός ότι η πλησιέστερη ΕΜΑΚ είναι η 2η της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης στην περιοχή μιας τέτοιας δομής η οποία παρεμβαίνει άμεσα, έγκαιρα και σωτήρια σε πέντε περιφερειακές ενότητες!

Χαρακτηριστικά στοιχεία της αναγκαιότητας ύπαρξης της 4ης ΕΜΑΚ, είναι το γεγονός ότι για να έρθει πλωτό μέσο από Θεσσαλονίκη στον Έβρο (όπου κάθε χρόνο σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα) χρειάζονται 7 ώρες (!), ενώ σε ορειβατικό συμβάν, δεν υπάρχει δυνατότητα εναέριας προσέγγισης (με ελικόπτερο) και μόνο οδικώς μπορεί να γίνει επιχείρηση (συνήθως υπό άσχημες καιρικές συνθήκες), επομένως είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα της ΕΜΑΚ.

Το προφίλ της 4ης Ε.Μ.Α.Κ.

4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών

- Μόνο το 2012, έχει επέμβει-συνδράμει:
α) στις πλημμύρες Ροδόπης 5-6/2/2012.
β) στις πλημμύρες Ορμενίου Έβρου 6-11/2/2012 (32 διασώσεις ατόμων!).
γ) διάσωση λαθρομεταναστών στον ποταμό Έβρο (11 άτομα).
δ) διάσωση ενός ατόμου από ορμητικά νερά σε χείμαρρο της Ροδόπης.
ε) Συνδρομή με σκύλο έρευνας-διάσωσης σε έρευνες αγνοουμένων σε Σαμοθράκη, Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη.

- Πάσχει από έλλειψη προσωπικού. Υπηρετούν δώδεκα υπάλληλοι: δύο αξιωματικοί (Διοικητής-Υποδιοικητής) και δέκα υπαξιωματικοί – Πυροσβέστες. Αυτό δημιουργεί δυσλειτουργίες στη στελέχωση των ειδικών ομάδων της, διότι κάνουν βάρδια μόνο δύο άτομα ενώ σε περίπτωση λόγου χάρη αναζήτησης αγνοούμενου, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε! Στις άλλες ΕΜΑΚ πλην της 1ης (Αθήνα) και 2ης (Θεσσαλονίκη), υπηρετούν 25-30 άτομα!

- Συστεγάζεται με την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, την Π.Δ.Π.Υ. ΑΜ-Θ και το Σ.Π.Ε.Κ. ΑΜ-Θ, σε ιδιόκτητο κτίριο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, δεν επιβαρύνεται δηλαδή το Δημόσιο με λειτουργικό κόστος. Στο μεταξύ, για τη μετεγκατάστασή της έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 35 στρεμμάτων στο 5ο χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης, και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ένταξης του έργου στις Σ.Δ.Ι.Τ. (έχει εγκριθεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο 2008).

- Περιοχή ευθύνης της είναι όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου υφίστανται:
α) αυστηρώς προστατευόμενα δασικά συστήματα (Δάσος Δαδιάς Έβρου, Παρθένο Δάσος Παρανεστίου Δράμας, Παρθένο Δάσος Τσίχλας Ξάνθης, Λίμνη Βιστωνίδα Ροδόπης – Ξάνθης, Λίμνη Μητρικού Ροδόπης).
β) μεγάλες βιομηχανικές ζώνες [Αλεξανδρούπολης (όπου υφίσταται και λιμάνι με διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χημικών ουσιών, Κομοτηνής (από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα) με πληθώρα επικίνδυνων χημικών εργοστασίων, με εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.λπ.), Ξάνθης (και με διακίνηση υλών από το λιμάνι του Πόρτο-Λάγος), Καβάλας (με μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών), Δράμας].
γ) πολλά ποτάμια, όπου στο παρελθόν απαιτήθηκε η διάσωση από ορμητικά νερά (10 περιπτώσεις μόνο στη Ροδόπη τα τελευταία τρία χρόνια).
δ) ο ποταμός Έβρος όπου κάθε χρόνο ζητείται η συνδρομή της 4ης ΕΜΑΚ για αντιμετώπιση πλημμυρών, είτε για ανάσυρση λαθρομεταναστών,
ε) η Εγνατία Οδός όπου διακινούνται φορτηγά οχήματα με χημικές ουσίες, καθώς και πλήθος κόσμου την τουριστική περίοδο.
στ) ιδιαίτερες περιπτώσεις πηγαδιών που καλείται να επέμβει (πρόσφατο παράδειγμα η επέμβαση σε πηγάδι βάθους 40 μέτρων εντός των μεταλλείων μολύβδου Κίρκης Έβρου).
ζ) δύσβατα όρη με υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων όπου κλήθηκε πολλάκις να επέμβει είτε για παροχή βοηθείας είτε για δασικές πυρκαγιές
η) σεισμογενές ρήγμα (το ρήγμα Ανατολίας που περνάει νοτίως της Νήσου Σαμοθράκης).
θ) αρκετά περιστατικά με αγνοούμενους όπου κλήθηκε να επέμβει.

- Έντεκα υπάλληλοί της διαθέτουν δίπλωμα χειριστή ταχύπλοου σκάφους για τον χειρισμό των δύο πλωτών της Υπηρεσίας. Επιπλέον, υπάρχουν δύο συνοδοί σκύλων έρευνας – διάσωσης της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας – Διάσωσης της υπηρεσίας, μαζί με τους σκύλους Έρευνας – Διάσωσης Λαμπραντόρ, «Ρόμπιν» και «Ίρμα». Ακόμη, την ορειβατική ομάδα έρευνας – διάσωσης, στελεχώνει όλη η δύναμη της Υπηρεσίας, και έχουν γίνει εκπαιδεύσεις με κάλυψη του κόστους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Αντιδρά ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος για το κλείσιμο της 6ης Ε.Μ.Α.Κ.
Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί στην Πάτρα, όπου εδρεύει η 6η ΕΜΑΚ η οποία επίσης προβλέπεται να καταργηθεί, με τον Περιφερειάρχη μάλιστα Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα να έχει αποστείλει και επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό δημόσιας τάξης Ν. Δένδια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews