inkomotininews@gmail.com

Οι ΗΠΑ δωρίζουν στην Τουρκία φρεγάτες!


«Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των Η.Π.Α. η χορηγία φρεγατών του αμερικανικού στόλου, εξοπλισμένων με κατευθυνόμενους πυραύλους, σε ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Ομπάμα να χορηγήσει δύο φρεγάτες...
...τάξης Oliver Hazard Perry (USS Halyburton και USS Thach) στην Τουρκία.

Ενώ στην πρώτη έκδοση της τροπολογίας η Τουρκία δεν περιλαμβανόταν στις χώρες που θα γινόταν χορηγία, μετά από προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης προστέθηκε και το όνομα της Τουρκίας.

Για να ενεργοποιηθεί η τροπολογία είναι ανάγκη να εγκριθεί και από την γερουσία.

Εφ. Χουριέτ 1/1/2013»
ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

Σύμφωνα άλλωστε με το defencenet.gr:

«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης Ο.Η.Perry στο τουρκικό Ναυτικό (TDK), παρά την έντονη αντίδραση του Ελληνοαμερικανικού Συμβούλιου Ηγεσίας HALC (Hellenic American Leadership Council). Πρόκειται για τις USS HALYBURTON (FFG–40) και USS THACH (FFG–43).

Το νομοσχέδιο περί παραχώρησής τους υποβλήθηκε από τα μέλη των Δημοκρατικών Ileana Ros-Lehtinen και Howard Berman, και εγκρίθηκε αφού πρώτα είχε προηγηθεί η προκαταρκτική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η παραχώρηση έγινε μέσω του νόμου H.R. 6649 – περί παραχώρησης πολεμικών σκαφών σε τρίτες χώρες – και είχε κατατεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο στις 11 Δεκεμβρίου – όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr.

Όπως σημειώνει η HALC, η κίνηση αυτή του Λευκού Οίκου καταδεικνύει την ευνοϊκή μεταχείριση που απολαμβάνει η Τουρκία στον τομέα των αμυντικών συμφωνιών, παρά το γεγονός της επιθετικότητας που παρουσιάζει η χώρα αυτή απέναντι στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, όπως επίσης και με τις εδαφικές διαφορές που εγείρει συνεχώς απέναντι στην Ελλάδα.
Πλέον η Τουρκία θα διαθέτει δέκα φρεγάτες κλάσης OLIVER HAZARD PERRY, όπου σε αυτές εάν προστεθούν και άλλες οκτώ MEKO 200TN, μία Knox, μία συν μία MILGEM, δίνουν έναν συνολικό αριθμό φρεγατών στο τουρκικό Ναυτικό 22 κύριων σκαφών επιφανείας (φρεγατών), χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται και έξι κορβέτες D’ Estienne D’ Orves οι οποίες φέρουν βλήματα Exocet.

Σε αυτή την τουρκική υπεροπλία το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μόλις και μετά βίας «απαντά» με 12 περίπου κύριες μονάδες επιφάνειας, δηλαδή μια σχέση εις βάρος της Ελλάδας 1:2. Πάντως η KNOX πρόκειται να αποσυρθεί από το τουρκικό Ναυτικό, καθώς χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους κυρίως.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι φρεγάτες Ο.H.Perry εκσυγχρονίζονται με ένα τουρκικής κατασκευής σύστημα μάχης (GENESIS) από το τουρκικό Ναυτικό, κι έτσι μετατρέπονται σε ένα σύστημα επιφανείας εξαιρετικά ικανό για επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα όπως είναι η ανατολική Μεσόγειος. Το σύστημα έχει μετατρέψει τις φρεγάτες Ο.Η.Perry σε πλοία με έμφαση στις Α/Α αποστολές με υπέρτερες δυνατότητες από τις ελληνικές φρεγάτες “S” και ΜΕΚΟ-200ΗΝ"».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews