inkomotininews@gmail.com

Αποκαλύφθηκαν τοίχοι της 280 ετών εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ)


Οι τοίχοι της 280 ετών εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που επί 45 χρόνια τώρα χρησιμοποιούνταν σαν Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης, άρχισαν να αποκαλύπτονται στην πλατεία Χιλμί Ουράν του Μπόντρουμ του νομού Μούγλων.

Η ιστορική εκκλησία εμφανίζεται πάλι στο φως, μετά από...
...απόφαση του Δημάρχου Μπόντρουμ Μεχμέτ Κοτζαντόν ο οποίος είπε ότι θα πράξει «ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει η εκκλησία στην αρχική της μορφή».

Στόχος, είναι, στο τουριστικό Μπόντρουμ, που στα 5.000 χρόνια φιλοξένησε διάφορους πολιτισμούς, ιστορίες και κουλτούρες, η εκκλησία να επανέλθει στην παλιά της μορφή και να είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο για τον τουρισμό.

Επίσης, η ιστορική εκκλησία, θα αποτελέσει έναν θρησκευτικό χώρο τον οποίο θα μπορούνε να χρησιμοποιήσουν επισκέπτες διαφόρων Χριστιανικών δογμάτων από Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι εργασίες για την αποκάλυψη της εκκλησίας άρχισαν πριν από έναν μήνα, όταν γκρεμίστηκαν οι πρόσθετοι τοίχοι του κτίσματος. Μετά από δύο ακόμη μήνες εργασιών, η εκκλησία θα λειτουργήσει και πάλι.

Το 1965, επί Δημαρχίας Ντερβίς Γκιοργκούν, η εκκλησία πουλήθηκε έναντι 10.000 λιρών στο Υπουργείο Αγροτικών Υποθέσεων. Τότε, η εκκλησία, που βρίσκεται σε αυλή 370 τ.μ. και κατασκευάστηκε το 1780, εν μέρει κατεδαφίστηκε, το υπόλοιπο κτίριο σοβαντίστηκε, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αποθήκη και έπειτα για δύο χρόνια ως κινηματογράφος. Το 1970 από την Γενική Διεύθυνση Εθνικών Ιδιοκτησιών αποδόθηκε στη Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας, και χρησιμοποιήθηκε επί 45 χρόνια σαν Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Επίσης, φιρμάνια για την επισκευή του ναού, είχαν εκδώσει τρεις Σουλτάνοι: Ο Αμπντουλχαμίτ ο 1ος , ο Σελίμ ο 3ος, και ο Αμπντουλμετζίτ.

Sondakika.com

ΠΗΓΗ: tourkikanea

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: inkomotini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews