inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Επίδειξη ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο στην Κομοτηνή


Εκδήλωση γνωριμίας με το παραολυμπιακό άθλημα Ράγκμπι με Αμαξίδιο, το μοναδικό ομαδικό άθλημα που απευθύνεται σε άτομα με παραπληγία, οργάνωσε στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Άλλη Όψη» που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές με σκοπό να προσεγγίσει ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το άθλημα (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες), καθώς και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, έγινε παρουσίαση των κανόνων, των ιδιαιτεροτήτων και της ιστορίας του αθλήματος, καθώς και ένας σύντομος αγώνας, στον οποίο συμμετείχαν και ανάπηρα αλλά και μη...
...ανάπηρα άτομα.

Η «Άλλη Όψη» είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιο του 2007. Βασική του δράση είναι η οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η απόκτηση υψηλότερου επιπέδου αυτονομίας των συμμετεχόντων, μέσω της ομότιμης υποστήριξης και συστηματικής εξάσκησης.

Επιπλέον, από τα μέσα του 2010, η «Άλλη Όψη» διοργανώνει δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα, αφού απώτερος σκοπός της, είναι η ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Άλλης Όψης είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της απουσίας του αθλήματος στη χώρα μας, καθώς και της έντονης ανάγκης κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με το άθλημα.

Βασική προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση αθλητικών συλλόγων να δημιουργήσουν τμήματα Ράγκμπι με Αμαξίδιο, με την  «Άλλη Όψη» να οργανώνει ημέρες ενημέρωσης σε συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα ενδιαφέρεται καθώς και προπονητικά camps.

Tο ράγκμπι με αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε to 1977 στον Καναδά και σήμερα είναι παραολυμπιακό άθλημα από το 1994 και το όνομα που του δόθηκε ήταν Murderball. Ωστόσο, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες, κυρίως από αθλητές, αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε ράγκμπι με αμαξίδιο.

Αρχικά το άθλημα απευθύνονταν σε αθλητές και αθλήτριες με τετραπληγία (δηλαδή σε όσους έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους, για παράδειγμα λόγω βλάβης στον νωτιαίο μυελό, εγκεφαλικής παράλυσης, πολιομυελίτιδας, ακρωτηριασμού, κ.τ.λ.), αλλά αργότερα περιέλαβε κι άλλες παθήσεις, όπως εγκεφαλική παράλυση, πολυνευροπάθεια, πολιομυελίτιδα, ακρωτηριασμό κ.ά.

Πάντως, είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα για ανθρώπους με τετραπληγία.

Σήμερα, το ράγκμπι με αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε 32 χώρες οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξή του.
Στην Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμη εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι αποτελεί όνειρο και στόχο πολλών Ελλήνων με τετραπληγία.
Η δράση της Άλλης Όψης είναι η μόνη για την ανάπτυξη και διάδοσή του.

Πώς παίζεται
Το Ράγκμπι με Αμαξίδιο παίζεται σε κλειστό γήπεδο με παρκέ από αθλητές που χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αμαξίδια, και που φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Επιτρέπεται οποιαδήποτε επαφή των αμαξιδίων, αλλά απαγορεύεται κάθε σωματική επαφή. 

Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει την γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας τη μπάλα στη κατοχή του.
Η κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις βασικούς παίκτες και οκτώ αναπληρωματικούς.
Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι τέσσερις περίοδοι των οκτώ λεπτών.


















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews