inkomotininews@gmail.com

Σεϊμένηδες και Πιτεράδες στο Νέο Σιδηροχώρι(video)

ΣΕΙΜΕΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΕΡΑΔΕΣ
Εθιμο από το Σαμακόβη της Ανατολικής Θράκης.
Το έθιμο αποτελεί παράδοση των προγόνων των Σιδηροχωριτών που ζωντάνευε στο Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης.Κατά το έθιμο, οι Σεϊμένηδες που με τις ξεχωριστές τους ενδυμασίες συμβόλιζαν την ελληνική τους καταγωγή, γυρνούσαν χορεύοντας στα σπίτια του χωριού, όπου τους κερνούσαν κρασί, τυρί και αυγά...
Μαζί τους είχαν και τους Πιτεράδες, που ήταν μασκαρεμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας που χόρευαν και έλεγαν αστεία και άσεμνα στιχάκια. Μετά από την πομπή που γύριζε όλο το χωριό, κατέληγαν στην πλατεία για να ανταμώσουν με όλους τους χωριανούς, να φάνε, να πιούνε και να χορέψουμε με την συνοδεία γκάιντας, ακορντεόν και νταουλιού.
από την προετοιμασία της στολής
Σεϊμένης:     Η λέξη στα τουρκικά σημαίνει τον ένοπλο φρουρό με παραδοσιακή ενδυμασία. Η στολή τους αποτελείται από λευκό πτυχωτό φουστάνι, κόκκινο μισοφούστανο, πουκαμίσα άσπρη, κόκκινο κεντημένο γιλέκο, χρωματιστές κεντημένες μαντίλες στους ώμους. Στη μέση φορούν δερμάτινη αρματοθήκη, γεμάτη με πιστόλες και μαχαίρια, ενώ στον ώμο κρατούν μακρύκανα όπλα. Στο κεφάλι φορούν κόκκινο φεσάκι με άσπρο τσεμπέρι.
Πιτεράδες:     Μασκαρεμένοι με αστείο τρόπο κάθε ηλικίας άνθρωποι, που γυρνούσαν σε χωριστή πορεία από τους Σεϊμένηδες, χόρευαν και  έλεγαν άσεμνα στιχάκια. Η λέξη “πιτεράς” μάλιστα προέρχεται από τα πίτερα (πίτουρα), που χρησιμοποιούσαν για να μασκαρευτούν και να βάψουν τα πρόσωπά τους.









 (video)
Ταρσή Δόμνα
 μέλος Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου
 φωτοστιγμιότυπα
 κρασι,αυγά και τυρί ήταν τα κεράσματα στους Σειμένηδες και πιτεράδες




 υπαίθριες ψησταριές - μερακλήδες ψήστες





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews