Πλήθος
παράλληλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και των επισκεπτών θα πραγματοποιηθούν
κατά τη διάρκεια του 2ου Φεστιβάλ «ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», που θα ανοίξει
τις πύλες του την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 6:00 μ.μ., στον Πευκώνα της
Ορεστιάδας.
Στις
εκδηλώσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία θα
ασχοληθούν με τα ζυμώματα, μεγαλύτερα παιδιά τα οποία θα μαγειρέψουν υπό την
καθοδήγηση του σεφ Νίκου Φωτιάδη, αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, όπως οι
γιαγιάδες αλλά και οι παππούδες, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν με τα
εγγόνια τους στο διαγωνισμό...
..."Τρεις γενιές θρακιώτικων γεύσεων".
Το
πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλά μουσικά και χορευτικά δρώμενα.
Το
Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, η Ένωση
Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας.
Η
λειτουργία της έκθεσης θα είναι την Παρασκευή 7 Ιουνίου 6 μ.μ.- 10 μ.μ. και το
Σαββατοκύριακο 10 π.μ.- 2 μ.μ. και 6 μ.μ.- 10 μ.μ..
Κρασιά,
τυριά, μέλι, ζυμαρικά, τραχανάς, σπαράγγια, σκόρδα, αλλά και ξηροί καρποί και
πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα προσφερθούν στους επισκέπτες από τις
επιχειρήσεις του Βορείου Έβρου, οι οποίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους σε
ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Η
εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, στους επαγγελματίες της
ευρύτερης περιοχής, αλλά και των γειτονικών χωρών, με στόχο να αναδειχθεί η
ταυτότητα της τοπικής κουζίνας, το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα που
αποτελούν τους πρεσβευτές της γαστρονομίας της Θράκης, γιατί αυτά συγκροτούν
τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας, ενός τόπου με αστείρευτο γαστρονομικό
πλούτο.
Η
Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας και ο Εμπορικός
Σύλλογος Ορεστιάδας έχουν καλέσει τους επαγγελματίες να ανοίξουν τα καταστήματά
τους το απόγευμα του Σαββάτου από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και την Κυριακή από
τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.
Αναλυτικά
το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013
|
|
6:00μμ - 10:00μμ
|
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας
Ορεστιάδας
|
7:00μμ - 8:00μμ
|
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρουσίαση
Αλέξης Κωστάλας
|
10:00μμ - 11:00μμ
|
Μουσικά Δρώμενα στους
πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός
Αραμπατζής»
|
Σάββατο 8 Ιουνίου 2013
|
|
10:00πμ - 2:00μμ
&
6:00μμ - 10:00μμ
|
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας
Ορεστιάδας
|
10:30πμ - 11:30μμ
|
Ζυμώματα για παιδιά
προσχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
|
11:30πμ - 12:30μμ
|
Μαγειρέματα με φαντασία για
παιδιά σχολικής ηλικίας, Πευκώνας Ορεστιάδας
|
12:30μμ - 1:30μμ
|
Επίδειξη ανοίγματος
παραδοσιακού φύλλου από γυναίκες του Συνεταιρισμού ΓΑΙΑ - Σπηλαίου Τριγώνου
Έβρου,
Πευκώνας
Ορεστιάδας
|
4:30μμ – 6:00μ
|
Εμπορικές συναντήσεις με
επιχειρηματίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης
|
6:30μμ - 8:00μμ
|
Παρουσίαση Παραδοσιακής
Κουζίνας με Σύγχρονο Τρόπο από τον Executive chef Νίκο Φωτιάδη, Πευκώνας
Ορεστιάδας
|
8:00μμ - 9:30μμ
|
Παραδοσιακοί χοροί και
τραγούδια με συμμετοχή συγκροτημάτων από Ορεστιάδα, Ανδριανούπολη και
Lyubimets, Θεατράκι Πευκώνα
|
10:00μμ - 11:00μμ
|
Μουσικά Δρώμενα στους
πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός
Αραμπατζής»
|
Κυριακή 9 Ιουνίου
|
|
10:00πμ - 2:00μμ
&
6:00μμ - 10:00μμ
|
Λειτουργία Έκθεσης, Πευκώνας
Ορεστιάδας
|
10:30πμ -2:00μμ
|
Εργαστήρι Χορού από τον
Γιάννη Μαργαρώνη στον
Πευκώνα Ελεύθερη συμμετοχή για παιδιά και
ενήλικες
|
11:30πμ - 1:30μμ
|
Ημερίδα με θέμα «Η τοπική
γαστρονομία ως εργαλείο προβολής και ανάπτυξης»
|
Διαγωνισμός μαγειρικής
τέχνης «Τρεις γενιές θρακιώτικες γεύσεις»
|
|
Βραβεύσεις, Πολιτιστικό
Πολύκεντρο Ορεστιάδας
|
|
6:30μμ - 7:30μμ:
|
Δραστηριότητες στον Πευκώνα:
- αναγνώριση
βοτάνων και προϊόντων από παιδιά και εφήβους
- ζωγραφική
παιδιών με θέμα "γαστρονομικές μνήμες"
- αναζήτηση
& παρουσίαση ξεχασμένων παραδοσιακών σκευών μαγειρικής του Έβρου
(καταγραφή – φωτογράφηση)
|
8:00μμ - 9:00μμ
|
Χορευτική Παράσταση στο
Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Ο Αλέξης Κωστάλας παρουσιάζει "Τα
Πρώτα Βήματα του Χορού" με τη συμμετοχή επαγγελματιών χορευτών
|
10:00μμ – 11:00μμ
|
Μουσικά Δρώμενα στους
πεζόδρομους της πόλης από το Σύλλογο Μουσικών & Φίλων Μουσικής «Δημητρός
Αραμπατζής»
|
Πρόγραμμα Ημερίδας:
«ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ»
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013
«Η Τοπική Γαστρονομία ως Εργαλείο Προβολής και
Ανάπτυξης»
|
|
11:00 - 11:15
|
Προσέλευση
|
11:15 -
11:30
|
Χαιρετισμοί Επισήμων
|
11:30 - 11:45
|
Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια
Ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
«Ο θρακιώτικος διατροφικός πολιτισμός:
γεύση-μνήμη-ταυτότητα»
|
11:45 -
12:00
|
Νίκος Φωτιάδης, Executive
Chef Μεγάλου Χρηματοοικονομικού Οργανισμού.
«Η
παραδοσιακή θρακιώτικη γαστρονομία στη σύγχρονη μορφή της»
|
12:00 -
12:15
|
Γιώργος Κουράσης,
Γεν.Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μέλος Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ
«Μαζική
Εστίαση, Ασφάλεια και Υγιεινή»
|
12:15 -
12:30
|
Σκεντερλής Γιώργος, Μέλος ΔΣ
Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Παντοπωλών ΑΚΡΙΤΑΣ
«Ο
ρόλος του λιανεμπορίου στην διακίνηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων»
|
12:30 -
12:45
|
Γιώργος Οικονόμου,
Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΒΕΚ, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ
«Η
σημασία της προβολής και προώθησης στην ανάδειξη των
αγροδιατροφικών προϊόντων»
|
12:45 - 13:15
|
Συζήτηση
|
13:15 -
14:00
|
Απονομή βραβείων Διαγωνισμού
|
14:00 - 14:30
|
Γευσιγνωσία θρακιώτικων
μεζέδων μαγειρευμένων με σύγχρονο τρόπο
|
Αίθουσα:
ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Δημοτική Κοινωφελής
Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας
Κωνσταντινουπόλεως 59, Ορεστιάδα, 68200
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου