inkomotininews@gmail.com

Διήμερο μουσικών γεγονότων στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της «Ημέρας Ευρωπαϊκής Μουσικής»

Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Κομοτηνής συμμετέχει στην Ημέρα Ευρωπαϊκή Μουσικής της 21ης Ιουνίου.

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης – Europe Direct και τον εικαστικό, εμπνευστή της δράσης Γιώργο Παπαλεξάνδρου, οργανώνει σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, σε διάφορα σημεία της πόλης, φέτος όμως επί διήμερο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή το κάναμε “θεσμό”»...
...σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.) Κομοτηνής Νατάσσα Λιβεριάδου, εξάροντας με έμφαση το εθελοντικό, όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον συμμετοχής των καλλιτεχνών. Όπως χαρακτηριστικά γνωστοποίησε, για την όλη οργάνωση η δημοτική επιχείρηση δαπάνησε μόνο περί τα 1.500 ευρώ.

Το ιδιαίτερο γεγονός πάντως για φέτος, είναι η συναυλία που θα δοθεί για πρώτη φορά στον χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της πόλης (Πέμπτη 20/6, 19:00) από τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και το Μουσικό Εργαστήρι «Νότα», παρουσία μάλιστα του Μητροπολίτη Παντελεήμονος.

Παράλληλα, ανάμεσα στις μουσικές συναντήσεις σε γωνιές της πόλης, οργανώνεται και η δράση «Ανοιχτές Πόρτες Ωδείων», από τις 3 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ, μέσω της οποίας οποιοσδήποτε μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους ωδείων της πόλης, να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους, με μουσικούς, να γνωρίσει και να περιεργαστεί μουσικά όργανα, να πάρει μια γεύση σε κάθε περίπτωση από τον κόσμο της μουσικής.

Η Κομοτηνή συγκαταλέγεται στις 30 πόλεις ανά την Ευρώπη που δηλώνεουν παρών φέτος στον εορτασμό της ευρωπαϊκής μουσική, ενώ η Ελλάδα είναι μια από τις συνολικά 22 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στους εορτασμούς απ’ άκρου εις άκρον της γηραιάς ηπείρου.

Η υπεύθυνη του Europe Direct Λουίζα Σαλτσίδου – Ματεοσσιάν, θεωρεί τη δράση «ευκαιρία μέσα στις δύσκολες μέρες που ζούμε, για μια χαρούμενη νότα που θα αλλάξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας», επισημαίνοντας συνάμα και τους βασικούς σκοπούς της πανευρωπαϊκής ιδέας, αυτούς της ανάδειξης και υποστήριξης νέων καλλιτεχνών, αλλά και της προσέλκυσης περισσότερων στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαλεξάνδρου, που έχει αναλάβει το εικαστικό κομμάτι της φετινής διοργάνωσης στην Κομοτηνή (banners, αφίσες, κ.λπ.), ευχαρίστησε τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής για την υιοθέτηση της πρότασής του προ τριών ετών, υπογράμμισε πως φέτος διευρύνεται σε δύο ημέρες αντί για μία, και εκτίμησε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία «που αναβαθμίζει την πόλη, και που μπορεί να συνεχιστεί ακόμη πιο συστηματικά αποτελώντας ένα από τα χαρακτηριστικά ετήσια γεγονότα της»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 20/6

Πλατεία Ειρήνης

Joey (με την υποστήριξη του Ράδιο Χρόνος 87,5fm)

Ώρα έναρξης 18:00

Αύλειος χώρος Εκκλησιαστικού Μουσείου

Αθανάσιος Σαλαμάνης & Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Κομοτηνής
Χρήστος Χατζόπουλος Μουσικό Εργαστήρι “Νότα”

Ώρα έναρξης 19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/6

Πλατεία Αρχ. Χρύσανθου

Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής

Ώρα έναρξης 18:00

Πάρκο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Ωδείο Μενέλαος Συκάκης

Ώρα έναρξης 18:00

Πεζόδρομος Βενιζέλου

Μουσικό εργαστήρι “Κιβωτός”

Αλεξάνδρα Μαγδαλή

Αθιβολές

Κάππα Ζεύκιν

Jaja Nova

Ώρα έναρξης 18:00

Βενιζέλου & Ξενοφώντος

Μουσικό Εργαστήρι “Νότα”

Ώρα έναρξης 18:00

Πλατεία Ειρήνης

Locos De Atar

Alma Libre

Ώρα έναρξης 22:00

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΔΕΑ
Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.


Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews