inkomotininews@gmail.com

Πετυχημένα και φέτος τα «Παρχάρια» στο Οχυρό Νυμφαίας

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε φέτος τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων «Παρχάρια 2013», από τον Σύλλογο Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον Δήμο Κομοτηνής.

Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε:

- Θεατρική παράσταση «Η κυρά Καλή και τα δώδεκα μήνας» στην ποντιακή διάλεκτο, από τον Σύλλογο Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς», σε διασκευή Χρύσας Μαυρίδου.

- Έκθεση ζωγραφικής των μικρών μαθητών της Άννας Πιτέλινα, με θέμα τα Παρχάρια.

- Παρουσίαση του μυθιστορήματος στην ποντιακή διάλεκτο, της Όλγας Αυγητίδου, «Η ζωή μ’ εν’σσα χερια σ’», με τις Βίκυ Αυγητίδου, Ντιάνα Εφραιμίδου, Ρόζα Εφραιμίδου και Άννα Εφραιμίδου, να διαβάζουν αποσπάσματα.

- Μουσικοχορευτική παράσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής που παραχώρησε η διοίκησή του, από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, με τον Νικηφόρο Φουλίρα στη λύρα.

- Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ολοήμερη υπαίθρια πανήγυρη «Παρχάρια» στην τοποθεσία «Γέφυρα του βοσκού», στην περιοχή του Οχυρού Νυμφαίας Ροδόπης. Ο χώρος γέμισε με την ενέγεια, τον δυναμισμό και την καλή διάθεση πολλών νεαρών επισκεπτών, που αψηφώντας την ζέστη έδωσαν ζωή στο Παρχάρι με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Οι νέοι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού. Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων: «Η κερασούντα και το Γαρς», «Ο Ευξεινος Πόντος», «Τα Κασσιτερά», «Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών», «Η Τραπεζούντα». Τραγούδησαν, ο Στέλιος Ταϊρίδης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Μιχάλης Κακουλίδης, στη λύρα ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Σαπρανίδης και ο μικρός Παναγιώτης Κουσίδης, στα πλήκτρα ο Μάκης Τουμανίδης, και στο νταούλι ήταν ο Νίκος Σακίδης και η Μαρία Αποστολίδου. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο Στέλιος Νικολάου.

Για πρώτη φορά φέτος η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τέλεση Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, από τον Πατέρα Αναστάσιο του Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας καθ’ υποστήριξη των εκδηλώσεων από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμων.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, και δωρεάν προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων.

Την εκδήλωση στηρίζει διαχρονικά το Δ΄ Σώμα Στρατού, ενώ για την άρτια διοργάνωσή της συνδράμουν η τοπική Αστυνομία και η Πυροσβεστική.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews