inkomotininews@gmail.com

Στη Θάσο κλιμάκιο του Περιφερειακού συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Στη Θάσο βρέθηκε κλιμάκιο  του Περιφερειακού συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ το  διήμερο 2,3 Αυγούστου 2013 όπου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων εργασίας.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν η Περιφερειακή Σύμβουλος του Περιφερειακού Συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Κατερίνα Γεροστεργίου, ο εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξης του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Γιώργος Μπλιώνης, ο Οργανωτικός υπεύθυνος Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γιώργος Πασχαλίδης και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στις Βρυξέλλες, Παναγιώτης Γρέδης.

► Το πρωί της Παρασκευής 2.8.2013 μέλη του κλιμακίου, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ με τον οποίο είχαν μία μακρά συζήτηση για θέματα που απασχολούν την Θάσο και συγκεκριμένα:

1. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έκτασης στην Χρυσή Αμμουδιά και στην περιοχή Ραχωνίου Θάσου. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στο γεγονός ότι πρέπει και οι δύο περιοχές να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και ειδικότερα για την περιοχή της «Χρυσής Αμμουδιάς» η περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί η σημασία που έχει για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Θάσο. Από πλευράς του Δημάρχου έγινε αναφορά για την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της μεταβίβασης των εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και από πλευράς κλιμακίου έγινε αναφορά τόσο στην ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Νίκου Χρυσόγελου, όσο και στην κατάθεση ψηφίσματος από πλευράς της περιφερειακής συμβούλου Γεροστεργίου Κατερίνας στην επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας
και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

2. Άλλο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου αποτέλεσε η συνεχιζόμενη πρακτική των ιδιοκτητών λατομείων μαρμάρου αφενός μεν να μην τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους όσον αφορά στην αποκατάσταση του χώρου και αφετέρου να αποφεύγουν να πληρώνουν τα αναλογούντα τέλη στον Δήμο Θάσου. Από πλευράς κλιμακίου τονίσθηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τήρησης της Νομοθεσίας αλλά και της χωροθέτησης Λατομικών χώρων. Πρόσφατα μάλιστα με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Συμβούλου Γεροστεργίου Κατερίνας και τη συμβολή της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος απέρριψε την ανανέωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιχείρησης λατομείου στην περιοχή Δρυμονάρι Θάσου, καθώς ούτε το Δασαρχείο είχε ερωτηθεί αλλά και δεν είχαν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι περί αποκατάστασης στο υφιστάμενο λατομείο της επιχείρησης. Ο Δήμαρχος Θάσου κ Χατζηεμανουήλ ανέφερε ότι η προσπάθειά του για είσπραξη τελών από τις λατομικές επιχειρήσεις της Θάσου άρχισε να αποδίδει καρπούς αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι την είσπραξη των αναλογούντων τελών. Επιπλέον προέβη σε διοικητική αποβολή μίας λατομικής επιχείρησης η οποία είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέραν των ορίων της άδειας της.
3. Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων η Περιφερειακή σύμβουλος Γεροστεργίου Κατερίνα, τόνισε ότι δεν εφαρμόζεται η Νομοθεσία και κάλεσε το Δήμαρχο Θάσου, να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εφαρμοσθούν και στην Θάσο οι αρχές της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων που αφορούν στην μείωση παραγωγής απορριμμάτων, στις πολιτικές επαναχρησιμοποίησης, στην ανακύκλωση , στην κομποστοποίηση και στην χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Από πλευράς δε μελών του κλιμακίου δηλώθηκε ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου εφόσον αυτός πάρει την πρωτοβουλία, να προχωρήσουν σε ενέργειες εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα κομποστοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.
► Το απόγευμα της 2.8.2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Τουριστικού - Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης επικαιροποιήθηκε τη ταύτιση απόψεων για το θέμα της περιοχής η οποία συνίσταται στην ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την πλήρη αντίθεση σε κάθε σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας της Χρυσής Αμμουδιάς Θάσου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Άλλα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση αποτέλεσαν το θέμα της πιθανής δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή ΣΑΛΙΑΡΑ για χρήση από τις λατομικές επιχειρήσεις, το θέμα της εξοικονόμησης νερού, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς επίσης και το θέμα της πιθανής διάνοιξης δρόμου από την Κοινότητα Θεολόγου Θάσου προς την περιοχή ΚΟΙΝΥΡΑ.
Το κλιμάκιο το πρωί της 3.8.2013, συναντήθηκε στα Λιμενάρια Θάσου με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου καθώς επίσης και εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων. Την συνάντηση απασχόλησε εκτός από τα προαναφερθέντα ζητήματα, το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λιμεναρίων Θάσου που είναι γνωστό με την επωνυμία «ΠΑΛΑΤΑΚΙ».
Το μνημείο έχει εγκαταλειφθεί στην ουσία στην τύχη του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων αλλά και άλλων φορέων της Θάσου και όχι μόνο, παρά τις κατά καιρούς θετικές προτάσεις ανάδειξής του και αξιοποίησης του.
Κοινή κατάληξη των απόψεων σχετικά με το «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» ήταν η άποψη ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει ενιαίος και η όποια ανάδειξή του και αξιοποίησή του δεν πρέπει να πλήξει τον χαρακτήρα του μνημείου. Υπήρξε συμφωνία να γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί τόσο ο χώρος όσο και οι κοινές προτάσεις αξιοποίησής του, ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση να γίνουν σωστικές ενέργειες και κατόπιν ενέργειες ανάδειξής του και λειτουργίας τμημάτων του μεταλλευτικού συγκροτήματος, ως χώρου μουσειακού, εκπαιδευτικού και συνεδριακού, με παράπλευρες δράσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews