inkomotininews@gmail.com

Εργαστήρι πλεξίματος – κεντήματος στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αφουγκραζόμενο  τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, κάθε χρόνο δημιουργεί νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια...
...που έχουν ως στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και τη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά.

Στο πλαίσιο  του ακαδημαϊκού έτους  2013-2014, εκτός των άλλων, θα λειτουργήσει Εργαστήρι Πλεξίματος & Κεντήματος.

Το πλέξιμο, η ύφανση ενδυμάτων και το κέντημα, ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, και μέχρι τη νεότερη εποχή όλες οι γυναίκες κληρονομούσαν μια παρακαταθήκη γνώσης χειροποίητων πλεκτών, ενδυμάτων και κεντημάτων.

Φυσικά τότε το πλέξιμο και η ύφανση ενδυμάτων επικρατούσε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που υπήρχε στην Ελλάδα.

Έτσι κάθε κοπέλα μάθαινε από τη γιαγιά της και τη μαμά της την τέχνη του πλεξίματος με βελόνες και βελονάκι, της μοδιστρικής και του κεντήματος.

Πλέξιμο στις μέρες μας σημαίνει δημιουργία, hobby, χαλάρωση, και κατασκευή όμορφων ρούχων φυσικά!

Συνιστάται ως αγχολυτικό μέσο όλο και περισσότερο.

Σε παλαιότερους χρόνους το κέντημα ήταν βασική και κυρίαρχη τέχνη διακόσμησης του ενδύματος και στολισμού της οικίας.

Ως τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας που κληροδοτήθηκε με αγάπη, στοργή και μεράκι από τις προηγούμενες γενιές, δεν παρέμεινε κλεισμένο και απαξιωμένο στα σεντούκια με τις προίκες των γιαγιάδων.

Κοσμεί εμφατικά το σύγχρονο ένδυμα προσθέτοντας μεγαλύτερη αισθητική, αξία και λάμψη, ενώ παράλληλα αποτελεί κομψό χειροτέχνημα που στολίζει τη σύγχρονη κατοικία, φέροντας τη μοναδική σφραγίδα του χειροποίητου.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αξεσουάρ ή καθημερινών μικρών χρηστικών αντικειμένων και δώρων, αντλώντας ιδέες από τα χαρακτηριστικά μοτίβα της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε περιοχή διακρινόταν από τα σχέδια, τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι κεντήστρες στα έργα τους (π.χ. το καραβάκι στη Σκύρο, τη Βυζαντινή απλή (κρητική) κ.ά.).

Έργα σπάνιας κεντητικής τεχνικής αποτελούν μοναδικά κειμήλια μουσείων και συλλογών.

Η βιομηχανική έξαρση και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις παραδοσιακές χειροτεχνίες, και αναντίρρητα και στην κεντητική.

Από τις κλωστές που με υπομονή και μέτρημα σχημάτιζαν κεντίδια και κεντήματα σε σχέδια και επαναλαμβανόμενα θέματα, σε μορφές και εικόνες και σύμβολα, και που αποτύπωναν συναισθήματα, αναδεικνύεται ένας ολόκληρος κόσμος που προσφέρεται και σήμερα για γνωριμία, για να υπογραμμίσει την αξία της αισθητικής, της δημιουργίας και της τεχνικής τελειότητας.

Είναι οι ίδιες οι κλωστές και τα σχέδια και τα χρώματα που πλούμιζαν το ύφασμα, που κατακτούσαν πόντο-πόντο την επιφάνεια, που έπλαθαν και ύφαιναν με τις ώρες και τα χρόνια το παραμύθι και την ιστορία που αφηγούνταν με λεπτομέρεια τη ζωή ολόκληρη μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές.

Υπεύθυνη τμημάτων: Δημητροπούλου Ελευθερία, με δίπλωμα κεντήτριας – σε κέντημα χειρός και στο κέντημα σε ποδοκίνητη μηχανή με τελάρο – από την Εργατική Εστία .

Πληροφορίες – εγγραφές στα τηλέφωνα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, 2541026635 – 29282 καθημερινά 10.00-13.00 και 18.00-21.00.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews