Το τεράστιο έλλειμμα συντονισμού και οργάνωσης, όλων των
κινήσεων που έχουν ξεκινήσει στη Ροδόπη και έχουν ως στόχο την επανεκκίνηση
κάποιων παραδοσιακών καλλιεργειών...
...έχει
εντοπίσει, ο επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης φυτών στο Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μαυρομάτης.
Σχεδόν σε όλες τις εισηγήσεις του, αλλά και στις
συνεντεύξεις του, ο κ. Μαυρομάτης υπογραμμίζει ότι η Ροδόπη έχει όλα τα
εχέγγυα, σε ότι αφορά το έμψυχο δυναμικό και τα ονομαστά προϊόντα, όπως το
φημισμένο σκόρδο της Ξυλαγανής και το ρεβύθι Μαρώνειας, αλλά και άλλες, οι
οποίες εγκαταλείφθηκαν, λόγω της κακής χρήσης των επιδοτήσεων τα τελευταία
χρόνια, οι οποίες αποδείχθηκαν καταστροφικές για την Ελληνική παραγωγή, μια και
την έσβησαν σχεδόν!
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, υπάρχουν πλέον εργαλεία τα
οποία μπορεί να τα αξιοποιήσει κανείς και να δώσει στα προϊόντα του σήμα
ποιότητας και πιστοποίησης, δηλαδή ταυτότητα, διαδικασία απαραίτητη για να
επιχειρηθεί διείσδυση στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού. Τα πιο γνωστά εργαλεία αυτά, όπως πρόσφατα
παρουσιάστηκαν στην πετυχημένη ημερίδα
του γεωπονικού συλλόγου Ροδόπης, είναι η πιστοποίηση κατά Άγκρο-σερτ, και Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ, η
οποία προϋποθέτει και επεξεργασία του προϊόντος). Ωστόσο όμως υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές πιο απλές, που
μπορεί να παρακαμφθεί το στάδιο της επεξεργασίας και να είναι προϊόν
Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Ορεινής περιοχής, αλλά και Νησιωτικής προέλευσης.
«Οι νέοι άνθρωποι που επιχειρούν αυτού του είδους τα
βήματα, θα πρέπει καταρχήν να συστήσουν μια ομάδα παραγωγών τουλάχιστον 10
ατόμων. Να ζητήσουν τη βοήθεια και την συνεργασία των Γεωπόνων της Δ/νσης
Αγροτικής Ανάπτυξης, ή και ιδιωτών που έχουν την τεχνογνωσία και κυρίως να
έλθουν σε επαφή με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων(τους κ.κ. Ζαρκάδα και Βάγια), οι οποίοι και θα δίνουν τις κατάλληλες
οδηγίες για την ολοκλήρωση του φακέλου, σε ότι αφορά την διαδικασία της Πιστοποίησης.
Επι πλέον θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί από εκείνους
που θα κάνουν τις προμήθειες σε πολλαπλασιαστικό υλικό και τις ποικιλίες των φυτών, για να μην πέσουν θύματα απάτης.
Μπορούν συν τω χρόνω να αρχίσουν να
εξετάζουν θέματα Μεταποίησης και Επεξεργασίας», υπογράμμισε ο κ.
Μαυρομάτης.
Για δε το μείζον
θέμα της εξεύρεσης αγορών, ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο και
ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Επιμελητήρια. Ωστόσο στάθηκε
ιδιαίτερα στα οργανωμένα γραφεία των προξενείων της Ολλανδίας και της
Γερμανίας, μέσω των οποίων οι παραγωγοί με ποιοτικά, καινοτόμα και
πιστοποιημένα προϊόντα, μπορούν να έχουν απευθείας συνεννόηση με
ενδιαφερόμενους αγοραστές, για την προώθηση των προϊόντων τους!
«Δεν μένει οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει, όπως ο
Ελαιοκομικός συνεταιρισμός στη Μαρώνεια, η προσπάθεια για το Σουσάμι στους
Προσκυνητές, ή ακόμα και η πατάτα της Μυρτίσκης πάνω στα Πομακοχώρια, να τεθούν
υπό την ομπρέλα κάποιου φορέα, ο οποίος και θα καταφέρει να πείσει ότι οι
προσπάθειες όταν γίνονται συνολικά και όχι σπασμωδικά και μεμονωμένα, έχουν πάντα
πολλή καλύτερη έκβαση. Κάτι έχει
ξεκινήσει ο κ. Μπούντας, αλλά και εγώ είμαι στη διάθεση της κάθε ομάδας για να βοηθήσω.
Πιστεύω ότι αν δημιουργηθεί η πρώτη ’κρίσιμη μάζα’ της αφύπνισης και του σωστού
παραδείγματος, όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν» σημείωσε καταλήγοντας ο κ.
Μαυρομάτης.
Μ.Β.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου