inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS-PHOTOS) Τιμήθηκαν οι εθνικοί και τοπικοί ευεργέτες στην Κομοτηνή

Από το 2007 με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή (Π.Δ 1/07) η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Εθνικούς μας Ευεργέτες.

Δωρεές, κληροδοτήματα...
...και άλλες παροχές, ήταν αυτά που συνετέλεσαν ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα υποδομές σε παιδεία, υγεία, διοίκηση, πολιτισμό, συγκοινωνίες.

Οι Εθνικοί μας Ευεργέτες  με κίνητρο τη φλόγα της αγάπης τους προς την πατρίδα, και το περίσσευμα ή και το υστέρημα της περιουσίας τους, συνέβαλαν σε δύσκολες ώρες στο να ορθοποδήσει η Ελλάδα και να αποκτήσει υποδομές και άνθηση σε καίριους τομείς.

Αρκετά από τα έργα που μας κληροδότησαν οι Έλληνες ευεργέτες, δεσπόζουν μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο, ως αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τον ψυχικό πλούτο, τα ευγενή ιδεώδη, τα αλτρουιστικά συναισθήματα και την φιλοπατρία στις σύγχρονες γενιές.

Ευάγγελος Ζάππας  και Κωνσταντίνος Ζάππας, Γεώργιος Αβέρωφ, Ιωάννης Βαρβάκης, Γεώργιος (Ζωρζής) Δρομοκαΐτης, Ευγένιος Ευγενίδης, Βασίλειος Σιβιτανίδης, Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου, Ανδρέας Συγγρός, είναι ευεργέτες που αρκετά από τα έργα τους δεσπόζουν στον Ελληνικό χωροχρόνο, αγέρωχα, εκπροσωπώντας τον ψυχικό πλούτο τους, τα ευγενή συναισθήματά τους και την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον Ελληνικό πολιτισμό.


Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών, στην Κομοτηνή τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, εν συνεχεία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης Νεκτάριο Δαπέργολα, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

VIDEOS

Παύλος Δαμιανίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

Nεκτάριος Δαπέργολας
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης

Ιωάννης Σιδηράς
Εκκλησιαστικός-ιστορικός, νομικός
"Οι ευεργέτες της Κομοτηνής"

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews