inkomotininews@gmail.com

Η κρίση επιβαρύνει την ψυχική υγεία

Κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ψυχολογικής υποστήριξης σε ποσοστό που φτάνει το 105% στην περιοχή από το 2009 μέχρι σήμερα, καταγράφει το Κέντρο πρόληψης εξάρτησης και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας Ροδόπης «Ορφέας».

Η (τοπική) έλλειψη δομών ψυχικής υγείας αλλά παράλληλα και οι...
...αλλαγές στη ζωή των πολιτών ως απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας αποτελούν βασικά αίτια της εκτόξευσης του πληθυσμού αιτημάτων προς το Κέντρο.

Τι απασχολεί ειδικότερα όσους κατέφυγαν στον Ορφέα για να ζητήσουν στήριξη από τα εξειδικευμένα στελέχη του; Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Γκάρο Εσαγιάν, τα αιτήματα βοήθειας αφορούν σε διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, πένθος, συμπεριφορά παιδιών, διαζύγια, νευρώσεις, διαταραχές προσωπικότητας, κοινωνικά προβλήματα ακόμα και σε προβληματική σεξουαλική ταυτότητα.

«Υπάρχουν αιτήματα σε επίπεδο ατομικών, ψυχολογικών προβλημάτων, που άπτονται περισσότερο του ψυχιατρικού τομέα». Αυτή η κατάσταση είναι ενδεικτική της ανάγκης των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  που λείπουν από την περιοχή. Αναδεικνύει συγχρόνως,  τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των πολιτών. «Οι υπηρεσίες μας επειδή ακριβώς είναι δωρεάν, ο κόσμος απευθύνεται σε εμάς» ανέλυσε ο κ. Εσαγιάν ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο ότι, ο «Ορφέας» είναι συμβουλευτικός φορέας κι όχι θεραπευτικό Κέντρο, και γι αυτό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ανάλογα περιστατικά. Μπορεί όμως να κατευθύνει αναλόγως άτομα που χρήζουν εξειδικευμένης βοήθειας, κι εδώ ανοίγει ένα ακόμη ζήτημα που άπτεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας

«Παραδοσιακά οι υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα και στην περιοχή μας, δυστυχώς όμως δε λειτουργεί και αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα. Επίσης σε αυτά τα αιτήματα μπορούν να ανταποκριθούν τα εξωτερικά ιατρεία της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. Όμως στην περιοχή μας υπάρχει ένας μόνο ψυχίατρος στο νοσοκομείο» και είναι λογικό να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των περιστατικών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εσαγιάν.

«Το 30-40% των αιτημάτων που καταφθάνουν είναι από το μειονοτικό πληθυσμό. Τα αιτήματα έρχονται ή σε συνεργασία με τα μειονοτικά σχολεία ή έρχονται μέσω των ομάδων γονέων που κάνουμε εμείς ως κέντρο πρόληψης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ψυχολόγος του Κέντρου Σερικέ Σερήφ.   

Το Κέντρο «Ορφέας» μέσω των στελεχών του Σπύρο Βόλτση και Μαρία Γούλα υλοποιεί προγράμματα  σε σχολεία της  για θέματα πρόληψης εξαρτήσεων όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές , η ενδοσχολική βία και το κάπνισμα. Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στο οποίο μετείχαν και  στελέχη του «Ορφέα», πρόκειται να παρουσιαστεί ως καλή πρακτική για την πρόληψης του καπνίσματος στην πρώτη σχολική ηλικία σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η λειτουργία του Κέντρου ενισχύεται και φέτος με την ενεργό παρουσία 5 εθελοντών που συνιστούν συνδετικό κρίκο με την κοινωνία. Ανάμεσα τους η  κοινωνική λειτουργός Σοφία Δήμου, η εκπαιδευτικός Μαρία Καντίρη και η Μπεκή Ρεφιέ. 


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews