inkomotininews@gmail.com

«Καλή Χρονιά» με χαράτσι 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία!

ΒΙΝΤΕΟ: Κ. Ναλμπάντης, διοικητής νοσοκομείου Κομοτηνής.

Σε ισχύ τέθηκε από χθες 1-1-2014, το μέτρο της καταβολής 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν τα 5 ευρώ κατά την εισαγωγή τους, και τα 20 ευρώ όταν...
...θα λαμβάνουν εξιτήριο.

Διευκρινίζεται, δε, πως το 5ευρο της εισαγωγής είναι ανεξάρτητο από το εξέταστρο των 5 ευρώ για την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Επίσης, το νέο χαράτσι δεν καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Κώστας Ναλμπάντης - Διοικητής Σισμανόγλειου
Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Κάπου τελειώνει και το πρωτογενές πλεόνασμα, και δεν μπορούμε να δίνουμε και για το ρεύμα και για τους απόρους και για τα πάντα, δεν είναι άπειρο», δήλωσε κυνικά για το θέμα ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Κινητοποιήσεις αναμένονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών αυξάνεται ραγδαία αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέν προϋπολογισμό του έτους 2014. Η κυβέρνηση για να ανταπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα νοσοκομεία (300 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2013), μετακυλύει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών. Τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας. Γι’ αυτό η ΠΟΕΔΗΝ θα αντιδράσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Την αντίθεσή του με το μέτρο, εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του:

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου. Δυστυχώς το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του. Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».

Απαντώντας ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης στο ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε πως «το μέτρο το έχουμε ψηφίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2012», και σημείωσε πως «το 25ευρο αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους».

Για «εγκληματική αναλγησία» κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Μόνη λύση η άμεση απαλλαγή από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση!».

Από το νέο χαράτσι εξαιρούνται:

- Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαιτείται η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού που θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

- Οι χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται εξ αιτίας της κύριας πάθησής τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.

- Τα αμεα με πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

- Κρατούμενοι φυλακών και στρατιωτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς, από τις 8 Ιανουαρίου θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ένα ευρώ επιπλέον ανά συνταγή τριών φαρμάκων, εισφορά που θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, από την οποία θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες, και για την οποία δεν θα φορολογούνται οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews