inkomotininews@gmail.com

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη βελτίωση της ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΚ

Ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, τα έργα αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς Παγούρια, Μαυρομμάτι, Ανδριανή, Σιδηροχώρι και Γλυφάδα του Δήμου Κομοτηνής.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις...
...αποτελούν μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού της ΔΕΥΑΚ που προβλέπει αντικατάσταση των παλαιών υδρευτικών δικτύων στο σύνολο των οικισμών στα όρια του νέου καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής, που ξεκίνησε και θα εξελιχθεί και κατά τη διάρκεια του 2015.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι στη ΔΕΥΑΚ, υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις εκτέλεσης των έργων που αφορά σε Παγούρια-Μαυρομμάτι-Ανδριανή και Σιδηροχώρι-Γλυφάδα, προϋπολογισμού 1,28 εκατ. ευρώ και 1,77 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπογραφούν οι ανάλογες συμβάσεις αναφορικά με έργο του Χάρμανλη αλλά και αποχετευτικό έργο στη Μελέτη.

Μέσα στο 2014, θα προχωρήσει η προκήρυξη μελετών για αντικαταστάσεις δικτύων στους οικισμούς των πρώην Δήμων Νέου Σιδηροχωρίου ( Δουκάτα, Άγιοι Θεόδωροι και Καλαμόκαστρο) και Αιγείρου (Φανάρι, Αρωγή, παραλίας Μέσης, παλιά Καλλίστη, Πόρπη, Μελέτη, Μεσούνη και Αίγειρο) ώστε να υποβληθούν για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2015 να εξελιχθούν όλες οι εργολαβίες σε επίπεδο καλλικρατικού Δήμου, όλοι οι οικισμοί θα έχουν καινούρια δίκτυα, κεντρικούς αγωγούς, διακλαδώσεις και καινούρια υδρόμετρα» τόνισε ο κ.Καρασταύρου, αναφερόμενος στο φυσικό αντικείμενο της παρέμβασης που υλοποιείται σταδιακά από την εκκίνηση της τρέχουσας δημοτικής θητείας με χρονικό ορίζοντα 4 ετών. Το σύνολο των εργασιών, συγκλίνουν στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας του νερού, στην ομαλή και απρόσκοπτη παροχή του ενώ θα απαλλάξουν τη ΔΕΥΑΚ από το κόστος αποκατάστασης βλαβών που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο σε ορισμένους οικισμούς με παλιά δίκτυα ύδρευσης.

Όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, σήμερα σε κάποιους οικισμούς αντικαταστάθηκε μέρος των υδρευτικών δικτύων,  «κάποια είναι με PVC 20ετίας υπάρχουν όμως και οικισμοί που έχουν ακόμη αμίαντο όπως η Γλυφάδα, που έχει τρομερό πρόβλημα».

Ο ίδιος επισημαίνοντας την σημασία της παρέμβασης που προωθεί η ΔΕΥΑΚ στον τομέα της ύδρευσης, απάντησε και σε επικριτικά σχόλια που φαίνεται να έχει δεχθεί η διοίκηση της επιχείρησης για τον ίδιο λόγο.« Μιλάμε για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, δεν είναι λακκούβες, δεν είναι γούρνες, όπως θέλουν κάποιοι να τα χαρακτηρίσουν, δεν είναι έργα για το θεαθήναι, είναι έργα που ακουμπάνε στον πολίτη».

Την πεποίθησή του ότι το έργο αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στα Παγούρια, το Μαυρομάτι και την Ανδριανή θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους συμβατικούς χρόνους που προβλέπει η μελέτη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας Αλφα Κατασκευαστική Ευθύμιος Θεοδωρίδης.

Το αντίστοιχο έργο που αφορά στους οικισμούς του Νέου Σιδηροχωρίου και της Γλυφάδας έχει αναλάβει η επιχείρηση Ζάρας η οποία εκπονεί το έργο αποχέτευσης του Κοσμίου και αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης του τομέα Α.

Όλες οι ανάλογες εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων όπως και στα έργα του τομέα Β που παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε συνεχίζονται ομαλά.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΔΕΥΑΚ υπέβαλε πρόταση για ένταξη χρηματοδότησης για την εκτέλεση της τρίτης φάσης της ύδρευσης του Σιδηροχωρίου όπως εξάλλου για κόμπακτ βιολογικό καθαρισμό στα Παγούρια στο ΕΠΠΕΡΑΑ.


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews