inkomotininews@gmail.com

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

* Του καρδιολόγου, κ. Πασχάλη Σόφτα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συχνή πάθηση που εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς είναι ασθενής και δεν κατορθώνει να αντλεί το αίμα στην αγγειακή κυκλοφορία...
...με ικανοποιητική δύναμη.

Οι ιστοί και τα όργανα του σώματος έτσι δεν δέχονται αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι δυστυχώς διαδεδομένη πάθηση, πολύ πιο συχνή από τον καρκίνο και η επίπτωσή της στον πληθυσμό βρίσκεται σε συνεχή άνοδο κυρίως λόγω της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής. Τα τελευταία 30 χρόνια η επιβίωση αυξήθηκε εξαιτίας της χρήσης των φαρμάκων, των εμφυτεύσιμων συσκευών και των χειρουργικών επεμβάσεων. Στην καρδιακή ανεπάρκεια, εάν δε γίνεται η απαραίτητη θεραπευτική αντιμετώπιση, παρατηρείται πολύ υψηλή θνητότητα και για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και τη διατήρησή της σε μία σχετικά σταθερή κατάσταση, είναι σημαντική η στενή συνεργασία του ασθενή - γιατρού.   

Ποιες είναι οι αιτίες;
Οι συχνότερες αιτίες είναι η στεφανιαία νόσος (και πιο συγκεκριμένα το έμφραγμα του μυοκαρδίου) και η αρτηριακή υπέρταση.  Άλλα αίτια καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι μυοκαρδιοπάθειες, δηλαδή οι πρωτογενείς ασθένειες του καρδιακού μυ, οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι λοιμώξεις, ορισμένες θεραπείες για νεοπλασματικές παθήσεις (όπως η χημειοθεραπεία), ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά.

Πώς παρουσιάζεται;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και σημεία της καρδιακής ανεπάρκειας είναι:
_ Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), ιδιαίτερα μετά από προσπάθεια ή με το πλάγιασμα στην κλινήρη θέση
_ Πρήξιμο στα κάτω άκρα (οιδήμα) και ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους
_ κούραση και καταβολή δυνάμεων
_ ζάλη και νοητική έκπτωση
_ βήχας
_ απώλεια της όρεξης και τάση του κοιλιακού τοιχώματος
Με μία καλή περιγραφή των συμπτωμάτων ο γιατρός έπειτα υπολογίζει και ταξινομεί τον βαθμό της μείωσης της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας:
Στάδιο I= κανένας περιορισμός, οι συνηθισμένες δραστηριότητες και η καθημερινές ασχολίες δεν προκαλούν συμπτώματα.
Στάδιο II= μικρός ή μέτριος περιορισμός και η καθημερινές εργασίες προκαλούν συμπτώματα.
Στάδιο III= αρκετός περιορισμός δραστηριοτήτων. Χωρίς πρόβλημα στην ηρεμία αλλά εμφάνιση των συμπτωμάτων ακόμη και σε ήπιες καθημερινές ασχολίες.
Στάδιο IV= Σοβαρός περιορισμός, αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας χωρίς ενοχλήσεις, συμπτώματα ακόμα και σε ηρεμία.

Πώς θεραπεύεται;
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι χρόνια ασθένεια που δεν ιάται ποτέ αλλά μπορεί να σταθεροποιηθεί με την κατάλληλη θεραπεία με φάρμακα, τεχνολογικά υποστηρικτικά μέσα και σε ορισμένες περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπεία βελτιώνει τα συμπτώματα, την επιβίωση και μειώνει τις νοσηλείες στο νοσοκομείο.
Τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια είναι:
Διουρητικά: αυξάνοντας τη διούρηση επιτρέπουν την αποβολή των υγρών που αφθονούν στον οργανισμό του ασθενή καταπραΰνοντας το αίσθημα της δύσπνοιας και του οιδήματος.
Ανταγωνιστες του ΜΕΑ και Σαρτάνες: διαστέλλουν τις αρτηρίες ελαφρύνοντας έτσι το έργο της καρδιάς. Η δοσολογία τους σταδιακά αυξάνεται από τον θεράποντα ιατρό για την βέλτιστη αποτελεσματικότητά τους.
Βήτα αποκλειστές: μειώνουν την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση θέτοντας έτσι σε ρυθμούς ανάπαυσης την καρδιά και βελτιώνοντας τη λειτουργία της. Η δοσολογία τους αυξάνεται σταδιακά με αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Η βελτίωση των συμπτωμάτων που δίνουν τα φάρμακα αυτά μπορεί να φανεί μετά από κάποιους μήνες θεραπείας και θα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή και εμπιστοσύνη από τον ασθενή σε αυτή. Είναι αναγκαία η ιατρική παρακολούθηση καθώς μπορεί να παρατηρηθεί υπερβολική επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, υπόταση, ή επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη φάση αύξησης της δοσολογίας πλησιάζοντας τη δόση-στόχο που αποδεδειγμένα επιμηκύνει την επιβίωση.
Ανταγωνιστές της αλδοστερόνης: χορηγούνται επιπλέον της καθιερωμένης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των β-αποκλειστών, για τη μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας. Περιορίζουν την απώλεια του Καλίου που προκαλεί η χρήση των διουρητικών και μειώνουν τις νοσηλείες στο νοσοκομείο.
Δακτυλίτιδα: Βελτιώνει την δύναμη της καρδιακής συστολής και ρυθμίζει τη συχνότητα του καρδιακού ρυθμού σε περίπτωση κολπικής μαρμαρυγής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
Αλλάξτε τις συνήθειες:
Αν καπνίζετε, να διακόψετε άμεσα το κάπνισμα
Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη, το ζάχαρο
Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, μειώστε την πρόσληψη άλατος και κρατήστε χαμηλό το σωματικό σας βάρος (να χρησιμοποιείτε με μέτρο παρθένο ελαιόλαδο αποφεύγοντας το βούτυρο, μη τρώτε τηγανισμένα αλλά να προτιμάτε τα βρασμένα ή στον ατμό, καταναλώστε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και λευκό κρέας, κρύψτε την αλατιέρα από το τραπέζι και τα λοιπά καρυκεύματα που περιέχουν αλάτι, περιορίστε τα γλυκά και τα κονσερβοποιημένα ή συντηρημένα τρόφιμα. Το αλκοόλ επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες.
Ξεκινήστε την άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο σε πεδιάδα, κ.α. όταν η κλινική κατάσταση είναι σταθερή και το επιτρέψει.
Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν αντενδείκνυται σε σταθεροποιημένη κατάσταση αλλά οι θεραπείες για την στυτική δυσλειτουργία δε θα πρέπει να λαμβάνονται αν πρώτα δεν συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό.
Θα πρέπει να γίνεται ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός.

Περιορίστε την πρόσληψη υγρών (μέγιστο 1,5 λίτρο την ημέρα). Άλλωστε υγρά περιέχουν και τα φρούτα, οι σούπες κτλ.

Να λαμβάνετε σωστά την φαρμακευτική αγωγή: πάντοτε όπως υπέδειξε ο γιατρός και ο φαρμακοποιός και χωρίς διακοπή τους με την κλινική  βελτίωση ή την αυθαίρετη απλοποίηση της αγωγής σε λιγότερες δόσεις. Μην παίρνετε άλλα φάρμακα (π.χ. για τον πόνο, για το κρυολόγημα.. ) αν πρώτα δε συμβουλευτείτε τον γιατρό, και μη μένετε χωρίς φάρμακα φροντίζοντας εγκαίρως για την προμήθειά τους.

Μετράτε καθημερινά το βάρος σας (ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα), κατά προτίμηση μετά το πρωινό ξύπνημα πριν τη λήψη τροφής και μετά την ούρηση και σημειώνετε το βάρος σε ημερολόγιο που θα έχετε μαζί σας στις επισκέψεις στον γιατρό. Η ταχεία αύξηση του βάρους (2-3 kg σε λίγες μέρες) θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να προλάβετε τη συσσώρευση υγρών στο σώμα. Αν αυτό συμβεί, τότε με την καθοδήγηση του γιατρού ίσως χρειαστεί να τροποποιηθεί η δόση του διουρητικού φαρμάκου.

Ελέγχετε επίσης την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση και σημειώνετε τις τιμές στο ημερολόγιο που κρατάτε.
Ταξίδια: Αποφύγετε τη διαμονή σε μέρη με υψηλό υψόμετρο (πάνω από 1500 μέτρα),  ή σε υγρά και θερμά κλίματα. Επιτρέπονται τα αεροπορικά ταξίδια αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλης διάρκειας. Να είστε πάντα εφοδιασμένοι με τα ιατρικά πιστοποιητικά της πάθησής σας και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή που θα καλύπτει τις ημέρες του ταξιδιού και λίγες περισσότερες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
¨ Στην επιδεινούμενη δυσκολία στην αναπνοή και στη μειωμένη αντοχή στην προσπάθεια που πριν ήταν ανεκτή.
¨ Στην δύσπνοια με το ξύπνημα,
¨ Στην ανάγκη χρήσης περισσότερων μαξιλαριών για να μην υπάρχει δύσπνοια,
¨ Στην εμφάνιση βήχα με την κατάκλιση,
¨ Σε υψηλή καρδιακή συχνότητα ή άρρυθμους καρδιακούς παλμούς.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
¨ Σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2-3 κιλά σε λίγες μέρες,
¨ Σε εμφάνιση οιδήματος στα πόδια ή την κοιλιά,
¨ Σε εμφάνιση ναυτίας ή ανορεξίας,
¨ Σε εμφάνιση ιλίγγων
¨ Σε έντονο αίσθημα κόπωσης,
¨ Σε βήχα που επιμένει,
Ή σε εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων που σας ανησυχούν.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟ 166 ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
¨ Σε θωρακικό πόνο ή συσφικτικό αίσθημα στον λαιμό που επιμένει και δεν υποχωρεί με τη λήψη υπογλώσσιων νιτρωδών (Pensordil),
¨ Σε έντονη και επίμονη δυσκολία στην αναπνοή,
¨ Σε λιποθυμία
¨ Σε πολύ γρήγορο ή πολύ αργό καρδιακό ρυθμό παρουσία συμπτωμάτων,
¨ Σε ξαφνική αλλοίωση του λόγου ή της όρασης ή σε απώλεια της δύναμης σε ένα χέρι ή πόδι.

"... στη μνήμη του Παναγιώτη που έφυγε νωρίς"

Πασχάλης Σόφτας
Καρδιολογικό Ιατρείο

Θεσσαλονικης 7, Ίασμος, τηλεφωνο 25340 22200

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews