inkomotininews@gmail.com

Η υφαλμύρωση πλήττει την αγροτική παραγωγή στη Ροδόπη

Ανησυχητικά για τη Ροδόπη, είναι τα αποτελέσματα έρευνα καταγραφής του προβλήματος της υφαλμύρωσης στις περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια ημερίδας...
...που οργάνωσε ο φορέας διαχείρισης δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ροδόπη είναι η περιοχή του ΕΠ ΑΜΑΘ με τις περισσότερο αυξημένες τιμές αλατότητας στους παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες, με πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία και χωρίς ορατή προοπτική αναστροφή της κατάστασης .

Όπως ανέλυσε ο υποψήφιος διδάκτωρας στο τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του ΔΠΘ Ευάγγελος Γαλαζούλας πολύ μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη ζώνη Γλυκονερίου-Μέσης, κυρίως στο στόμιο της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας, όπου παρατηρήθηκαν υψηλές τιμές αγωγιμότητας. Συνέπεια της υψηλής συγκέντρωσης αλμυρού νερού, είναι να εγκαταλειφθούν αρδευτικές γεωτρήσεις, να παύσει η καλλιέργεια ορισμένων εκτάσεων αλλά και η στροφή των παραγωγών σε καλλιέργειες οι οποίες δεν χρειάζονται νερό, αυξάνοντας το παραγωγικό κόστος.

Στους παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες παρατηρείται μεγάλη πτώση στάθμης του νερού  που φτάνει και τα μείον 40 μέτρα και ευνοεί τη θαλάσσια διείσδυση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μετρήσεις σε υπόγεια ύδατα, που φτάνουν τόσο σε ερευνητικές όσο και σε παραγωγικές γεωτρήσεις , έδειξαν ιδιαίτερα μεγάλες τιμές ηλεκτρικής αγωγιμότητας, που σημαίνει ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν αλμυρό νερό για την άρδευση των χωραφιών τους.

.Αναφερόμενος στις συνέπειες της υφαλμύρωσης, ο κ.Γαλαζούλας εστίασε στην μείωση της γεωργικής παραγωγής, καθώς οι καλλιέργειες που αρδεύονται με αλμυρό νερό δεν έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Στις δυσμενείς συνέπειες του προβλήματος περιλαμβάνεται επιπλέον  η απαξίωση της καλλιεργήσιμης έκτασης, η καταστροφή υποδομών εξαιτίας της διάβρωσης από το αλάτι και τα έξοδα ανορυξης νέων γεωτρήσεων.


Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε όλη την έκταση του Εθνικού Παρκου ΑΜΘ διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές αλατότητας στα υπόγεια νερά, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επιτακτική τη λήψη ανάλογων μέτρων, για να διασωθεί το γλυκό νερό που απέμεινε στον υδροφόρο ορίζοντα στις ίδιες περιοχές.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κολούσε στα περιβαλλοντικά το έργο της μεταφοράς νερού του Νεστου, άν το φράγμα Ιάσμου που το ακούμε 50 χρόνια προχωρούσε, θα μιλούσαμε για υφαλμύρωση;. Οχι μόνο διαπιστώσεις και προτάσεις μέτρων εις βάρος των παραγωγών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews