inkomotininews@gmail.com

18.158 θανατώσεις αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ εξ αιτίας της ευλογιάς

Ανακοίνωση για  την πορεία της επιζωοτίας της ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εξέδωσε η αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής, με αφορμή όπως σημειώνει, «λανθασμένες πληροφορίες που διατυπώθηκαν και συνεχίζουν να διατυπώνονται σε ΜΜΕ...
...παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν».

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου, λοιπόν, σύμφωνα με τη Δ/νση Κτηνιατρικής, με τελευταία θανάτωση ζώων στις 26 Φεβρουαρίου στα Παγούρια Ροδόπης, δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις, «παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σχετική ύφεση ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ακριβής διαμορφωθείσα κατάσταση μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Περιφερειακή Ενότητα
Σύνολο εκτροφών των οποίων τα ζώα  θανατώθηκαν  (μολυσμένες ή με επιδημιολογική σύνδεση )
Σύνολο θανατωθέντων ζώων
Τελευταία θανάτωση ζώων
Έβρου-Ορεστιάδα
44
4.610
24/1/2014 – Σοφικό
Έβρου Αλεξ/πολη
23
4.059
17/1/2014 – Φέρρες
Ροδόπης
25
3.398
26/2/2014 - Παγούρια
Ξάνθης
25
6.091
24/1/2014 – Μάγγανα
Σύνολο ΠΑΜΘ
117
18.158


Τούτων δοθέντων, από τη Δ/νση κτηνιατρικής διευκρινίζεται ρητά πως «ο αριθμός των 70.000 που αναφέρθηκε ως θανατωθέντα ζώα, είναι λάθος και αφορά πιθανότατα τα αποζημιωθέντα έγκλειστα ζώα».

Σχετικά, δε, με την αποζημίωση των θανατωθέντων ζώων και των προμηθευτών, υπενθυμίζεται πως:

- Έχει ήδη εκδοθεί η Κ.Υ.Α. οικονομικών ενισχύσεων για το έτος 2014.

- Έχει διευκρινιστεί από το Υπ.Α.Α.Τ. πως η Κ.Υ.Α. 2014 δεν έχει αναδρομική ισχύ, και ότι όσα ζώα θανατώθηκαν μέσα στο έτος 2013 θα αποζημιωθούν με τιμές 2013.

- Έχει γίνει η λογιστική διαδικασία από πλευράς της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ., και έχει αποσταλεί η κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων έως και τέλη Ιανουαρίου 2014, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατανομή των υπολοίπων πιστώσεων.

- Απομένει και η κατάθεση των χρημάτων μέσω του Γενικού Λογιστηρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική),  για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

- Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σε θέση να υποβάλλουν άμεσα τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων.

Αναφορικά με την πληρωμή των έγκλειστων  ζώων, επισημαίνεται ότι:

- Από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζητήθηκε να αποσταλούν οι καταστάσεις με τα ζώα που βρίσκονταν στην ζώνη των 3 και 10 χλμ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα και το οποίο έκαναν.

- Η καταβολή των ποσών σε κάθε δικαιούχο και το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού ήταν αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

- Αποζημιώθηκαν τελικά μόνο τα ζώα τα οποία βρίσκονταν μέσα στη ζώνη των 3 χλμ, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός έγκλειστων ζώων, 11.500 ζώα για την ακρίβεια, να μην αποζημιωθούν γιατί βρέθηκαν στην ζώνη των 3 χλμ εκ των υστέρων, λόγω εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

- Έχοντας υπόψη τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα εξευρεθούν οι πιστώσεις για τη συμπλήρωση του ποσού έως 10 ευρώ / ζώο, θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η πληρωμή όλων όσων δεν πληρώθηκαν ενώ ήταν δικαιούχοι (ζώνη 3 χλμ), και στη συνέχεια να πληρωθεί το υπολειπόμενο μέχρι τα 10 ευρώ ποσό ανά ζώο, όπως τουλάχιστον αρχικά  είχε προβλεφθεί.


- Σημειώνεται επιπλέον πως η δαπάνη για τα έγκλειστα ζώα είναι και πολύ μικρότερη, και έχει τεράστια συμβολή στον περιορισμό του νοσήματος, όταν εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ με την πρωταρχική εμφάνιση του νοσήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews