inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS-PHOTOS) Στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Μετά την τρίτη κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποίησαν προ ημερών, ζήτησαν, με τη βοήθεια της Διευθύντριάς τους κ. Μαίρης Δαργινίδου από τον καρδιολόγο κ. Πασχάλη Σόφτα, να ενημερωθούν πάνω σε θέματα υγείας και σε γνώσεις απαραίτητες για το ευρύ κοινό και επομένως και για τους ίδιους, και έτσι έλαβαν πληροφορίες για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση...
...η οποία όπως τους τόνισε ο κ. Σόφτας, αυξάνει 2-3 φορές την επιβίωση, όμως δυστυχώς εφαρμόζεται μόνο σε μία ανά πέντε έξω-νοσοκομειακές ανακοπές. Εάν αυτή η συχνότητα αυξηθεί, μπορούν να σωθούν 100.000 ζωές επιπλέον στην Ευρώπη ετησίως.

Κι επειδή για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ζωτικής σημασίας αυτή βοήθεια, την οποία λαμβάνει μόνο μια μειοψηφία των θυμάτων καρδιακής ανακοπής, υπάρχει άγνοια στους περισσότερους, η κ. Δαργινίδου απευθύνθηκε στο ΕΚΑΒ και στην υπεύθυνη ιατρό του κ. Ράνια Κούκου, και πραγματοποιήθηκε σεμινάριο μαθητών στους οποίους χορηγήθηκε και Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ΚΑΡΠΑ.

Η ΚΑΡΠΑ αφορά απλά τη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενή στα πλάι, ή μπορεί να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές του (τεχνητή αναπνοή), ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα. Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος, θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για περισσότερο από μερικά λεπτά (5-7 το μέγιστο). Αναζωογόνηση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών.


«Η αναζωογόνηση διδάσκεται κανονικά στα σχολεία του εξωτερικού», σημειώνει η κ. Δαργινίδου, και συμπληρώνει πως «το να κάνεις κάτι, είναι πάντα καλύτερο από το να μη κάνεις τίποτα». Όπως προσθέτει, «οφείλουμε να μάθουμε όλοι ότι μπορούμε να σώσουμε ζωές, αρκεί να το θέλουμε!». Καταλήγοντας, και αναφορικά με τις συναφείς δράσεις του σχολείου, επισημαίνει:«Προχωράμε λοιπόν παίρνοντας ακόμη ένα εφόδιο ζωής, και είμαστε περήφανοι που για άλλη μια φορά μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε, και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση».


Αξιόλογη αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον διασώστη του ΚΕΑΒ Καβάλας κ. Γιώργο Αδαμόπουλο.



ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ





































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews