inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS-PHOTOS) Ενδιαφέροντα στοιχεία ενδοσχολικής βίας

Σε σχολικές μονάδες με πλεονάζον μαθητικό πληθυσμό, τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας απαντώνται συχνότερα. Οι μαθητές, δε, που δεν έχουν καλές επιδόσεις, αλλά και εκείνοι που ζουν σε οικογενειακό περιβάλλον που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα είναι περισσότερο επιρρεπείς. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Κομοτηνής «Ορφέας» κ. Γκάρο Εσγιάν...
...σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από στελέχη του Κέντρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενδοσχολικής Βίας – το λεγόμενο bullying, το οποίο χωρίζεται στη λεκτική, στη σωματική, και στην κοινωνική βία.



Η διαφορετικότητα συνιστά σημαίνοντα αιτιογενή παράγοντα, ενώ γενικότερα η βία λογίζεται από επιστήμονες ως κατ’ αρχήν φυσικό φαινόμενο που πρέπει να εκδηλώνεται στο σχολείο ώστε να αντιμετωπίζεται εγκαίρως και να αποτρέπονται μελλοντικές αποκλίνουσες συμπεριφορές.


Τη νέα μορφή «κοινωνική βίας» η οποία ασκείται μέσω του διαδικτύου αλλά και των κινητών τηλεφώνων, υπογράμμισε ο εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του «Ορφέα» κ. Γιώργος Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ως θετικό μέτρο την καθιέρωση εκ μέρους της Πολιτείας του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου» του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας, αλλά και τη σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα.


Το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων στα δημοτικά σχολεία (Δ΄ και Ε΄ τάξη), όπου μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ρολό των «παρατηρητών» των περιστατικών, των παιδιών δηλαδή που γίνονται αυτόπτες μάρτυρες αλλά δεν παρεμβαίνουν. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι τα κορίτσια είναι αυτά που τις περισσότερες φορές ασκούν αποκλεισμό από τις παρέες τους άλλων κοριτσιών.


Αντίστοιχες δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις, γίνονται και στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews