inkomotininews@gmail.com

Με τη Μάρω το γαϊδουράκι - Εθελοντικός καθαρισμός παραποτάμιου δάσους Κεραμωτής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθελοντική δράση για το 2014 στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε καθαρισμός στο Παραποτάμιο Δάσος της Κεραμωτής.

Στο...
...Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, προσήλθαν μέλη του Δικτύου Εθελοντών του Εθνικού Πάρκου, μέλη τοπικών συλλόγων και φορέων, αλλά και φίλοι του Εθνικού Πάρκου με τις οικογένειές τους, για να βοηθήσουν στην πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Νέστου, ο οποίος διέθεσε φορτηγό για την αποκομιδή των απορριμμάτων, και του Δασαρχείου Καβάλας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν ενεργά στην δράση.

Η δημιουργία δικτύου εθελοντών του ΕΠΑΜΑΘ, ο εξοπλισμός του, καθώς και οι επιμέρους δράσεις του, χρηματοδοτούνται μέσω της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»-ΕΠΠΕΡΑΑ.

Πριν την δράση του καθαρισμού, έγινε σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι εθελοντές,  όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε εκδηλώσεις του πάρκου, η φωτογραφική και χωρική αποτύπωση χαρακτηριστικών και σπάνιων ειδών του Πάρκου, προβολή του Εθνικού Πάρκου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ. Ακολούθησε, δε, παρουσίαση του Παραποτάμιου Δάσους της Κεραμωτής, το οποίο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Κεραμωτή και την ευρύτερη περιοχή με την προστασία και ανάδειξή του.

Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν Οδηγός Αναγνώρισης Ειδών με τα σημαντικότερα είδη του Εθνικού Πάρκου, μπλουζάκια και καπελάκια για τις δράσεις.

Για τους μικρούς φίλους, κατά τη διάρκεια της περιδιάβασης στο Δάσος, υπήρξαν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος, όπως συναντήσεις με χελώνες, ένα μικρό νερόφιδο που λιαζόταν, τα μανιτάρια αλλά, και η συμμετοχή της Μάρως, η οποία δεν είναι άλλη από το γαϊδουράκι της Κεραμωτής με το ανάλογο καπέλο για τη δράση, που ομόρφυνε την παρέα και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.  Στο τέλος της δράσης ο όγκος των απορριμμάτων γέμισε το ανατρεπόμενο φορτηγό του Δήμου!

Συνολικά συμμετείχαν περίπου 70 άτομα από 6 μηνών έως 76 ετών, και οι σύλλογοι: Γυναικών Κεραμωτής «Η Αγία Κυριακή», Ορειβατικός –Ποδηλατικός Σύλλογος Χρυσούπολης, Αιμοδοτικός – Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογο Κεραμωτής «ο Νέστος», Οικολογική Κίνηση Νέστου, Ροταριανός Όμιλος Επαρχίας Νέστου «Νέστος Ποταμός», Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νέστου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews