inkomotininews@gmail.com

Ο ζεόλιθος της Θράκης και οι εφαρμογές του, σε ενημερωτική εκδήλωση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Στην περιοχή της Θράκης βρίσκεται η πλειοψηφία των θέσεων ζεολιθικών τόφφων στην Ελλάδα.

Σε τρεις από αυτές μάλιστα, τα κοιτάσματα είναι υψηλής ποιότητας...
...όπως το κοίτασμα στο ρέμα Δρίστα στον Έβρο. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζεόλιθου της Θράκης και στις εφαρμογές του, επικεντρώθηκε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της ΔΕΥΑΚ με ομιλητές τους καθηγητές Ανέστη Φιλιππίδη και Σπύρο Κουτρούμπα.

Από τις 55 θέσεις φυσικών ζεολιθικών τόφφων της Ελλάδας, οι 40 βρίσκονται στη Θράκη. 30 από αυτές στον Έβρο, οι υπόλοιπες στη Ροδόπη, με τις μισές ωστόσο να περιέχουν «επικίνδυνο» ζεόλιθο, άλλες να είναι επιβαρυμένες με επικίνδυνα στοιχεία, εκτός από 3 θέσεις, μίας πολύ υψηλής ποιότητας και δύο υψηλής ποιότητας. Όπως υποστήριξε ο καθηγητής κοιτασματολογίας και ορυκτολογίας της σχολής θετικών  επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αν. Φιλιππίδης από τα 80 ειδη ζεόλιθου, ορισμένα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κάδμιο που τα καθιστά «δηλητήρια». Συνέστησε, ιδιαίτερη προσοχή καθώς «δεν πρέπει ο κόσμος να παίρνει ζεόλιθο από οπουδήποτε, και όσοι πωλούν ζεόλιθο να τον πωλούν χωρίς να δίνουν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά».

Σε ότι αφορά το κοίτασμα πολύ υψηλής ποιότητας ζεόλιθου στο ρέμα Δρίστα στην περιοχή του Έβρου ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε  ότι έχει 40 διαφορετικές εφαρμογές, περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές, γεωργικές, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην εφαρμογή του ζεόλιθου στη γεωργία εξειδίκευσε  ο  Σπύρος Κουτρούμπας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο τονίζοντας επισημαίνοντας πως η εφαρμογή του ζεόλιθου, βοηθά στην συγκράτηση των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο έδαφος με καλύτερο τρόπο και στην σταδιακή απόδοσή τους, στα φυτά.«Βοηθάει να έχουμε μικρότερο κόστος παραγωγής, αλλά βοηθάει επίσης, να μην εκφεύγουν τα θρεπτικά στοιχεία» ανέλυσε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως ο ζεόλιθος συντελεί στη βελτίωση της οξύτητας του εδάφους, όπως εξάλλου και στην αύξηση της υγρασίας του καθώς πρόκειται για υλικό που απορροφά και συγκρατεί υγρασία περίπου στο 60% του βάρους του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της λυματολάσπης για τη βελτίωση εδαφών, ή ακόμα και σε κάποια λατομεία διότι απορροφά τα βαρέα μέταλλα.

Ο καθηγητής του ΔΠΘ σημείωσε οτι τόσο η ποιότητα οσο και το κόστος της απόδοσης του ζεόλιθου πρέπει να ελέγχονται. Υπογραμμίζοντας πως «η ποιότητα είναι ένα ζητούμενο, γιατί κυκλοφορούν στην αγορά και πολλά υλικά δεν έχουν την απαιτούμενη ποιότητα για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην γεωργία». 


Δ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews