inkomotininews@gmail.com

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΗ» - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κάνουν συγκλονιστική εντύπωση τα λόγια του εκατόνταρχου της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής «Κύριε, δεν είμαι άξιος να σε δεχτώ στο σπίτι μου, πες όμως μόνο ένα λόγο καί θα γιατρευτεί ο δούλος μου».

Ὁ Εκατόνταρχος ομολογεί την πίστη του στον Χριστό, πριν ακόμα ο Κύριος θεραπεύσει το άρρωστο παιδί...
...του. Το γεγονός αυτό κάνει τον Χριστό να θαυμάσει αυτή την πίστη καί λέγει: «Σάς βεβαιώνω πώς τόση πίστη ούτε ανάμεσα στους Ισραηλίτες δε βρήκα.

Και Σάς λέγω πώς θα έλθουν πολλοί από ανατολή καί δύση καί θα καθίσουν μαζί με τον Αβραάμ καί τον Ισαάκ καί τον Ιακώβ στο τραπέζι της Βασιλείας των Ουρανών, ενώ οι κληρονόμοι της Βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι...».

Η πίστη πού προκάλεσε τον θαυμασμό τοῦ Χριστού δεν ήταν η πίστη ενός μαθητή Του, ούτε κάποιου συμπατριώτη Τού Ιουδαίου, αλλά η πίστη ενός ειδωλολάτρη, ενός Ρωμαίου αξιωματικού. Ο Χριστός ανοίγεται στα Έθνη καί αποστέλλει προς αυτά τούς Μαθητές Του, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Βασιλείας, να βαπτίσουν αυτά στο όνομα της Τριαδικής Θεότητας καί να θεραπεύουν κάθε ασθένεια του λαού του Θεού.

Η καθολικότητα, ως αποδοχή των πάντων εν Χριστώ, είναι για τούς χριστιανικούς λαούς η μεγαλειώδης διάσταση της οικουμενικότητάς τους. Οι Χριστιανοί μέσα στην Εκκλησία είμαστε εκείνοι πού κατέχουμε τα πάντα καί είμαστε σαν εκείνους πού δεν έχουν τίποτα, γιατί η καθολικότητα είναι ουσιαστικά μοιρασιά, μοιρασιά του πνευματικού πολιτισμού πού είναι πάντα ταπείνωση, λεπτότητα καί τρυφερότητα καρδιάς.

Η Εκκλησία πού ξέρει ότι δέχεται τα πάντα από τον Κύριό της, πού πήρε υπόσταση μόνο από το βλέμμα Του, αναγνωρίζει τον εαυτό της ως τον απόλυτα φτωχό, καί ο φτωχός δεν έχει ούτε καν τη συνείδηση μίας υπάρξεως πού του ανήκει. Οι Χριστιανοί αισθανόμαστε ότι λαμβάνουμε τα πάντα από τον Κύριό μας καί από την παρηγοριά των αδελφών μας.

Η αλήθεια αυτή κάνει την Ορθοδοξία να συμβάλει ουσιαστικά στην πραγματικότητα του κόσμου καί στη λειτουργική πληρότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καί μέσα σε εποχές δύσκολες, να διακονεί με αγάπη καί θυσία τον κάθε άνθρωπο, τον άνθρωπο της εποχής μας, τον όπου γης, ο οποίος καθημερινά αγωνίζεται και αγωνιά για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη καί την ενότητα του σύμπαντος κόσμου.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας & Κομοτηνής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews