inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Η Ροδόπη μέσα από τη λαογραφική παράδοση-Παρουσιαζεται σημερα το βιβλίο του Τ.Κελεσίδη

Σε μια εκδήλωση η οποία θα εστιάζει στη λαογραφική παράδοσης της Ροδόπης, με μουσική, χορό και αναβίωση εθίμων, παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου...
...το βιβλίο « Ιδού η Ροδόπη μας» του Κομοτηναίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Τέλη Κελεσίδη.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα., στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης και στην οποία θα λάβουν μέρος οκτώ πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

«Ξεφεύγουμε από τα έως τώρα δεδομένα των βιβλιοπαρουσιάσεων και θα  παρουσιάσουμε το βιβλίο μέσα από τη μουσική, τον χορό και την αναβίωση κάποιων εθίμων» ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρόκειται για  ενα βιβλίο για το χώρο όπου ζούμε και λειτουργούμε για τον οποίο πολλά πράγματα και οι ίδιοι δεν τα γνωρίζουμε».


Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οχτώ σύλλογοι της Ροδόπης, οι οποίοι προετοιμάζονται εδώ και μήνες για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του «Ευξείνου Πόντου» Στέλιος Νικολάου.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» που θα παρουσιάσει χορούς τους οποίους έφεραν οι πρόσφυγες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την Μικρασιατική καταστροφή στους οικισμούς της Ροδόπης, μέσω μίας μουσικοχορευτικής αναδρομής από την επαρχία Σαπών μέχρι και την επαρχία του Ιάσμου. Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, με την αστική του φορεσιά, θα παρουσιάσει ένα έθιμο που σχετίζεται με την πόλη της Κομοτηνής, την καταγραφή και την επιμέλεια του οποίου έχει κάνει ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Βασιλείου. Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής θα αναβιώσει γαμήλια τελετουργικά έθιμα της Δυτικής Θράκης, σε επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Τζερνικούδη. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου Ν. Ροδόπης και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής θα παρουσιάσουν έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας απ’ όπου έλκουν την καταγωγή τους και συγκεκριμένα το έθιμο της Καμήλας και κάποιους ιδιαίτερους χορούς και χρώματα που έχουν. Ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» θα παρουσιάσει την αναβίωση του εθίμου των Μωμογέρων, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής θα αναβιώσει  γαμήλια τελετουργικα εθίμα του Πόντου. Τέλος ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων θα κάνει αντιστοίχα παρουσίαση των εθίμων των Σαρακατσάνων.

Ο συγγραφέας Τέλης Κελεσίδης, ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικής δουλειάς και σε αυτό καταγράφονται 1200 οικισμοί,  αλλά και 2500 τοπωνύμια της Ροδόπης. Αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, «επιστρέφει στην επιφάνεια» μετά από ιδέα του Στ. Νικολάου.


Ο ίδιος ανέφερε πως έχει συγκεντρώσει 400 τοποθεσίες τις οποίες στο μέλλον θα ήθελε να συμπληρώσει σε μια νέα έκδοση. Όπως σημειώνει στον πρόλογο του ο Γ.Κέκκερης, ενα βιβλίο που «είναι μια αρχή, δεν σταματάει απλά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και θα διορθώνεται».


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ.. ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ < ΤΕΛΗΗΗ !!! ΚΑΡΕΚΛΕΣ !!! >.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews