inkomotininews@gmail.com

Αχμέτ Ιλχάν: «Η πομακική και η ρομανί δεν είναι αναγνωρισμένες γλώσσες»


Υπέρ των δίγλωσσων νηπιαγωγείων τάχθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης της ΔΗΜ.ΑΡ. Αχμέτ Ιλχάν, αναφερόμενος στην τουρκική ως τη «μητρική γλώσσα» των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, και χαρακτηρίζοντας την πομακική και τη ρομανί, «μη επίσημες γλώσσες».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιλχάν δήλωσε:

«Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά της μειονότητας που δεν ξέρουν καλά ελληνικά, να έχουν στο προσχολικό στάδιο πρόσβαση στη μητρική τους γλώσσα. Στα αμιγώς μειονοτικά χωριά να υπάρχουν νηπιαγωγεία που να δίνουν τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να εκπαιδευτούν και να ετοιμαστούν είτε για το δημόσιο είτε για το μειονοτικό σχολείο, και με την τουρκική γλώσσα. Η πομακική και η ρομανί δεν είναι καταγεγραμμένες, επίσημες γλώσσες. Είναι διάλεκτοι και δεν υπάρχει και διατυπωμένο αίτημα. Ακόμη και στον Εχίνο όπου ανέκυψε θέμα δίγλωσσων νηπιαγωγείων, οι άνθρωποι είπαν ότι θέλουν να διδάσκονται στην τουρκική γλώσσα. Δεν υπάρχει αίτημα και δεν υπάρχει και επιστημονικό πεδίο. Άρα όταν λέμε δίγλωσσα, και νομικά και κοινωνικά και πολιτιστικά και με τη θέληση της μειονότητας, μιλάμε μόνο για τουρκική γλώσσα».

Αποδοκιμάζοντας δε, ο κ. Ιλχάν την πρόσφατη επιστολή της ΕΛΜΕ Ροδόπης η οποία θέτει θέμα κατάργησης της μειονοτικής εκπαίδευσης, συμπλήρωσε: «Η μειονοτική εκπαίδευση είναι χρήσιμη και πρέπει να παραμείνει. Έχει καταχωρηθεί με διεθνείς συνθήκες, και έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά της μειονότητας να διδάσκονται και στην τουρκική και στην ελληνική γλώσσα στα δημοτικά σχολεία, γιατί έχουν δικαίωμα να τους παρέχεται η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews